Evaluering af blybekendtgørelsen

8 Diskussion og sammenfatning

Mulighederne for at foretage ændringer i blybekendtgørelsen er sammenfattet i tabel 8.1 og 8.2. Tabel 8.1 er fokuseret på bly som kemisk forbindelse, mens tabel 8.2 fokuserer på bly som metal.

I tabellerne er angivet de ændringer af blybekendtgørelsen, som anses for teknisk mulige og praktisk gennemførlige. For at substitution kan vurderes som praktisk gennemførlig, skal der være alternativer tilstede, som skønnes at kunne dække størsteparten af det nuværende forbrug indenfor det pågældende anvendelsesområde. Det er imidlertid sjældent muligt at pege på alternativer, som kan dække det nuværende forbrug 100 %, da der i mange tilfælde er særlige forhold såsom særlige produktegenskaber, der skal tilgodeses, hvilket i praksis ofte kræver forsøg med justering af andre parametre.

Det må derfor altid forventes, at enkelte producenter kan have særlige problemer med at finde brugbare alternativer, og derfor kan have behov for at søge dispensation.

Den nuværende blybekendtgørelse er udformet som et generelt forbud (med undtagelser) overfor bly som kemisk forbindelse, mens der for metal er indført forbud overfor udvalgte anvendelser. I overensstemmelse med denne linie er her valgt at give kontante anbefalinger omkring anvendelser af bly som kemisk forbindelse, mens der for de anvendelser af bly som metal, som i dag ikke er reguleret, hovedsageligt er fokuseret på, om alternativer er udviklet i et sådant omfang at et forbud vil være muligt.

Generelt må vurderes, at der for mange anvendelsesområder er sket en væsentlig bevægelse bort fra bly, når der sammenlignes med brugen af bly og status for alternativer sidst i 1990'erne, før blybekendtgørelsen blev indført (jf. [Hansen & Brønnum 1998]).

Som eksempler kan peges på brugen af bly som pigment i plast og stabilisator i PVC. Begge anvendelser som tidligere har været væsentlige, er i dag enten helt ophørt (gælder pigment) eller næsten ophørt (gælder stabilisatorer). Der kan også peges på brugen af hjulvægte af bly, som nu er forbudt på nye personbiler.

Den generelle gevinst, der følger af denne udvikling, er en mindsket emission af bly til miljøet, hvad enten denne finder direkte ved brug eller produktion af blyholdige produkter eller indirekte ved affaldsbehandling og -bortskaffelse.

Der har været flere drivkræfter bag ved udviklingen. Her skal peges på:

At der hos danske virksomheder vedblivende er foregået en væsentlig indsats med at udvikle blyfri alternativer, selvom der i bekendtgørelsen er givet undtagelser for disse anvendelser. Som eksempel kan peges på kabelkapper som elektriske jordkabler, hvor det i dag er muligt at undvære bly til alle jordkabler. Bremsebelægninger og porcelæn er andre eksempler.

Tabel 8.1 Anvendelser af bly som kemisk forbindelse, hvor der kan overvejes ændringer i blybekendtgørelsen

Anvendelse Mulig ændring Kommentar
Særlige formål i elastomere Der er ikke behov for en generel undtagelse for varmestabilisatorer. Det er muligt, at der vil komme dispensationsansøgninger.
Stabilisatorer i El-kabler, der indgår i produkter Der er ikke behov for en generel undtagelse for el-kabler i produkter. Undtagelsen kan formodentlig begrænses til en undtagelse for højfleksible kabler til maskindele, der bevæger sig i forhold til hinanden. Denne undtagelse er også relevant for kabler, der ikke indgår i produkter. El-kabler i produkter er underlagt RoHS direktivet. Det er muligt at der vil komme dispensationsansøgninger.
Bremsebelægninger Der er næppe grund til at fortsætte dispensationen for bremsebelægninger. Dispensationen kan erstattes af en undtagelse for forhøjet indhold af bly i råvarer til bremsebelægninger som i EU's bildirektiv Bremsebelægninger i biler op til 3,5 tons er underlagt EU's bildirektiv. Der vil givetvist komme dispensationsansøgninger
Udladningslamper Det bør overvejes om undtagelsen skal ophæves. Hvis undtagelsen fastholdes bør den præciseres så den svarer til undtagelsen i RoHS-direktivet. Udladningslamper er underlagt RoHS direktivet
Maling til særlige formål Ingen ændring - undtagelsen bør revurderes i løbet af en årrække.  
Glas til specielle formål Der er ikke behov for undtagelse for bilruder og coating af planglas. Det bør overvejes om undtagelsen skal ophæves for billedrør, lyskilder, optik og plader i kopimaskiner.
For glas til strålingsbeskyttelse, krystalglas og silikatglas til sandblæsning bør undtagelsen revurderes i løbet af en årrække.
Billedrør, lyskilder, optisk glas og filterglas, og plader i kopimaskiner er omfattet af RoHS direktivet. Bilruder er omfattet af EU's bildirektiv.
Glasurer, emaljer og pigmenter på kunst og kunsthåndværk Undtagelsen bør kunne ophæves for kunsthåndværk. Der vil være behov for dispensation for Flora Danica porcelæn og andet kunsthåndværk af kulturhistorisk betydning. Der vil givetvist komme dispensationsansøgninger
Glasurer på tegl, klinker, mursten og tændrør Undtagelsen for glasur på tegl, klinker og mursten bør videreføres og revurderes i løbet af en årrække. Undtagelsen kan ophæves for tændrør til biler op til 3,5 tons. Tændrør er omfattet af EU's bildirektiv. Det bør overvejes, hvordan udviklingen af alternativer for glasur på tegl, klinker og mursten kan fremmes.
Elektroniske komponenter Ingen ændring - undtagelsen bør revurderes i løbet af en årrække Elektroniske komponenter er underlagt RoHS-direktivet
Superledere Undtagelse for superledere bør indføres - undtagelsen bør revurderes i løbet af en årrække.  
Blymønje Undtagelse for blymønje til restaurering af historiske genstande bør overvejes Alternativt bør udvikles andre metoder til restaureringsarbejder
Flybenzin Ingen ændring Det bør overvejes, om og hvordan der kan sikres forhandling af blyfri benzin til fly i Danmark. Bestemte fly eller stempelmotorer til fly kan have behov for permanente dispensationer til at benytte blyholdig benzin.
Tændsats til ammunition Der er behov for en generel undtagelse for blyforbindelser i tændsatsen til ammunition og detonatorer. Denne undtagelse bør revurderes i løbet af en årrække.  
Bly i glødelamper Det bør overvejes, om der er behov for at indføre en undtagelse for bly som kemisk forbindelse i særlige glødelamper Bly i glødelamper er omfattet af RoHS-direktivet

Med EU's bildirektiv menes direktivet om udrangerede køretøjer (jf. bilag 2).

Tabel 8.2 Anvendelser af bly som metal, hvor der kan overvejes ændringer i blybekendtgørelsen

Anvendelse Mulig ændring Kommentar
Inddækning på tage Der er ikke behov for en generel undtagelse for reparation, om- og tilbygning for huse. Undtagelsen kan formodentlig begrænses til bygninger, som er fredede eller klassificerede som bevaringsværdige, og hvor det af arkitektoniske årsager skønnes hensigtsmæssigt med brug af bly. Der er givetvist behov for efteruddannelse af "ældre" håndværkere, som ikke er blevet undervist i nye materialer og teknikker gennem deres uddannelse.
Blylodning af zinktagrender Ingen ændring - bør revurderes efter en årrække Der er behov for at indsamle, evaluere og i givet fald formidle tyske erfaringer med limning af zinktagrender.
Tagdækning Undtagelse for blytagdækning på historiske el. fredede bygninger bør overvejes Alternativt bør udvikles andre materialer til tagdækning, der kan erstatte blytagdækning på disse bygninger
Fiskeredskaber Ingen ændring Dispensationer bør forlænges
Loddelegeringer til elektronik Ingen ændring Loddelegeringer til de fleste former for elektronik er underlagt RoHS direktivet.
Et generelt forbud i Danmark kunne besværliggøre import af væsentlige produkter.
Lavtsmeltelige legeringer Ingen ændring Varmesikringer i mange type elektrisk og elektronisk udstyr er omfattet af RoHS direktivet. Det samlede forbrug af bly til dette formål er beskedent
Andre legeringer Ingen ændring - bør revurderes efter en årrække. Tilsvarende legeringer er omfattet af både RoHS direktivet og EU's bildirektiv.
Afbalancering Det bør være muligt at forbyde hjulvægte af bly for alle køretøjer.
Det kan overvejes at forbyde afbalancering med bly til vindmøllevinger.
Hjulvægte af bly til biler med plads til op til 8 passagerer og varevogne med totalvægt op til 3,75 tons er forbudt ifølge EU's bildirektiv.
Beskyttelse mod stråling Ingen ændring  
Lyd- og vibrationsdæmpning Ingen ændring Vibrationsdæmpning i biler er omfattet af EU's bildirektiv.
Kabelkapper Det er muligt at udvide forbudet mod bly til kabelkapper til alle kabler i jord  
Ammunition Det bør være muligt at undgå brugen af metallisk bly i riffelammunition til jagt og muligvis også til sportsskydning. Brug af bly i riffelpatroner er forbudt i Sverige fra 1. januar 2008 både for jagt og sportsskydning med mindre den brugte ammunition opsamles og bortskaffes forsvarligt.
Andre formål Det kan overvejes, om der skal ske indskrænkning i anvendelsen af bly for visse af de berørte anvendelser.  

Med EU's bildirektiv menes direktivet om udrangerede køretøjer (jf. bilag 2).

Indførslen af de EU's RoHS direktiv og direktivet om udrangerede køretøjer har også på mange måder accelereret udviklingen især i kraft af, at reguleringen med et slag omfatter et så stort marked, at producenter globalt set må afpasse deres produktion herefter. Det har herved været muligt i praksis at indføre substitutter til bly i loddematerialer, som stabilisator i el-ledninger, i hjulvægte til biler, bremsebelægninger og flere andre formål.

Indførslen af disse direktiver betyder også, at en række undtagelser kan overvejes fjernet fra blybekendtgørelsen, da reguleringen af disse anvendelser hermed er overtaget af direktiverne.

Endelig skal nævnes den teknologiske udvikling, som fx er ansvarlig for, at brugen af bly til billedrør i fjernsyn og computerskærme er ved at ophøre uden nogen regulering, men fordi de traditionelle billedrørsskærme forsvinder fra markedet til fordel for fladskærme.

Som eksempel på anvendelsesområder, hvor der ikke er væsentlige fremskridt i retning af øget substitution af bly kan peges på udstyr til erhvervsfiskeri samt glasurer på tegl, klinker og mursten.

For udstyr til erhvervsfiskeri har der været investeret en væsentlig indsats også fra leverandører af redskaber. Fiskerierhvervet er dog økonomisk presset i disse år, og da det indtil nu - på nær for simple synk - ikke har været muligt at udvikle alternativer, der er økonomisk konkurrencedygtige med de traditionelle blyløsninger, har der ikke været nogen motivation for at markedsføre alternativer. Indtil videre er foreslået en forlænget dispensation på dette område.

For glasurer til tegl, klinker og mursten vurderes, at den manglende indsats kan være begrundet ved manglende motivation til at udvikle alternativer og der skal derfor anbefales en særlig indsats på dette område.

Et særligt vigtigt område i Danmark er inddækninger omkring vinduer o.lign. på tage. Der er traditionelt blevet anvendt store blymængder til dette formål. Udviklingen på dette område er dog en klar succeshistorie, da det er lykkedes at udvikle alternativer, som har kunnet erstatte de traditionelle blyinddækninger på alle anvendelsesområder. Hensynet til fredede og andre bygninger klassificeret som bevaringsværdige, og hvor det af arkitektoniske årsager skønnes hensigtsmæssigt med brug af bly, synes i dag at være det eneste reelle argument for brugen af bly.

I blybekendtgørelsen er medtaget en generel undtagelse for reparation, om- og tilbygning til huse. Denne undtagelse medfører, at blyfolie til inddækninger stadigt forhandles i byggemarkeder og dermed kan anvendes af både håndværkere og gør-det-selv folk, uanset at der findes alternativer. For at forebygge dette misbrug er her foreslået at undtagelse for reparation, om- og tilbygning til huse ophæves hvad angår blyinddækninger.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.