Kortlægning af parfumestoffer i legetøj og småbørnsartikler

10 Diskussion

10.1 Legetøj med duftstoffer

Denne undersøgelse har identificeret 15 forskellige produkttyper til børn, der er markedsført som indeholdende duft.

Markedet ændrer sig konstant og flere af produkterne findes kun på markedet i en meget kort periode (under 6 måneder). Fem af de produkter, der var rettet mod børn under 3 år, som blev identificeret ved undersøgelsens start, findes ikke længere på markedet i deres oprindelige form. De findes i dag kun i en variant uden tilsat duft.

Det har ikke været muligt at fremskaffe data, der belyser markedets samlede størrelse for legetøj og børneartikler med duft.

Legetøjsmarkedet hele tiden ændrer sig hele tiden, og der opstår jævnligt nye produkttyper. Der kan derfor være nye produkter på markedet i dag, som ikke var tilgængelige på tidspunktet for undersøgelsen.

10.2 Indholdsstoffer i legetøjet

De identificerede produkter har været igennem indledende screeninger for at vurdere indholdsstofferne kvalitativt og derefter udvælge hvilke produkter, der skulle underkastes mere detaljerede analyser.

10.2.1 Indhold af sensibiliserende duftstoffer

Analyserne for de 26 specifikke duftstoffer vurderet som sensibiliserende af EU's videnskabelige komité for kosmetik (SCCNFP 1999) har vist, at 18 af disse stoffer forekommer i produkter til børn på det danske marked. 7 af de i alt 10 analyserede produkter indeholdt mellem 2 og 9 af de 24 duftstoffer. Det var produkterne D01 (sæbebobler), D04 (brevpapir), D06 (viskelæder), D08 (rød og gul tusch), D12 (kube) og D15 (blomst).

Produktet D12 (kube) er nu fjernet fra markedet og findes kun i en ikke duftende udgave på det danske marked.

Der har desuden været analyseret for yderligere to duftstoffer, som ikke er på EU's liste, det er stofferne oakmoss og treemoss. Ingen af de to stoffer er fundet i de 10 undersøgte produkter eller i de 18 produkter fra screeningsundersøgelsen.

10.2.2 Indhold af øvrige kemiske stoffer

Screening for indholdsstoffer i 10 udvalgte produkter har vist indehold af mange forskellige kemiske stoffer, herunder organiske opløsningsmidler, duftstoffer og phthalater.

Fire af produkterne til børn under tre år er udvalgt til analyse for migration, dvs. for at undersøge om stofferne kan vandre fra legetøjet via barnets sved og herfra optages via huden. Analysen for migration er udført på produkterne D09 (kanin), D12 (kube), D14 (tøjdyr)og D15 (blomst). Analyserne har vist, at der kan afgives stoffer til sved fra alle fire produkter. Koncentrationen af de afgivne stoffer er dog forholdsvis lave, med undtagelse af stoffet tris(2-chlorethyl)phosphat, som er fundet i en relativ høj koncentration fra produkt D12 (kube). Stoffet er formentlig tilsat for at virke som en flammehæmmer i den opskummede plast, som produktet indeholder.

7 af produkterne er underkastet en test for emission af flygtige stoffer til luften. Alle 7 produkter afgiver flygtige organiske komponenter i varierende koncentrationer. Der er især tale om organiske opløsningsmidler og duftstoffer ud over de 26 analyserede duftstoffer. Især produkterne D02 (gummifigur) og D08 (tusch) afgiver et stort antal flygtige organiske stoffer.

10.3 Sundhedsforhold ved brug af legetøj med duftstoffer

Resultaterne af testene for migration og emission er anvendt til at vurdere, om der kan være uønskede sundhedsmæssige effekter ved leg med de undersøgte produkter.

Der er udarbejdet eksponeringsscenarier og gennemført beregninger af potentielle hudoptag og inhalering af de 10 udvalgte kemiske stoffer. Stofferne er udvalgt på baggrund af deres sundhedsskadelige effekter og en relativ høj emission eller migration.

10.3.1 Sundhedsforhold ved migration

Der er gennemført beregninger af det potentielle hudoptag i en typisk eksponeringssituation med et enkelt kemisk stof, tris(2-chlorethyl)phosphat, som er fundet i migration fra produkt D12 (kube). Stoffet er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer og under risikovurdering i EU. Stoffet er klassificeret som Xn;R22 Carc3;R40 N;R51/53 på Listen over farlige stoffer.

Beregningerne af hudoptag viser, at stoffet kan optages i mængder, så det vurderes, at der er risiko for sundhedsskadelige effekter ved leg med netop dette produkt. Det skal dog understreges, at det er forudsat, at hele den tilgængelige mængde afgives på én gang. Det pågældende produkt findes ikke længere på det danske marked.

Stoffet er formentlig tilsat for at undgå flammespredning i tilfælde af, at der går ild i produktet. For danske forhold er det imidlertid ikke sædvanligt, at der tilsættes flammehæmmere til forbrugerprodukter, der ikke tilsigtet udsættes for høje temperaturer eller i sig selv opvarmes, som det er tilfældet med elektronisk udstyr, fx fjernsyn.

Det er mere hensigtsmæssigt at undgå børns leg i nærheden af åben ild, end at tilsætte flammehæmmere til legetøj og børneartikler.

Resultaterne kan derfor føre til en anbefaling til producenter, importører og leverandører om vigtigheden af at skaffe sig oplysninger om hvad legetøj og andre børneartikler indeholder, herunder eventuel brug af flammehæmmere, parfume og andre kemiske stoffer.

10.3.2 Sundhedsforhold ved emission af flygtige organiske komponenter

7 af de indsamlede produkter er analyseret ved emissionstest for at vurdere afgivelsen af flygtige organiske komponenter (VOC). Der er tale om forskellige produkttyper til både små børn under tre år og lidt større børn.

Emissionstestene har vist, at der afgives en række flygtige organiske forbindelser fra legetøjet. Det er især duftstoffer og organiske opløsningsmidler.

Koncentrationerne ser umiddelbart høje ud, når der ses på testresultaterne. Testen er gennemført i en beholder med et lille volumen. Når data fra emissionstestene omregnes til realistiske situationer, er koncentrationerne af de fleste stoffer i luften omkring barnet imidlertid relativt lave. Det gælder for 8 af de udvalgte stoffer. Koncentrationen i luften omkring barnet vil således være lav for stofferne tert-butanol, n-butylacetat, butylglykol, cyclohexanon, hexan, methyletylketon, methylisobutylketon og toluen afgivet fra produkterne. Margin of Safety (MoS) faktorerne for disse stoffer varierer fra 5.300 til 1.700.000.

Stoffet ethylbenzen er afgivet fra et produkt i koncentrationer, der kan medføre sundhedsskadelige effekter. Omregnet til realistiske situationer, fås en koncentration i indåndingsluften, som er tæt på den nedre effektgrænse for sundhedsskadelige effekter. Afgivelsen af xylener fra et produkt er ligeledes tæt på den nedre effektgrænse for effekter ved inhalering. Dette produkt findes ikke længere på det danske marked.

Det skal dog bemærkes, at emissionstesten kun er udført til ét tidspunkt og på nye produkter i original emballage. Det vides dog ikke hvor lang tid, der er gået fra produktion til indkøb. Det må formodes, at emissionsraten falder som funktion af tiden efter udpakning, så den målte koncentration vil formodentlig være kortvarig.

Stoffet butylglykol afgives fra produkt D02 (gummifigur) i en koncentration, der kan medføre lugtgener. Der er dog ikke sundhedsskadelige effekter ved den koncentration, stoffet butylglykol forekommer i.

Afgivelsen af flygtige organiske komponenter fra de øvrige produkter, D04 (brevpapir), D08 (tusch), D09 (kanin), D14 (tøjdyr) og D15 (blomst) er ikke i niveauer, som vurderes at medføre gener eller sundhedsskadelige effekter.

10.3.3 Legetøj med bløde plastdele

Et enkelt af de analyserede produkter (D14, tøjdyr) indeholder phthalater i en koncentration på 7,3 %. Produktet er beregnet til børn under tre år, og må derfor i henhold til phthalatbekendtgørelsen maksimalt indeholde 0,05 % phthalater (Bekendtgørelse nr. 151). To af de øvrige produkter er ligeledes underkastet en supplerende analyse for indhold af phthalater. Resultaterne afrapporteres særskilt.

10.3.4 Lovgivning på legetøjsområdet

Legetøj er reguleret ved Rådets direktiv 88/378/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om sikkerhedskrav til legetøj; omsat til dansk lovgivning i bekendtgørelsen nr. 1116 af 12. december 2003. Direktivet omhandler dog ikke regulering af farlige stoffer samt uønskede stoffer i legetøj.

Herudover er legetøj reguleret mht indhold af phthalater i legetøj. Indholdet af phthalater må ikke overstige 0,05 % i legetøj og andre småbørnsartikler beregnet til børn under tre år (Bekendtgørelse nr. 151). Der er pt. ikke nogen regler, når det gælder indhold af phthalater i legetøj til børn over tre år. Men nye regler er vedtaget og forventes indenfor et år.

Børnene kan derfor blive eksponeret for phthalater, når de har passeret tre-års alderen. Børn er generelt en særlig sårbar gruppe, også når de har passeret tre-års alderen. Børn og voksne kan herudover blive eksponeret for phthalater i miljøet og fra andre produkter som f.eks. byggematerialer.

Der er ingen anvendelsesbegrænsning for duftstofferne. En del af duftstofferne findes på den midlertidige liste over aromastoffer, som er tilladte i fødevarer. Stofferne på denne liste er i øjeblikket underkastet en sundhedsmæssig vurdering. Der kan forventes en ny positivliste for aromastoffer i 2006 (Fødevarestyrelsen 2004).

Børn kan således blive eksponeret med de sensibiliserende duftstoffer fra andre produkter end legetøj, herunder fødevarer, kosmetik og fra naturen.

10.4 Anbefalinger ved køb og brug af legetøj

Sammenfattende kan undersøgelsens resultater munde ud i en række anbefalinger til forbrugere samt producenter, leverandører og importører af legetøj og børneartikler med duft og smag.

Anbefalinger til forbrugere:

  • Køb legetøj uden tilsatte duftstoffer
  • Pak eventuelt produktet ud i god tid, hvis det lugter anbringes det under velventilerede forhold, før barnet får det at lege med
  • Når der købes produkter til børn under 3 år, bør legetøjet være mærket "til børn under 3 år".

Anbefalinger til producenter, leverandører og importører af legetøj og børneartikler:

  • Undlad at bruge flammehæmmere i legetøj, hvor der ikke er en reel risiko for at produktet bryder i brand, og/eller stil krav til underleverandører om at produktet er uden flammehæmmere
  • Minimér brug af flygtige organiske stoffer i legetøj og børneartikler
  • Få altid dokumentation fra producenterne om indholdet af kemiske stoffer i legetøjet

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.