Vandkvalitet i de offentlige svømmebade og muligheder for forbedringer

1 Indledning

Miljøstyrelsen udsendte i december 2000 et udkast til en ny bekendtgørelse for vandkvaliteten i svømmebade.

Udkastet til bekendtgørelse lægger op til yderligere forbedringer af vandkvaliteten i de svømmebade, hvortil en bredere personkreds har adgang. Disse forbedringer vedrører især bundet klor, som antages at være kilden til, at der dannes trihalometaner, som er sundhedsskadelige. Miljøstyrelsen har derfor igangsat to udredninger, der skal belyse henholdsvis de sundhedsmæssige aspekter og de teknologisk/økonomiske aspekter af de nye krav. Nærværende rapport dækker sidstnævnte aspekter.

I rapporten har første trin været at se på, hvordan svømmebadene opfylder kvalitetskravene i forhold til den eksisterende bekendtgørelse og i forhold til kravene i bekendtgørelsesudkastet - en slags tilstandrapport baseret på informationer, som tilsynsmyndighederne sidder inde med. Der er set på fem nøglekrav:

  • pH værdi
  • Frit klor
  • Bundet klor
  • Trihalometaner
  • Omsætningstid

Andet trin har været at se på, hvilke styringsmæssige og tekniske forbedringsmuligheder, der er til rådighed med henblik på at opfylde kravene til forbedret vandkvalitet.

I tredje trin beregnes investerings- og driftsomkostninger for opfyldelse af kvalitetskravene til indhold af bundet klor og trihalometaner i svømmebassinerne. Det er sket ved først at beregne enhedsomkostningerne pr. besøgende for mulige tekniske løsninger for forskellige bassintyper. Disse enhedsomkostninger er så brugt til at udarbejde skøn for de investerings- og driftsomkostninger, der er nødvendige for at de gældende respektive de foreslåede krav kan overholdes. Derudover er der ud fra praktiske erfaringer udarbejdet overslag for investerings-og driftsomkostninger til overholdelse af kravet til omsætningstid.

Sidste trin i rapporten er at udarbejde overslag for de samlede investerings- og driftsomkostninger for de indendørs offentligt ejede bassiner såvel som det samlede antal svømmebassiner.