Evaluering af blybekendtgørelsen

1 Indledning

Med bekendtgørelse nr. nr. 1012 af 13. november 2000 (blybekendtgørelsen) blev indført en generel regulering af anvendelsen af bly i Danmark. Bekendtgørelsen og omfanget af reguleringen er beskrevet i flere detaljer i kapitel 2.

I et svar til Miljø- og Planlægningsudvalget har miljøministeren i marts 2003 udtalt, at "blybekendtgørelsen bør have lov til at virke endnu et par år, før der foretages en evaluering af, om bekendtgørelsen bør revideres" [MPU 2003a]. Der er peget på undtagelsen for brug af bly til reparation, til- og ombygning af huse som et punkt, der bør være omfattet af denne evaluering [MPU 2003b].

Hvad angår dispensationer, gives der i dag dispensation for anvendelse af bly i flere forskellige produktkategorier, hvor det af tekniske eller økonomiske årsager har været vanskeligt at gennemføre en substitution af bly. Hertil kommer den generelle undtagelse for reparation, til- og ombygning af huse. Disse anvendelser er i nærværende rapport vurderet med henblik på, om der er behov for justering af bekendtgørelsen på disse områder.

Med hensyn til de produktkategorier, hvor anvendelse af bly er tilladt indtil videre, er det sandsynligt, at der i det mindste på en del af disse områder er sket en videre udvikling af alternativer til bly, siden bekendtgørelsen er trådt i kraft. En del af disse anvendelser er således også i fokus for følgende EU-regulering:

  • EU's direktiv 2002/95/EC (Directive on the restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment - kendt som "RoHS-direktivet"), som i Danmark er udmøntet ved BEK nr. 1008 af 12/10/2004 om import og salg af elektrisk og elektronisk udstyr, der indeholder bly, kviksølv, cadmium, hexavalent chrom, polybromerede biphenyler (PBB) eller polybromerede diphenylethere (PBDE)
  • EU's direktiv 2000/53/EC om udrangerede køretøjer, der begrænser brugen af bly, cadmium, kviksølv og hexavalent chrom i køretøjer.

Det er naturligt, at der for de anvendelser, som er omfattet af disse direktiver, forsat vil ske en udvikling af alternativer til bly. Denne udvikling vil formodentlig også have en afsmittende effekt på beslægtede områder.

Dette studie gør status på i hvilket omfang, der foranlediget af EU-direktiver og anden indsats, er offentliggjort ny viden, der kan gøre det realistisk yderligere at begrænse brugen af bly.

Rapporten er opbygget således, at der i kapitel 2 er gengivet hovedpunkterne i blybekendtgørelsen. Denne korte præsentation af bekendtgørelsen tjener som baggrund for den gennemgang af de enkelte anvendelser, som er foretaget i de følgende kapitler.

Hernæst er i de følgende afsnit fokuseret på anvendelser, hvor der er givet dispensation fra bekendtgørelsen, den generelle undtagelse for reparation, ombygning og tilbygning af huse, samt andre anvendelser af bly som kemisk forbindelse eller metal undtaget fra regulering.

I det afsluttende afsnit betegnet diskussion og sammenfatning er konklusioner og anbefalinger, hvad angår mulighederne for justering af reguleringen, præsenteret.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.