Kortlægning af parfumestoffer i legetøj og småbørnsartikler

9 Vurdering af sundhedsforhold ved brug af legetøj med duft eller smag

9.1 duftstoffer i legetøj

På de 10 produkter, der i fase 2 blev udvalgt for deres duftegenskaber, blev der udført analyse af 26 sensibiliserende duftstoffer. Af de 26 stoffer er 24 vurderet som sensibiliserende af EU's videnskabelige komite for kosmetik (SCCNFP) og yderligere to duftstoffer, oakmoss og treemoss er udvalgt til analyse.

I alt blev der fundet 18 stoffer fordelt på 7 produkter. Nedenstående tabel opsummerer resultaterne af analysen beskrevet i kapitel 7, hvor også de fundne koncentrationer er vist. Et X i tabellen angiver, at der er fundet en forekomst af det pågældende duftstof i produktet. Der blev ikke fundet sensibiliserende duftstoffer i produkterne D02, D09 og D14.

Tabel 9.1: Forekomst af sensibiliserende duftstoffer i udvalgte produkter

Produkt D 01 D 04 D 06 D 08
gul
D 08
rød
D 12*^ D 15
  Sæbe-bobler Brevpa-pir Viske-læder Tusch Tusch Kube Blomst
Beskrivelse af prøven Væske Papir Viskelæder Indmad
fra tusch
Indmad
fra tusch
Duftkugler Duftkugler
Amyl cinnamal - - - - X X -
Benzyl alkohol - X X - X - -
Benzyl benzoat - - - - - X -
Benzyl salicylat - - - - X - X
Cinnamyl alkohol - - - - X - X
Cinnamal - - - - - - X
Citral X - - - - - -
Citronellol - X - - X - -
Coumarin - X - - - - X
Eugenol - - - - X - -
Geraniol - X - X X - X
Hexylcinnamaldehyd - - - - - X -
Hydroxycitronellal - - - - X - X
-Isomethylionon - - - - - - X
Lillial - - - - X - -
D-limonen X - X X - - X
Linalool - X X X - - -
Lyral - - - - - - X

* Produktet fås nu uden tilsatte duftstoffer

^ findes ikke længere på det danske marked

Der er ikke udarbejdet eksponeringsscenarier for de sensibiliserende duftstoffer, idet de allerede uanset koncentrationsniveau er uønskede i legetøj til børn. Det anbefales derimod, at forbrugerne undgår disse produkter indtil producenterne har fjernet de sensibiliserende duftstoffer fra produkterne. Dette er allerede sket for ét af de undersøgte produkter (D12) samt andre af producentens produkter til helt små børn (under 3 år), som nu kun kan købes uden duft.

9.2 Vurdering af sundhedsforhold for enkeltstoffer i legetøj med duft eller smag

Ved brugen af legetøj kan de tilsatte duft- eller smagsstoffer frigives fra legetøjet til luften, hvorfra de kan indåndes eller stofferne kan eventuelt overføres til huden ved berøring via sved, jf. kapitel 7.

Test af migration til sved viser, at der kan overføres enkeltstoffer til sved fra produkterne D09, D12, D14 og D15. Alle disse produkter er beregnet til børn under tre år.

Emissionstestene viser, at alle de udvalgte produkter til emissionstest indeholder flygtige stoffer, der afgives til luften i forskellige koncentrationer. Det er produkterne D02, D04, D08, D09, D12, D14 og D15. De flygtige stoffer er som tidligere nævnt duftstoffer og organiske opløsningsmidler.

Der er udarbejdet eksponeringsscenarier og gennemført beregninger af potentielle optag af enkeltstoffer via hud eller indånding. Beregningerne er udført for de 11 udvalgte stoffer, som er gennemgået i kapitel 8.4.

Til vurdering af sundhedseffekter fra stofferne ved optag via huden eller ved inhalering af flygtige stoffer afgivet fra legetøjet er de beregnede optag hhv. de beregnede koncentrationen af det enkelte stof i luften sammenholdt med relevante NOAEL/LOAEL værdier og/eller relevante Lowest Concentration of Interest (LCI værdier). Der beregnes en sikkerhedsmargen, (Margin of Safety, MoS), som er den margen, der er mellem eksponeringsniveauet og den relevante NOAEL/LOAEL værdi. MoS beregnes som NOAEL/LOAEL divideret med det beregnede optag eller koncentration i luften. MoS skal tage hensyn til ekstrapolation fra dyr til mennesker, variation i følsomhed i befolkningen samt effektens alvorlighed. Hvor der er mistanke om sundhedseffekter som kræftfremkaldende, reproduktionsskadelige, allergifremkaldende eller neurotoksiske effekter bør sikkerhedsmargin være mindst 1000, mens der for de øvrige stoffer bør være en sikkerhedsmargin på mindst 100, idet alle de benyttede NOAEL/LOAEL værdier er baseret på dyreforsøg.

Kun et af de udvalgte 11 stoffer, stoffet tris(2-chlorethyl)phosphat er afgivet ved migration til sved, mens 10 stoffer er afgivet ved emissionstesten og dermed kan inhaleres ved leg med legetøjet. Stoffet tris(2-chlorethyl)phosphat er ikke fundet i emissionstesten.

9.3 Vurdering af sundhedsforhold for tris(2-chlorethyl)phosphat ved hudoptag

Stoffet tris(2-chlorethyl)phosphat er fundet ved migrationstesten i en mængde på 5.900 mg/kg produkt i produktet D12 (gennemsnit af de 3 kvantitative bestemmelser, tabel 7.4).

Eksponeringsscenarier for brug af legetøj (D12, kube) indeholdende stoffet viser, at stoffet kan optages i niveauer på 5,8 mg/kg legemsvægt/dag for et barn under tre år:

Uder, pot = C/a * A * n / BW = 5900/(9/0,1)*60,3*0,022*1/15 = 5,8 mg/kg/dag

Det er forudsat, at hele den tilgængelige mængde kan optages via huden.

Den acceptable daglige indtagelse af stoffet sættes til NOAEL med en sikkerhedsfaktor på 1000 på grund af mistanke om kræftfremkaldende effekt.

Tabel 9.2 Beregnede optag af tris(2-chloroethyl)phosphat, og margin of saffety

Persongruppe Beregnet optagμg/kg/dag LOAELμg/kg legemsvægt/dag Margin of safety1
Børn under tre år 5.800 12.000 2

1 Margin of safety er den LOAEL divideret med det beregnede optag

En MoS på 2 må anses for alt lille for dette stof, også selvom beregningen er baseret på en worst-case eksponeringsbetragtning. Sædvanligvis vil man forlange en væsentlig højere sikkerhedsmargen ved beregning af et tolerabelt eksponeingsniveau, idet der i det givne tilfælde endvidere bør tages hensyn til 1) ekstrapolation fra dyreforsøg til mennesker 2) individuelle forskelle i menneskers følsomhed samt 3) tage hensyn til at udgangspunktet for beregningen er et effektniveau (et LOAEL), og at stoffet kan medføre alvorlige effekter som fx kræft. Alene de to første forhold ville medføre, at man normalt vil regne med en sikkerhedsmargin (Margen of safety) på mindst 100.

Migrationstest er som beskrevet lavet over 24 timer. Det vides derfor ikke, hvornår eller hvor hurtigt alt stoffet er afgivet til svedopløsningen. Derfor regnes hele mængden af stoffet som værende tilgængeligt. Hvis afgivelse regnes som lineær i løbet af de 24 timer vil kontakttiden med legetøjet have betydning. Hvis der regnes med lineær afgivelse, og det indregnes, at barnet er i kontakt med legetøjet i kun 3 timer pr. dag, vil det betyde en MoS på 17. Dette er stadig langt under 100. Derudover forventes det, at denne type legetøj også kan puttes i munden, og da det markedsføres til små børn forventes det, at de vil derfor vil sutte på produktet, hvorved udsættelsen for stoffet kan ske både via huden og oralt. Det betyder, at optagelsen derved kan være endnu højere end de 5.800 μg/kg/dag.

Konklusion

Vurderingen viser, at der er risiko for sundhedseffekter på grund af optagelse af tris(2-chlorethyl)phosphat. Stoffet kan optages i koncentrationer, der ikke er langt fra den laveste koncentration, der kan give nyreskader i dyreforsøg efter længere tids udsættelse. Stoffet er endvidere fundet kræftfremkaldende i dyreforsøg både hos mus og rotter efter længere tids udsættelse. Det vurderes samtidig, at stoffet ikke er nødvendigt i denne type af produkter til babyer.

9.4 Vurdering af sundhedsforhold ved eksponering med enkeltstoffer ved inhalering

Eksponeringen ved inhalering kan beregnes ud fra resultaterne fra emissionstesten. Den beregnede eksponering kan efterfølgende vurderes med hensyn til potentielle sundhedseffekter.

I den følgende tabel er resultaterne fra emissionstesten vist for de stoffer, der er udvalgt til en nærmere vurdering. Koncentrationen af de udvalgte enkeltstoffer er vist for hvert af de 7 produkter, der har indgået i denne test.

Tabel 9.3: Koncentrationer af udvalgte enkeltstoffer afgivet ved emissionstest (jf. tabel 7.5). Koncentrationen er relateret til 1 g af produktet eller den duftende andel.

Kemisk stof Emission i μg/m3 (pr. g testet legetøj for det enkelte produkt)
  D022
gummi-
figur
D041
brev-
papir
D082
tusch
D091
kanin
D121
^kube
D141
^tøjdyr
D151
blomst
tert-butanol - - 2.800 - - - -
n-butylacetat 5.900 - - - - 14 -
Butylglykol 9.400 27 - - - - -
Cyclohexanon 24.000 38 - - - 37 -
Ethylbenzen 1.100 - - - 540 - -
Hexan - - - - - 16 -
Methylethylketon (MEK) 990 - 1.100 - - - -
Methylisobutylketon (MiBK) - 40 - - 27 - -
Toluen 6.700 32 - 24 47 68 45
Xylener 620 - - - 520 11 11

1 Resultater gælder pr. g af hele produktet, idet en delmængde af alle dele er testet

2 Resultatet gælder pr. g af den duftende andel

^ findes ikke længere på det danske marked

Data i tabel 9.3 stammer fra emissionstesten rapporteret i kapitel 7.

Ved hjælp af data i tabel 9.3 er eksponeringen ved inhalering under leg med produktet beregnet ud fra formel 4 (se kapitel 8.3). Ved beregningen er det antaget, at al duftstof inde i produktet afgives. Resultaterne af beregningen af eksponeringen ved inhalering af de udvalgte stoffer er vist i tabel 9.4 for de syv produkter D02, D04, D08, D09, D12, D14 og D15 som afgiver en eller flere af de udvalgte stoffer ved emission.

Beregningen af eksponering ved inhalering kan illustreres for emission af tert-butanol fra produktet D08:

C = C0*n0*V0/ (V * n) = 2.800*2,9*0,0006/(2*0,5) = 4,9 μg/m3

Tabel 9.4 Eksponering ved inhalering beregnet uf fra formel 4 (jf. kapitel 8.3). Koncentrationen er relateret til 1 g af produktet eller den duftende andel.

Kemisk stof Beregnet eksponering μg/m3 (pr. g testet legetøj for det enkelte produkt)
 D022
gummi-
figur
D041brev-
papir
D082
tusch
D091
kanin
D121
kube^
D141
tøjdyr^
D151
blomst
tert-butanol - - 4,9 - - - -
n-butylacetat 10,3 - - - - 0,02 -
Butylglykol 16,4 0,05 - - - - -
Cyclohexanon 41,8 0,07 - - - 0,06 -
Ethylbenzen 1,9 - - - 0,94 - -
Hexan - - - - - 0,03 -
Methylethylketon (MEK) 1,7 - 1,9 - - - -
Methylisobutylketon (MiBK) - 0,07 - - 0,05 - -
Toluen 11,7 0,06 - 0,04 0,08 0,12 0,08
Xylener 1,1 - - - 0,90 0,02 0,02

1 Resultater gælder pr. g af hele produktet, idet en delmængde af alle dele er testet

2 Resultatet gælder pr. g af den duftende andel

^ findes ikke længere på det danske marked

Emissionstesten er udført for en delmængde af produktet, det kan være en repræsentativ delmængde af hele produktet eller kun for den duftende andel af produktet.

Vurdering af sundhed i forhold til eksponering med de enkelte stoffer kommenteres i de følgende afsnit. Eksponeringen fra leg med de undersøgte produkter sammenholdes med LCI værdier og NOAEL værdier ved beregning af Margin of Safety (MoS). Jo højere margenen er, jo mindre er risikoen for sundhedseffekter. For nogle af stofferne er der derudover sammenlignet med lugttærskelværdier.

9.4.1 Tert-butanol

Stoffet tert-butanol er fundet i emissionstest fra produktet D08 (tusch). Stoffet er formentlig tilsat for at give duft.

Den beregnede koncentration i indånding i tabel 9.4 gælder for 1 g af produktet. Den del af produktet, der afgiver duft, vejer 1,8 g. Det betyder, at den samlede eksponering ved brug af produktet kan beregnes til 8,8 μg/m3.

Tabel 9.5 Beregnet koncentration i indånding for stoffet tert-butanol.

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 Lugt-tærskelμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D08 (tusch) 8,8 1.000 70.000 6.053.000 6,9•105

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

Niveauet er væsentligt under LCI værdien (EU 1997), det vurderes derfor, at brug af produktet ikke giver anledning til akutte gener som slimhindeirritationer på grund af emission af tert-butanol.

Niveauet er desuden væsentligt under den estimerede NOAEL værdi og under lugttærsklen for stoffet. MoS er tilstrækkelig høj til, at det kan konkluderes, at der ikke er risiko for gener på grund af afgivelse af tert-butanol fra brug af D08 (tusch).

9.4.2 n-butylacetat

Stoffet n-butylacetat er fundet i emission fra produkterne D02 (gummifigur) og D14 (tøjdyr). Stoffet er formentlig tilsat for at give duft. Den beregnede koncentration i tabel 9.4 gælder for 1 g af produktet.

Når der tages hensyn til produktets vægt og den del af produktet, der afgiver duft, er den samlede eksponering ved brug af produktet 10,3 μg/m3 fra produktet D02 og 3,3 μg/m3 fra D14.

Tabel 9.6 Beregnet koncentration i indånding for stoffet n-butylacetat

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 Lugt-tærskelμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 10,3 7.000 47 7.230.000 7,0•105
D14 (tøjdyr) 3,3 7.000 47 7.230.000 2,2•106

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

Niveauerne er væsentligt under LCI værdien og lugttærsklen for stoffet. MoS er desuden af en væsentlig størrelse (>100) for begge produkter. Der vurderes derfor, at emission af butylacetat fra de to produkter ikke vil medføre slimhindeirritationer.

9.4.3 Butylglykol

Butylglykol er fundet i emissionen fra D02 (gummifigur) og D04 (brevpapir). Når vægten af de pågældende produkter indregnes er koncentrationen omkring personen 16,4 μg/m3 fra produkt D02 og 5 μg/m3 fra produkt D04.

Tabel 9.7 Beregnet koncentration i indånding for stoffet butyglykol

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 Lugt-tærskelμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 16,4 1.000 5 240.000 1,5•104
D04 (brevpapir) 5,0 1.000 5 240.000 4,8•104

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

For begge produkter er niveauet under LCI værdien på 1000 μg/m3 (EU 1997).

NOAEL værdien for sundhedsskadelige effekter er 240 mg/m3. MoS er tilstrækkelig høj til at vurdere, at der ikke er risiko for sundhedsskadelige effekter på grund af afgivelse af butylglykol fra de to produkter.

Lugttærsklen for stoffet er meget lav (5 μg/m3), så afgivelsen af butylglykol fra produktet D02 (gummifigur) vil medføre en lugt/duft. Den beregnede koncentration i indånding af butylglykol afgivet fra produktet D04 (brevpapir) svarer til lugttærsklen for stoffet.

9.4.4 Cyclohexanon

Cyclohexanon er fundet i emissionen fra produkterne D02 (gummifigur), D04 (brevpapir) og D14 (tøjdyr). Stoffet er formentlig tilsat for at give duft.

Beregningen af koncentrationen omkring personen, der bruger produktet, viser niveauer på henholdsvis 41,8 μg/m3 (D02), 0,07 μg/m3 (D04) og 0,05 μg/m3 (D14) forudsat, der er tale om 1 g af produktet. Hvis disse niveauer omregnes til de aktuelle produkters vægt svarer det til koncentrationer i indåndingsluften på 41,8 μg/m3 for D02, 7 μg/m3 for D04 og 9,9 μg/m3 for D14.

Tabel 9.8 Beregnet koncentration i indånding for stoffet cyclohexanon

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 41,8 1.000 2.450.000 5,9•104
D04 (brevpapir) 7,0 1.000 2.450.000 3,5•105
D14 (tøjdyr) 9,9 1.000 2.450.000 2,5•105

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

Koncentrationen i indåndingsluften er langt under LCI værdien for cyclohexanon for alle tre produkter, dvs. der er ikke risiko for sundhedseffekter som slimhindeirritationer.

Dyreforsøg har vist risiko for sundhedseffekter med en NOAEL værdi bestemt til 2.450 mg/m3. Den beregnede MoS bliver således højere end 1000 for alle tre produkter. Det vurderes derfor, at anvendelse af produkt D02 (gummifigur), D04 (brevpapir) og D14 (tøjdyr) ikke medfører sundhedseffekter på grund af afgivelse af cyclohexanon.

9.4.5 Ethylbenzen

Ethylbenzen er fundet i emissionen fra produkt D02 (gummifigur)og D12 (kube). Beregning af koncentrationen omkring personen, der bruger produkterne, viser niveauer på 1,9 μg/m3 for produkt D02 og 94 μg/m3 for produkt D12, når der er taget hensyn til produkternes vægt.

Tabel 9.9 Beregnet koncentration i indånding for stoffet ethylbenzen

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 1,9 1.000 10.000 5,3•103
D12 (kube)^ 94 1.000 10.000 100

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

^findes ikke længere på det danske marked

Koncentrationen af ethylbenzen er for begge produkters vedkommende langt under LCI værdien. NOAEL værdien for effekter på nyrer, lever og blod ved inhalering er bestemt til 10 mg/m3 ved dyreforsøg. Koncentrationen af ethylbenzen er for D02 væsentligt under denne værdi med en MoS større end 1000. Det vurderes derfor, at der ikke er risiko for sundhedsskadelige effekter på grund af afgivelse af ethylbenzen fra produktet D02 (gummifigur).

Afgivelsen af ethylbenzen fra produktet D12 (kube) er forholdsvis tæt på den nedre effektgrænse for sundhedsskadelige effekter med en MoS på 100. Dette er den mindst acceptable sikkerhedsmargen for ethylbenzen, og det må derfor konkluderes, at brugen af produktet kan være forbundet med en risiko for sundhedseffekter. Produkt D12 er beregnet til børn under tre år.

9.4.6 Hexan

Hexan er fundet i emissionen fra produktet D14 (tøjdyr). Beregning af koncentrationen omkring personen, viser en koncentration i indåndingsluften på 3 μg/m3, når produktets vægt er indregnet.

Tabel 9.10 Beregnet koncentration i indånding for stoffet hexan

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 RfC mg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D14 (tøjdyr) 3,0 700 200 1.762.000 5,9•105

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

Koncentrationen af hexan er langt under både LCI- og RfC- værdierne. Koncentrationen er desuden væsentligt under NOAEL værdien, som er den nedre effektgrænse for irritation. Der er derfor ikke risiko for gener eller sundhedseffekter fra emissionen af hexan fra produktet.

9.4.7 Methylethylketon (MEK)

Methylethylketon er fundet i emissionen fra produkterne D02 (gummifigur) og D08 (tusch). Stoffet er formentlig tilsat for at give duft.

Beregning af koncentrationen omkring personen, der bruger produkterne, viser niveauer på 1,7 μg/m3 for produkt D02 og 3,4 μg/m3 for produkt D08, når der er taget hensyn til produkternes vægt.

Tabel 9.11 Beregnet koncentration i indånding for stoffet methylethylketon (MEK)

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 Lugt-tærskelμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 1,7 1.000 870 2.945.000 1,7•106
D08 (tusch) 3,4 1.000 870 2.945.000 8,7•105

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

Koncentrationen af methylethylketon (MEK) afgivet fra produkt D02 (gummifigur) og D08 (tusch) er langt under LCI værdien og lugttærsklen for stoffet. Koncentrationerne er desuden langt under den nedre effektgrænse for sundhedsskadelige effekter, og der er dermed en tilstrækkelig høj sikkerhedsmargen (MoS) ved leg med de to produkter.

Det vurderes derfor, at der ikke er risiko for gener eller sundhedseffekter fra methylethylketon fra de to produkter.

9.4.8 Methylisobutylketon (MiBK)

Methylisobutylketon er fundet i emissionen fra produkt D04 (brevpapir) og D12 (kube). Stoffet er formentlig tilsat for at give duft.

Beregning af koncentrationen omkring personen, der bruger produkterne, viser niveauer på 7 μg/m3 for produkt D04 og 5 μg/m3 for produkt D12, når der er taget hensyn til produkternes vægt.

Tabel 9.12 Beregnet koncentration i indånding for stoffet methylisobutylketon (MiBK)

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D04 (brevpapir) 7,0 1.000 208.000 3,0•104
D12 (kube)^ 5,0 1.000 208.000 4,2•104

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

^findes ikke længere på det danske marked

Begge niveauer er meget lave og langt under LCI værdien for stoffet. Niveauerne er også langt under NOAEL værdien for effekter på blod, lever og nyrer, og på baggrund af den beregnede MoS vurderes det, at der ikke er risiko for sundhedseffekter på grund af emission af methylisobutylketon fra de to produkter.

9.4.9 Toluen

Toluen er fundet i emissionen fra produkterne D02 (gummifigur), D04 (brevpapir), D09 (kanin), D12 (kube), D14 (tøjdyr) og D15 (blomst). Beregning af koncentrationen omkring personen, der bruger produkterne, viser niveauer på 11,7 μg/m3 for produkt D02, 6 μg/m3 for produkt D04, 4 μg/m3 for produkt D09, 8 μg/m3 for produkt D12, 20 μg/m3 for produkt D14 og 8 μg/m3 for produkt D15 under hensyntagen til produkternes vægt.

Tabel 9.13 Beregnet koncentration i indånding for stoffet toluen

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 11,7 1.000 377.000 3,2•104
D04 (brevpapir) 6,0 1.000 377.000 6,3•104
D09 (kanin) 4,0 1.000 377.000 9,4•104
D12 (kube)^ 8,0 1.000 377.000 4,7•104
D14 (tøjdyr)^ 20,0 1.000 377.000 1,9•104
D15 (blomst) 8,0 1.000 377.000 4,7•104

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

^findes ikke længere på det danske marked

Koncentrationerne i indåndingsluften er lave for produkterne D02 (gummifigur), D04 (brevpapir), D09 (kanin), D12 (kube), D14 (tøjdyr) og D15 (blomst). Koncentrationerne er langt under LCI- værdien på 1.000 μg/m3 for stoffet. Koncentrationerne er også langt under nedre effektgrænse for effekter på centralnervesystemet angivet som NOAEL værdien med en MoS i en acceptable størrelsesorden (> 1000).

Det vurderes derfor, at der ikke er risiko for sundhedseffekter på grund af emission af toluen fra produkterne D02 (gummifigur), D04 (brevpapir), D09 (kanin), D12 (kube), D14 (tøjdyr) og D15 (blomst).

9.4.10 Xylener

Xylener er fundet i emissionen fra produkterne D02 (gummifigur), D12 (kube), D14 (tøjdyr) og D15 (blomst). Beregning af koncentrationen omkring personen, der bruger produkterne, viser niveauer på 1,1 μg/m3 for D02, 90 μg/m3 for D12, 3,3 μg/m3 for D14 og 2,0 μg/m3 for D15, når der er taget hensyn til produkternes vægt og de testede andele.

Tabel 9.14 Beregnet koncentration i indånding for stoffet xylener

Produkt Beregnet koncentration1μg/m3 LCIμg/m3 NOAELμg/m3 Margin of safety2
D02 (gummifigur) 1,1 1.000 560.000 5,1•105
D12 (kube)^ 90 1.000 560.000 6,2•103
D14 (tøjdyr)^ 3,3 1.000 560.000 1,7•105
D15 (blomst) 2,0 1.000 560.000 2,8•105

1 Koncentrationen i indånding er beregnet på basis af emissionstest, jf. formel 4

2 Margin of safety er NOAEL divideret med den beregnede koncentration

^findes ikke længere på det danske marked

Koncentrationerne er langt under LCI- værdien for stoffet på 1.000 μg/m3. For produktet D12 er koncentrationen tæt på RfC- værdien på 100 μg/m3 (IRIS 2004). Det betyder, at der kan være risiko for toksiske effekter.

Koncentrationerne er for alle fire produkter langt under nedre effektgrænse for fosterskadende effekter, og de beregnede MoS er af en acceptabel størrelsesorden (>1000).

Det vurderes derfor, at der kan være risiko for sundhedseffekter på grund af emission af xylener fra produktet D12 (kube), men ikke fra de øvrige tre produkter D02 (gummifigur), D14 (tøjdyr) og D15 (blomst).

9.5 Samlet vurdering af sundhedsforhold for produkt D02 (gummifigur) og D08 (tusch)

De to produkter D02 (gummifigur) og D08 (tusch) afgiver et større antal flygtige kemiske stoffer ved emissionstesten. Nogle af stofferne viser høje koncentrationer i testen.

Omregning til realistiske worst-case situationer giver noget lavere værdier. De beregnede koncentrationer for det volumen (2 m3), der er omkring personen er vist i tabellen for de identificerede og kvantificerede stoffer i emissionstesten.

Tabel 9.15: Koncentrationer i indåndingsluften ved leg med produkterne D02 og D08

Kemisk stof Koncentration i indåndingsluft i μg/m3 fra produktet LCI (EU, 1997)μg/m3
  D02 (gummifigur) D08 (tusch)  
n-butanol 0,9 - 1.000
tert-butanol - 8,8 1.000
n-butylacetat 10,3 - 7.000
Butylglykol 16,4 - 1.000
Cyclohexan, 1-ethyl-1-methyl-2,4-bis(1-methylethenyl) - 0,4 -
Cyclohexanon 41,8 - 1.000
Ethylacetat 0,2 - 5.000
Ethylbenzen 1,9 - 1.000
Fenchol - 7,6 -
n-heptan - 0,7 8.000
Heptanal - 0,5 400
Hexanal 0,2 - 400
Limonen 0,1 - 1.000
Longifolen - 0,4 1000
Methylethylketon (MEK) 1,7 3,4 1.000
n-octan - 1,4 9.000
Propylenglykol 4,4 - 4.000
α-terpineol - 3,4 1.000
Øvrige terpener - 106 1.000
Toluen 11,7 - 1.000

Der findes ingen vejledende LCI- værdi eller anden grænseværdi for en samlet eksponering med VOC i indeklimaet.

For produktet D02 (gummifigur) ses, at der afgives mange flygtige organiske komponenter. Alle enkeltstofferne forekommer i koncentrationer i indåndingsluften, der er væsentligt under LCI- værdierne. Der er derfor ikke risiko for, at stofferne kan findes i indåndingsluften i koncentrationer, der kan medføre sundhedseffekter. I tabellen indgår ikke uidentificerede stoffer og ikke-kvantificerede stoffer. Det kan ikke udelukkes, at der kan være kombinationseffekter. Det er ikke muligt indenfor dette projekt, at vurdere dette.

Produktet D08 (tusch) afgiver ligeledes en del flygtige organiske forbindelser. I tabellen indgår ikke uidentificerede stoffer og ikke-kvantificerede stoffer. Der er ikke nogen af enkeltstofferne, der afgives i koncentrationer, der kan medføre sundhedseffekter. Det kan ikke udelukkes, at der kan være kombinationseffekter.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.