Mobilt renseanlæg

Bilag 3 BIOSTYR processen

BIOSTYR processen er udviklet til almindelig spildevandsrensning for opløste organiske forbindelser og næringssalte.

Processen er som BioClean™ processen baseret på en fastfilm biologisk renseteknik, men adskiller sig fra denne ved at være en opstrøms filtreringsproces, hvor filtrerings- og fastfilmbæremediet er polystyrenkugler med en vægtfylde mindre end vands.

Figur 1. BIOSTYR processen

Figur 1. BIOSTYR processen

Principperne i procesopbygningen er, at det vand, der skal behandles, pumpes til en fordelerkanal. Herfra ledes vandet til bunden af filtret og fordeles. Vandet passerer først gennem den anoxiske zone, hvor evt. nitrat denitrificeres. Herefter følger tilsætning af luft og en aerob proces forløber, bl.a. nitrifikation af ammonium til nitrat.

Vandet recirkuleres således, at det nitrificerede vand også bliver denitrificeret.

I henholdsvis de anoxiske (anaerobe) og aerobe zoner nedbrydes/omsættes de organiske forbindelser, som vandet skal renses for og samtidig omsættes næringssaltene. Under visse omstændigheder skal der enten suppleres med flere næringssalte eller let omsættelige organiske forbindelser alt efter, hvilke stoffer vandet skal renses for.

Processen er lidt mere pladskrævende end BioClean™ processen, men væsentlig mere kompakt end traditionelle spildevandsprocesser. BIOSTYR processens fordel frem for BioClean™ er, at den er væsentlig mere gennemprøvet i fuld skala. I Frankrig og USA anvendes processen udbredt, og i Danmark findes der allerede flere fuldskala anlæg, bl.a. på renseanlæggene i Frederikshavn, Hobro og Nyborg.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.