Genanvendelse af gråt spildevand på campingpladser – Fase 2 og 3

3 Etablering af gråvandsanlæg

3.1 Licitation

Licitationen afholdtes fredag, den 22. februar 2002 hos RAMBØLL i Odense, i overværelse af samtlige de bydende entreprenører.

Udbudsformen var begrænset licitation med laveste bud som tildelingskriterium.

Resultatet af licitationen blev, at Munkholm & Andersen Entreprenørfirma A/S afgav laveste pris på kr. 253.910,-.

Ovennævnte pris var ekskl. uforudsete udgifter og moms. I prisen var indeholdt et mindre tillægsbeløb for anvendelse af PP rør som alternativ til PVC rør.

Hertil skulle lægges omkostningerne til VVS arbejder, herunder el-arbejder, tilslutning og kemikaliedoseringspumpe der udgjorde i alt kr. 14.850,- ekskl. moms.

3.2 Projekttilpasninger

Grundet resultatet af licitationen, samt ekstraudgifter til grundvandssænkning som følge af høj grundvandsstand og opblødt jordbund på Gals Klint, var det nødvendigt at foretage reduktioner i anlægsarbejderne, for herigennem at reducere den samlede anlægssum.

Projekttilpasningerne søgtes gennemført, således anlæggets funktionalitet ikke ændres, herunder muligheden for en evt. senere tilpasning til behandling af den dimensionsgivende anlægskapacitet.

På denne baggrund valgtes flg. besparelser:

  1. Reduktion af størrelsen på det biologiske sandfilter med 50 %.
    1.1. Herved reduceres behandlingskapaciteten tilsvarende med 50 %, dog kan sandfiltret senere evt. udvides med en ekstra sektion. Udover en halvering af filterarealet spares endvidere etablering af sektionsopdelingen i form af skillevæggen.
    1.2. Netop af hensyn til en evt. fremtidig udvidelse af anlægget valgtes det der ud over ikke at reducere på størrelsen af tankvolumener. En sådan ændring vil desuden kun give en begrænset prisreduktion.
  2. Ventilbrønd for omkobling af sandfiltersektioner bortfalder
    2.1. Brønden havde til formål at kunne aflukke begge filtersektioner, samtidig eller separat. Brønden bortfalder, da den med halveringen af sandfiltret ikke længere har et formål.

Ovennævnte projekttilpasninger medførte efter forhandling med entreprenøren en prisreduktion modsvarende i alt kr. 29.250,- ekskl. moms.

De i ovenfor beskrevne tilpasninger af anlægsstørrelsen, blev implementeret i udførelsen. Efter endt udførelse kunne den endelige anlægspris inkl. uforudsete udgifter, herunder grundvandssænkning, spulebrønd mv. derfor opgøres til i alt kr.259.500,- ekskl. moms.

Det etablerede anlæg vil grundet halveringen af størrelsen på det biologiske sandfilter kun have en behandlingskapacitet på ca. 50 % af den oprindelig fastsatte kapacitet på 12 m³/d.

3.3 Udførelse

Etableringen af gråvandsanlægget skulle iflg. den oprindelige tidsplan være påbegyndt 4. marts 2002, og afsluttet senest 22. marts 2002. Den 28. februar kunne det imidlertid konstateres, at de store mængder regnvand i perioden havde medført decideret opblødt bund på Gals Klint, hvorfor det skønnedes, at anlægsarbejdet ikke kunne gennemføres under de daværende forhold. Disse forhold medførte, at etableringen blev gennemført efter campingsæsonens opstart, hvilket følgelig kan medføre gener for pladsens gæster.

Netop af hensyn til pladsens gæster, var arbejdet planlagt således, at anlægsarbejder omkring baderumsbygningen påbegyndes og afsluttes inden de øvrige arbejder iværksættes. Sekundært etableres transportledninger til og fra det biologiske sandfilter samt selve sandfiltret. Sidste del af arbejdet er VVS arbejder mv. indendørs i baderumsbygningens teknikrum, der udføres sidst da disse arbejder ikke påvirker campingpladsens drift.

Selve etableringsarbejdet blev påbegyndt 9. april, hvor der blev iværksat grundvandssænkning for etablering af tankanlægget bestående af forklaringstank, indløbsbuffertank og genbrugsbuffertank, se figur 11.

Figur 11. Tankanlæg.

Figur 11. Tankanlæg.

I forbindelse med etableringen af tankanlægget blev kabelrør og spildevandsledninger ved baderumsbygning nedgravet.

Det blev her nødvendigt at etableres en ekstra spulebrønd med sandfang, da eksisterende vand- og spildevandsledninger ikke gjorde det muligt at tilslutte udløb fra gråvandssamlebrønde til tilløbsledningen til anlægget, se figur 12.

Figur 12. Etablering af kabelrør og spildevandsledninger ved baderumsbygning.

Figur 12. Etablering af kabelrør og spildevandsledninger ved baderumsbygning.

Parallelt med etablering af tank- og ledningsanlæg blev anlægsarbejderne omkring det biologiske sandfilter påbegyndt. Anlægget blev etableret som et mileanlæg af hensyn til både den høje grundvandsstand, samt det forhold at det rensede gråvand skal gravitere tilbage til genbrugsbuffertanken. Sandfiltret opbyggedes ”lagvist” som angivet i afsnit 2.1.4. De enkelte lag, herunder drænlag, filtergrus og fordelerlag udlægges maskinelt uden kørsel på selve anlægget, se figur 13.

Figur. 13. Etablering af biologisk sandfilter – Udlægning af filtergrus.

Figur. 13. Etablering af biologisk sandfilter – Udlægning af filtergrus.

Etableringen af de biologiske sandfilter blev afsluttet tre dage efter påbegyndelsen. Det færdige biologiske sandfilter er vist på figur 14.

Figur 14. Det biologiske sandfilter

Figur 14. Det biologiske sandfilter

3.4 Overordnet funktionsbeskrivelse

I nærværende afsnit gives en overordnet funktionsbeskrivelse af gråvandsanlægget. For en uddybende beskrivelse henvises til /1/.

Det grå spildevand fra baderumsbygningen ledes separat til tre gråvandssamlebrønde der er placeret langs baderumsbygningens ene side, se figur 15.

Figur 15. Opsamling af gråt spildevand.

Figur 15. Opsamling af gråt spildevand.

Det grå spildevand ledes fra de tre samlebrønde via tilløbsledningen til forklaringstanken til den mekaniske rensning.

Fra forklaringstanken løber vandet til indløbsbuffertanken, hvorfra det pumpes videre til det biologiske sandfilter. Efter biologisk rensning i sandfiltret graviteres vandet tilbage til genbrugsbuffertanken, hvor det lagres.

Det biologisk rensede vand pumpes ind i baderumsbygningen for desinfektion og ledes herefter til cisterne.

I perioder hvor der kun anvendes begrænsede mængder genbrugsvand, er genbrugsbuffertanken udført med nødoverløb til indløbsbuffertanken. Herved recirkuleres det rensede gråvand, og det sikres at vandet i genbrugstanken løbende udskiftes. I perioder hvor der forbruges mere genbrugsvand end der produceres, aktiveres spædevandstilførslen via niveauvippe, og spædevand ledes direkte til genbrugsbuffertanken fra baderumsbygningen.

Såfremt der totalt set over døgnet produceres mere gråvand en der forbruges og er lagerkapacitet til i de to buffertanke, træder overløbet fra indløbsbuffertanken i kræft, og gråvandet ledes herefter til offentlig kloak.

På figur 16 er gråvandsanlæggets overordnede flow illustreret.

Figur 16. Princip af gråvandsanlæggets funktioner og flow.

Figur 16. Princip af gråvandsanlæggets funktioner og flow.

3.5 Opstart og indkøring af anlæg

Opstart og indkøring af gråvandsanlægget blev iværksat 24. maj 2002.

Indkøringsfasen der forventedes at vare ca. 4 – 6 uger, er en nødvendighed for opbygning af en funktionel biofilm i det biologiske sandfilter. I hele perioden blev gråt spildevand tilledt og recirkuleret over anlægget.

På grund af den reducerede størrelse af det biologiske sandfilter, blev belastningen sat til 50 % af den oprindelige dimensionsgivende kapacitet, dvs. ca. 6 m³/d. Der blev i forbindelse med opstarten gennemført en kontrol af den faktiske pumpeydelse i indløbsbuffertanken. Pumpeydelsen blev kontrolleret ved niveaukontrol i indløbsbuffertanken, hvor der over tre kontinuerte pumpeperioder af 5 minutters varighed blev foretaget 15 registreringer af det bortpumpede volumen. I forbindelse med kontrollen blev returløbet fra det biologiske sandfilter afproppet, dog var der en mindre tilstrømning af gråvand fra baderumsbygningen, hvorfor det faktiske flow er en anelse højere end det registrerede.

På baggrund af registreringen af pumpeydelsen blev det gennemsnitlige flow bestemt til ca. 0,9 l/s.

Erfaringer omkring driften af biologiske sandfiltre viser, at et tryksystem med stødvis belastning giver den bedste udnyttelse af filterarealet /2/.

På denne baggrund og med udgangspunkt i den tidligere opstillede driftscyklus /1/, opstilledes en revideret driftscyklus som angivet i tabel 8.

Periode Drift Belastning
kl. 06.00 – 01.00 5,5 min drift hver hele time ca. 5,9 m³/d
kl. 01.06 – 05.59 Hvileperiode -

Tabel 8. Driftscyklus gråvandsanlæg.

Ovennævnte driftscyklus blev bibeholdt i hele afprøvningsperioden.

Efter endt indkøring af anlægget blev der foretaget en kontrolanalyse af effekten af den biologiske rensning i sandfiltret, se tabel 9.

Parameter Kontrolværdi
SS < 5 mg SS/l
BOD5 < 2 mg O2/l
COD (Cr) 17 mg O2/l

Tabel 9. Kontrolanalyse på biologisk renset gråvand.

Som det fremgår af resultatet af kontrolanalysen, må det biologiske sandfilter betragtes som værende indkørt og fuldt funktionsdygtigt efter 7 uger.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.