Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2006 – Indholdsfortegnelse

5 Projektforslag for 2006

Det overordnede formål med Teknologiprogrammet er at kunne foretage mere effektive (miljømæssige og økonomiske) oprydninger af forurenede lokaliteter samt at afprøve nye og nyere oprydningsteknologier.

I nærværende afsnit indeholder en beskrivelse af en række projekter, der overvejes igangsat i 2005. På grund af den væsentlige reduktion af bevillingen inden for de seneste år, vil ikke alle projekter kunne igangsættes.

5.1 Teknikker, der overvejes afprøvet i 2006

Formålet med feltprojekterne er at afprøve og dokumentere metoderne og specielt at vurdere, om de opstillede forudsætninger bliver opfyldt.

Resultaterne af feltprojekterne skal, sammen med en litteraturgennemgang, munde ud i generelle udmeldinger (rapporter, vejledninger og lignende) om brugen af metoderne under danske forhold.

Projekterne bliver løbende præsenteret på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Antallet af projekter, der kan igangsættes, afhænger af omfanget af de enkelte projekter og hermed udgifterne til disse, men vil være væsentligt færre end de tidligere år. Ved afprøvning af teknologierne foretrækkes kortlagte lokaliteter.

Nano- og mikrojern

Udenlandske erfaringer og danske laboratorieforsøg peger på, at jernpartikler i nano- eller mikrostørrelse kan anvendes til afværgeforanstaltninger overfor grundvandsforureninger med klorerede opløsningsmidler og en række andre stoffer. Metodens anvendelighed under danske forhold ønskes undersøgt.

Pilotforsøg med oprensning af forureningen ved Høfde 42

På baggrund af fase 1 gennemgangen af mulige oprensningsmetoder for forureningen ved Høfde 42 forventes udvalgt et mindre antal metoder til afprøvning i pilotskala på lokaliteten.

Strategier over for pesticidpunktkilder

Der blev i 2004 givet tilskud til 1 projekt vedr. vurdering af risikoen ved pesticidpunktkilder og til etablering en database, der skulle anvendes primært af amter og regioner. Der forventes, at det på baggrund af resultaterne af dette projekt skal igangsættes yderligere projekter om undersøgelser og senere evt. projekter om afværgeteknologier og miljøøkonomi.

Jordrensning.

Forskellige eksisterende danske jordrensningsmetoder/anlæg undersøges for forskellige forureningstyper, oprensningsniveauer, økonomi og miljøbelastninger.

5.2 Udredningsprojekter for 2006

Følgende udredningsprojekter overvejes igangsat i 2006

Opdatering af JAGG modellen

Som opfølgning på den workshop om udviklingsbehovene for risikovurderingsværktøjet JAGG, der vil blive afholdt i starten af 2006 med indbudte eksterne aktører, forventes at give grundlag for et videre udviklingsarbejde. Temaer til det videre arbejde kan f.eks. være transport og nedbrydning af forurenede stoffer i umættet zone, beregning af forureningsfluxen fra forureningskilderne og håndtering af fri fase mv.

Information om sundhedsmæssige konsekvenser ved let forurenede arealer

Som opfølgning på jordforureningsgruppens rapport, skal der udarbejdes materiale om hvorledes eksponeringen for lettere forurenet jord reduceres og betydningen forureningen.

Jordstyring.

Som opfølgning på jordforureningsgruppens rapport og udkastet til lovforslag skal kommunerne udarbejde regulativer, der forenkler jordstyringen. Der er behov nærmere at klarlægge og beskrive, hvorledes jorden samlet set håndteres bedst muligt.

Anvendelse af Teknologiprogrammets resultater

Det skal foretages en undersøgelse af hvordan de teknologier, der er afprøvet under teknologiprogrammet, bliver brugt af amter, kommuner og private.

Strategiske udredningsprojekter

  • Langsigtede betragtninger om grundvandsressourcernes udvikling i forhold til forurening fra punktkilder
  • Erfaringsopsamling og metodeudvikling vedr. metoder til prøvetagning, undersøgelse og oprensning af forurenet jord.
  • Kortlægning og jordflytning, herunder kriterier og områdeklassificering. Erfaringsopsamling og metodeudvikling.
  • Erfaringsudveksling og muligt fremtidigt samarbejde om potentielle mikrobiologiske nedbrydningskulturer.

Information/ vidensspredning

  • Udarbejdelse og offentliggørelse af rapporter
  • Udarbejdelse og offentliggørelse af artikler.
  • Trykning og kodning af rapporter og artikler.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.