Mobilt renseanlæg

Bilag 2 BioClean™ processen

BioClean™ processen er primært beregnet til rensning af vand, der indeholder relativt lave koncentrationer af opløste organiske stoffer, der kan nedbrydes i biologiske processer.

BioClean™ processen er baseret på fluid bed kolonner, identisk med MetClean™ kolonnerne, og kan ofte med fordel anvendes i kombination med MetClean™ processen, hvor denne anvendes til forrensning af vandets indhold af jern, mangan og tungmetaller, der kan virke hæmmende på den biologiske proces. Fordelen ved at anvende ens kolonner er, at der kan skiftes mellem processerne blot ved at variere tilsætningen.

BioClean™ er en areal- og volumeneffektiv proces, hvilket skyldes det meget høje overfladeareal pr. volumen, der opstår ved fluidiseret fint sand.

Figur 1. BioClean™ processen

Figur 1. BioClean™ processen

På overfladerne af det fluidiserede sand opbygges en biologisk aktiv film. Vandet, der skal renses, passerer mellem de fluidiserede sandkorn, og på grund af fluidiseringens natur, vandhastighed og kornstørrelse vil det organiske materiale opløst i væskefasen hurtigt og let komme i kontakt med den biologiske aktive overfladefilm. Det ved processen dannede organiske slam vil ved fluidiseringen blive transporteret ud af kolonnen.

Ved processen skal vandhastigheder, kornstørrelse, koncentrationer, kolonnehøjder, opholdstider, slamproduktion etc. nøje afstemmes.

Processen er i Danmark kun afprøvet i mindre pilotforsøg over for specielle stoffer. Der er således udført forsøg med drikkevand tilsat BTEX, hvorefter det er renset i en kolonne. På en farve- og lakfabrik er der gennemført pilotforsøg med rensning af grundvand indeholdende terpentin, og i Vejen med rensning af grundvand for tjærestoffer og phenol. I et samarbejde med hollændere er der i Holland gennemført forsøg med nitrificering og denitrificering på spildevand fra kraftværker i en fluid bed proces med tilsat let omsætteligt organisk materiale. Her er der anvendt to kolonner i serie, en med nitrificering og en med denitrificering.

Ved de udførte forsøg er det vist muligt at opnå rensning af vandet for de opløste organiske materialer til niveauer, der kan tilfredsstille gældende drikkevandskrav.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.