Fællesdeponier til bortskaffelse af forurenet oprensningsmateriale fra danske havne

Forord

Miljøstyrelsen har igangsat en række projekter, med det formål at skabe overblik over forureningens karakter i havnesedimenter samt at vurdere konkrete løsnings muligheder for håndtering, deponering og genanvendelse af sedimenterne.

Projekterne skal udgøre baggrundsmateriale for en handlingsplan vedrørende fremtidig håndtering af forurenede havnesedimenter.

Følgende projekter er igangsat i juni 2001:

Prøvetagning og analyser
Fællesdeponering
Mobilt renseanlæg
Mindre havne – løsningsforslag
Omfang og konsekvenser

I denne rapport er projektet Fællesdeponering beskrevet.

Formålet med projektet Fællesdeponering er at afklare om etablering af fælles depoter til modtagelse af forurenet sediment fra forskellige havne er muligt inden for gældende lovgivning og forvaltningspraksis. Rapporten gennemgår eksisterende danske depoter for oprensningsmaterialer, opridser de tekniske og økonomiske aspekter ved planlægning, design og overvågning af deponier for forurenet sediment. Endelig gives anbefalinger til hvorledes fælles oprensning og deponering kunne organiseres i Danmark.

Projektet er udarbejdet af DHI Vand & Miljø af Cand. Scient. Anders Jensen, Civ. Eng. Lizzi Andersen og Cand. Scient. Anders Højgaard og har været fulgt af en styregruppe med repræsentanter fra amterne og Miljøstyrelsen.



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.