Målinger af forureningsindhold i regnbetingede udledninger

Bilag 2 Sulsted

OPLANDSDATA

Typebeskrivelse

Sulsted er beliggende ca. 15 km nord for Aalborg. Nordjyllands Amts måleopland udgør den nordlige del af byen. Kloakoplandets totale areal er på ca. 15 ha og hele området er villabebyggelse. Der er ikke store højdeforskelle indenfor oplandet – ca. 3 m fra syd til nord. Oplandet er separatkloakeret.

Overfladebeskrivelse

Et rådgivende ingeniørfirma har totalopmålt måleoplandet. Som det fremgår af side E, er overfladen beskrevet og opmålt indenfor de angivne kategorier. For asfalt/beton og flisearealer er det ved inspektion konstateret, om der er afløb til kloakken, eller om overfladevandet afledes diffust. I henhold til spildevandsforskning nr. 43 fra Miljøstyrelsen ”Bestemmelse af befæstet areal” er det befæstede areal beregnet til 5,6 ha, hvoraf 4,8 ha er tilsluttet kloakken svarende til det tilsluttede befæstede areal.

Området er generelt separatkloakeret. Regnvand fra ejendommene Bjørnsonparken 16A, 16B, 18A, 42A, 44A og 44B samt Strindbergparken 23 nedsives dog lokalt. Regnvand fra den øvrige del af området udledes til Svanekærsgrøften via udløb U1.1.05, mens spildevand fra hele oplandet afledes til rensning på Aalborg Renseanlæg Øst.

Trafikbelastning m.m.

Der foreligger ikke trafikmålinger for vejene i oplandet, der alle er veje i lukkede villaområder.

Afløbssystemet

Hele den offentlige kloak i oplandet er etableret i 1970. Hovedparten af ejendommene er etableret i perioden 1970 – 1975. Den samlede længde af regnvandssystemet er opgjort til 2272 m. Samtlige ledninger inden for oplandet er gravitationsledninger.

Afløbssystemet er således forholdsvis nyt. Der er ikke gennemført TV-inspektion af kloaksystemet, hvorfor et detaljeret indblik i kloaksystemets kvalitet ikke er til stede på nuværende tidspunkt. Ifølge Aalborg Kommune er der ikke kendskab til drifts- eller opstuvningsproblemer i området. Det må derfor antages, at kloaksystemet er velfungerende, og at der ikke sker udsivning af betydning.

Grundvandsspejlet er beliggende ca. 1 m under terræn. Der er en meget lille indsivning, men ingen tegn på fejlkoblinger, da betonrøret er rent.

Cirka halvdelen af regnvandsledningerne ligger med et fald mellem 5 og 10 ‰. Der er ca. 100 meter regnvandsledning, som har et fald lavere end 3 ‰, hvoraf det meste er beliggende tæt ved udløbet. Ledningen umiddelbart inden målestationen, vist på figur 2F, har et fald på over 8,5 ‰. En detaljeret opgørelse af ledningsfaldene kan ses i tabel 2R.

MÅLINGER

Regnmåling

Der er tæt på oplandet placeret en SVK regnmåler. Måleren er placeret i den nordligste del af Sulsted by – umiddelbart nordøst for måleoplandet. Der er træer på den vestlige og sydlige side af regnmåleren. Afstanden til disse samt træernes højde medfører at læforholdene er ubeskyt-tede/moderat beskyttede. Der må således formodes at være en vis vindeffekt, som der ikke er korrigeret for.

I forbindelse med målestationen er der derudover opsat en midlertidig regnmåler af typen Casella, som registrerer regnvip af 0,2 mm. Se placering af de 2 regnmålere på figur 2E.

Vandføringsmåling

Målestationen er anlagt med en Detec 3510 Surveylogger, hvor vandhastigheden måles ved hjælp af ultralydsmåling og vanddybden ved trykmåling, hvorefter vandføringen beregnes; se skitse i figur 2F.

Niveaumåling

2 m nedstrøms vandføringsmålingen er en brønd, hvori der er placeret yderligere en niveaumåler af typen Microsonic (mic 100/1U).

Prøvetagning

Prøvetagningen sker i brønden. Prøverne er udtaget med en ISCO 6700 prøvetager med køl, og der er anvendt teflon sugeslange.

Under regn er der udtaget 25 vandføringsproportionale prøver. Prøverne er analyseret for COD, BI5, SS, total N og total P. Af de 25 prøver er 9 derudover analyseret for miljøfremmede stoffer og tungmetaller.

DATABEHANDLING

Datavalidering

Vandføring og regnvip er sammenstillet for visuelt at bedømme afstrømningshændelserne. Der er sket en sammenligning af de 2 niveaumålere, hvilket viser en fin overensstemmelse ved de lave vandstande, mens der ved de større dybder er målt en lidt større dybde i brønden, hvilket skyldes turbulens fra sugeslangen. Samtidige målinger med de 2 niveaumålere placeret samme sted i ledningen viser tilfredsstillende resultater.

Der er optegnet en Q-H relation for samtlige regnhændelser der anvendes i datagrundlaget. Relationen anvendes dels som en kontrol af vandføringsmåleren og dels som kontrol af den enkelte hændelse. Som det fremgår af figur 1, er der en meget fin sammenhæng mellem målt vanddybde og målt vandføring. Teoretiske beregninger af vandføringen ved hjælp af Manningformlen stemmer overens med det målte.

Ved besigtigelse er betonrøret fundet meget rent og uden belægninger, revner o.lign, hvilket stemmer overens med det høje manningtal. For betonrør er erfaringsværdierne for manningtal i intervallet 100 – 70.

Figur 2a: Q-H relation for afstrømningshændelser i 2002 og 2003 og teoretisk rørberegning ved et manningtal lig 90 - Sulsted.

Figur 2a: Q-H relation for afstrømningshændelser i 2002 og 2003 og teoretisk rørberegning ved et manningtal lig 90 - Sulsted.

Der er en rimelig pæn Q-H relation op til en dybde på 30 cm svarende til ca. 0,4 m³/s. Ved større vanddybder måles der i enkelte hændelser en for lille vandføring i forhold til det teoretiske.

Den nærmeste SVK-regnmåler i forhold til regnmåleren i Sulsted er beliggende i Vodskov (ca. 9 km sydøst). Ved sammenligning af regndata fra disse 2 målere kan det imidlertid konstateres, at der er meget stor forskel på de totale regndybder, hvorfor en nærmere sammenligning af regnhændelserne fra de 2 regnmålere ikke er foretaget.

Der er i stedet foretaget en sammenligning mellem de i projektet registrerede regndata og de i SVK-regi registrerede. Det kan generelt ses at SVK-måleren måler en lidt større regnmængde end den til målestationen tilknyttede, hvilket stemmer fint overens med læforholdene - der er mere bevoksning (læ) omkring den midlertidige regnmåler end den stationære SVK-måler.

Tørvejrsafstrøming

I tørvejr ses der en ganske svag vandmængde i rører ~ 7 mm. Der registreres ingen hastighed, hvilket viser at den kontinuerte tilledning ikke er særlig stor. Ved beregning af flow ud fra dybde og skønnet hastighed kan det konstateres, at ”tørvejrsbidraget” i forbindelse med en regnhændelse er ubetydelig, hvorfor der i forbindelse med databehandlingen er set bort fra dette.

Hændelsesudvælgelse

Afstrømningshændelserne er fastlagt ud fra kriterierne i Spildevandsforskning nr. 4 fra Miljøstyrelsen ”Bestemmelse af belastningen fra regnvandsbetingede udløb”. En afstrømningshændelse kan således bestå af flere regnhændelser. Afstrømningshændelserne er afsluttet ved ca. 20 mm, hvilket svarer til ca. 3 gange ”tørvejrsbidraget”. Den sidste del af afstrømningshændelserne er karakteriseret ved meget svage hastigheder og deraf følgende lille vandføring.

RESULTATER

Hydrologiske resultater

Som det fremgår af figur 2 er relationen mellem målt regn og beregnet afstrømmet regn optegnet på baggrund af 33 afstrømningshændelser.

Figur 2b: Bestemmelse af hydrologisk reduktionsfaktor og initialtab - Sulsted.

Figur 2b: Bestemmelse af hydrologisk reduktionsfaktor og initialtab - Sulsted.

Ved lineær regression er der beregnet en hydrologisk reduktionsfaktor på 0,55 og et initialtab på 0,60 for regn op til 27 mm. Der er for de enkelte regnhændelser udregnet en hydrologisk reduktionsfaktor. I beregningerne er anvendt det befæstede tilsluttede areal.

De udvalgte regnhændelser vurderes at være repræsentative i forhold til det samlede antal regnhændelser, når der ses bort fra regnhændelser mindre end 2 mm. Der er flere sommer end vinter målinger og ca. 1/3 af hændelserne er over 10 mm. Se endvidere figur 2G.

Stof resultater

For 25 stofhændelser er der målt vandføringsvægtede koncentrationer - hændelsesmiddelkoncentration (HMK). Disse data følger bedst en logaritmisk normalfordeling. Liste over resultaterne kan ses i tabel 2P.

I den videre databearbejdning er resultater fra hændelsen den 10. juli 2002 ikke medtaget, da der i den sidste del af hændelsen er sket opstuvning fra vandløbet og en del af prøvetagningen er sket i denne periode. Ligeledes er data fra hændelsen den 13. juni 2002 fravalgt, da det ud fra resultaterne er vurderet, at de ikke er repræsentative.

Stationsmiddelkoncentrationen (SMK) er et gennemsnit af HMK'erne.

Denne er beregnet; dels som en vandføringsvægtet middelkoncentration, dels som et simpelt gennemsnit med tilhørende spredning. For stofferne SS, BI5 og COD, som kan have en akut virkning i vandløb, er desuden beregnet en medianværdi og en variationsfaktor.

De målte stofhændelser anses for at være repræsentative med hensyn til fordelingen mellem store og små regn samt forudgående tørvejrsperiode.

I figur 2C er vist et eksempel på sammenhængen mellem stofkoncentration og afstrømmet volumen, og som det fremgår, er der ingen sammenhæng.

Figur 2c: Sammenhæng mellem stofkoncentrationen og afstrømmet volumen- Sulsted.

Figur 2c: Sammenhæng mellem stofkoncentrationen og afstrømmet volumen- Sulsted.

I nedenstående figur 2D ses sammenhængen mellem forudgående tørvejrsperiode og stofkoncentrationen. Ud fra figuren kan ses, at der ikke er nogen entydig sammenhæng, og det kan konkluderes, at stofkoncentrationen ikke vil være højere ved lang tids forudgående tørvejr.

Figur 2d: Sammenhæng mellem forudgående tørvejrsperiode og stofkoncentration Sulsted.

Figur 2d: Sammenhæng mellem forudgående tørvejrsperiode og stofkoncentration Sulsted.

De 2 foregående figurer som viser manglende sammenhænge parametrene imellem er illustreret for henholdsvis total N og BI5. Det samme ”billede” er dog gældende for SS, COD og total P.

I de 9 prøver som er analyseret for tungmetaller og miljøfremmede stoffer er der i alt lavet 540 analyser fordelt på 62 stoffer. Af de 540 analyser er der fundet analyseværdier større end detektionsgrænsen i 190 tilfælde ~ ca. 35 %. De enkelte analyseresultater er vist i tabel 2Q.

VURDERING AF RESULTATER

Hydrologiske resultater

I nedenstående Tabel er de hydrologiske resultater fra Sulsted listet sammen med resultaterne fra 2 tidligere måleoplande i Nordjyllands Amt.

Tabel 2a: Hydrologisk reduktionsfaktor og initialtab for Sulsted opland.

  Hydrologisk
Reduktionsfaktor
Initialtab
Sulsted 0,55 0,60
Frejlev 0,46 0,45
Hasseris 0,43 0,40
Typetal 0,80 0,60

Den fundne hydrologiske reduktionsfaktor for oplandet i Sulsted er større end resultatet fra de tidligere måleoplande, men dog fortsat meget lavere end typetallet. Initialtabet er lig typetallet.

For alle 3 oplande er der sket en totalopmåling, hvorfor det befæstede areal er bestemt så godt som muligt. Vandføringsmålingerne er desuden fundet pålidelige.

Stofresultater

De fundne regnvandskoncentrationer for oplandet er lave i forhold til typetallene, hvilket kan ses af nedenstående.

Tabel 2b: Middelstofkoncentrationer for Sulsted opland samt typetal.

  Enhed COD N P SS
Sulsted mg/l 26 1,6 0,1 18
Typetal separat mg/l 40 2 0,5 30

De lave koncentrationer viser at forventningen om at der ikke er fejlkoblinger i oplandet er rigtigt. En anden forklaring på de lave typetal kan være det ”gode” afløbssystem. Afløbssystemet er rimeligt nyt, og det må forventes at der er få/ingen dårlige samlinger, revner o.lign, hvor der er mulighed for sedimentation og efterfølgende mere koncentreret udledning.

Da der kun er et beskedent antal resultater for de miljøfremmede stoffer og tungmetaller (maks. 9) er det valgt ikke at udregne typetal. For de stoffer, hvor mere end 50 % af analyserne er større end detektionsgrænsen er i nedenstående tabel angivet median og interval for analyseresultaterne. Der er angivet data for i alt 21 stoffer. I den udstrækning det har været muligt, er vandkvalitetskriterier (VKK) ligeledes angivet.

Tabel 2c: Median og interval for tungmetaller og miljøfremmede stoffer målt i Sulsted opland.

    Median Interval Vandkvalitetskriterie
Tungmetaller Bly 5,4 3,8 – 12 0,01 tilføjet max 5,6 (s) / 3,2 (f)
Chrom 1,6 1,0 - 4,6 1 (s) / 10 (f)
Kobber 3,7 1,0 - 11 1 tilføjet max 2,9 (s) / 12 (f)
Zink 63 5 - 130 86 (s) / 110 (f)
PAH-forbindelser phenanthren 0,024 0,013 - 0,083 0,3
Fluoranthen 0,022 0,011 - 0,43 0,3
Pyren 0,022 0,011 - 0,38 0,001
Crysen/triphenylen 0,015 0,01 - 0,3 0,3
Benzfluranthen b+j+k 0,019 0,01 - 0,74 0,04
Indone(1,2,3cd)pyren 0,01 0,01 - 0,29 0,04
Phenol og Chlorphenoler Phenol 0,1 0,1 - 0,4 1000
Phenolforbindelser nonylphenoler 0,19 0,1 - 0,35 0,03
bisphenol A 0,17 0,1 - 0,29 1
Pesticider AMPA 0,41 0,17 - 0,85  -
Glyphosat 1,55 0,082 - 9  -
Phosphor-triestere Triphenylphosphat 0,046 0,02 - 0,1 0,003
TCPP 0,064 0,05 - 0,2  -
Blødgørere di(2-ethylhexyl)phthalat 0,73 0,5 - 2,7 0,1
Sumparametre Carbon,org,NVOC 6,4 2,4 - 20  
Chlor,org,AOX 11 10,0 - 22  
EOX 1 0,5 - 2,7  

Ordforklaring: s = salt , f = fersk

Af Tabellen kan ses, at der for nogle af stofferne kan være problemer i forhold til vandkvalitetskriterierne - alt afhængig af de aktuelle fortyndingsforhold ved udledningen,. Dette drejer sig om tungmetallerne, nonylphenol, triphenylphosphat og di(2-ethylhexyl)-phthalat.

Konklusion

Nordjyllands Amt har nu målt på tre forskellige oplande, hvor tallene for hydrologisk reduktionsfaktor er noget mindre end typetallene.

Typetallene for indholdet af organisk stof og næringsstofferne kvælstof og fosfor viser ligeledes lavere resultater end typetallene.

Disse resultater understreger behovet for at få foretaget flere undersøgelser / analyser. Hvis det viser sig at hydrologisk reduktionsfaktor for mange oplande er væsentligt mindre end de hidtil anvendte 0,8 vil der ske en overestimering af de udledte vand- og stofmængder fra de regnbetingede udledninger.

Med hensyn til tungmetaller og miljøfremmede stoffer er der også fortsat et stort behov for flere målingerne, inden det bliver muligt at fastsætte nogle typetal, der muliggør en kvantificering af udledte mængder.

Nye undersøgelser bør også fokusere på målinger i afløbet fra forskellige bassinstørrelser og –udformninger, således at der opnås mere konkret viden om effekten af især de små bassiner (hvor stor er sedimentationen de første og mest forurenede mm af en regnhændelse.), som opsamler de første og mest forurenede mm af en regnhændelse.

Tabel 2d: Generelle oplysninger.

Amt: Nordjyllands Amt
Kontaktpersoner: Dorte Røndbjerg og Morten Rokkjær
Tlf. nr.: 96 35 10 00
Oplandsnavn: Sulsted
Oplandstype: Separatkloakering
Flowmåleperiode: 2002 – 2003
Stofmåleperiode: 2002 – 2003

OPLANDSSKITSE MED MÅLESTATION OG REGNMÅLERE

Figur 2e: Oplandsskitse - Sulsted.

Figur 2e: Oplandsskitse - Sulsted.

Tabel 2e: Oplandsnøgletal - Sulsted.

Total areal: 14,88 ha
Befæstelsesgrad: 0,38
Befæst.grad v. "skøn" (vurderet af utrænede) 0,25-0,35
Befæst.grad v. "Typeværdimetode"  
Befæst.grad v. "Kvadratnetmetode"  
Befæst.grad v. "Totalopmåling" 0,38
Befæstet areal: 5,59 ha
Tilslutningsgrad: 86 %
Befæst.areal tilsluttet kloak: 4,80 ha
Ledningsnettets alder (årstal): 1970`erne
Indbyggertal: 341 pers.

Tabel 2f: Oplandsanvendelse - Sulsted.

Grønne områder: ha
Villabebyggelse (inkl. veje): ca. 15 ha
Rækkehusbebyggelse (inkl. veje): ha
Halvhøj bebyggelse: ha
Høj tæt bebyggelse (city): ha
Vejarealer: ha
Industriområder (inkl. institutioner): ha

Tabel 2g: Fordeling af befæstede arealer - Sulsted.

  Total areal
(ha)
Befæstet areal
(ha)
Befæstet areal
tilsluttet
kloak (ha)
Skråt tag   2,0818 1,8927
Fladt tag   0,3815 0,3783
Asfalt/beton uden synlige revner   1,7356 1,4564
Total
Impermeabel
  4,1989 3,7274
Mellemrum i belægninger udgør mindre end 20 %, herunder beton og asfalt med synlige revner   1,3710 1,0558
Mellemrum i belægninger udgør mere end 20 %   0,0242 0,0192
Total
Semipermeabel
  1,3952 1,075
Beplantet
(hække, træer)
9,1242    
Ubeplantet
(grus)
0,1616    
Total
Permeabel
9,2858    
Total 9,2858 5,5941 4,8024
I alt 14,8799  

Figur 2f: Skitse af prøvetager - Sulsted.

Figur 2f: Skitse af prøvetager - Sulsted.

Tabel 2h: Målestation - Sulsted.

Målebygværkets beliggenhed Strindbergparken
Regnmåler beliggenhed Stokbrovej

Tabel 2i: Strømningsforhold.

Rørdimension 70 cm
Uforstyrret ledningsstrækning Se nedenfor
Målt ledningsfald før 8,5 ‰ over 45 m
Målt ledningsfald efter 4,3 ‰ over 38 m
Strømningsbillede Strygende
Opstuvningsrisiko Nej

Tabel 2j: Flowmåler.

Fabrikat Detec 3510 Surveylogger
Kontrol af flowmåler Ud fra niveaumåling nedstrøms
Loggeinterval, tørvejr/regn 300 sek. / 60 sek.

Tabel 2k Prøvetager.

Fabrikat ISCO 6700 med køl
Prøvetagningsmetode Flowproportional
Prøvetagningsdybde 2-3 cm

Tabel 2l: Regnmåler.

Fabrikat RIMCO
Måleopløsning 0,2 mm / vip
Placering i opland Stokbrovej, umiddelbart nordøst for oplandet.
Læforhold Ubeskyttet / moderat beskyttet
Placering over terræn 1,5 m
Sammenligning med andre målere Regnmåler i Vodskov (ca. 9 km sydøst for Sulsted)

Tabel 2m: Måleresultater af afstrømningshændelser - Sulsted.

Hændelse start *) Regnvarighed Regndybde Regnint. Qmax Total Hyd. red.
      I5,max   volumen for
[Dato tid] [min] [mm] [µm/s] [m³/h] [m³] hændelsen
10-06-2002 18:23 692 10,4 2,4 42 108 0,23
13-06-2002 14:08 67 5,2 11,3 454 106 0,48
10-07-2002 20:58 287 54,8        
18-07-2002 11:06 375 7,6 1,7 122 125 0,37
30-08-2002 00:13 19 2,2 4,0 17 36 0,47
20-09-2002 12:13 173 5,6 7,7 317 129 0,54
14-10-2002 17:29 273 3,6 0,7 58 104 0,72
23-10-2002 11:58 62 1,6 1,6 61 23 0,48
07-11-2002 00:37 63 2,6 0,2 22 92 0,96
12-11-2002 07:15 168 3,2 1,0 47 73 0,58
14-11-2002 17:50 276 11,0 1,8 151 268 0,54
25-11-2002 23:05 647 18,0 1,7 180 407 0,49
19-01-2003 23:13 100 2,4 0,6 40 47 0,54
21-01-2003 00:49 275 2,8 0,5 29 63 0,60
01-04-2003 18:20 253 3,8 2,0 90 65 0,42
27-04-2003 00:57 558 26,4 2,7 184 706 0,57
28-04-2003 17:38 564 18,0 2,0 137 340 0,41
05-05-2003 14:59 402 7,4 1,1 76 167 0,51
19-05-2003 09:32 91 5,0 2,0 166 127 0,60
19-06-2003 01:58 87 1,4 0,5 25 25 0,66
23-06-2003 08:45 384 21,4 2,7 242 618 0,62
01-07-2003 05:28 744 22,0 3,3 346 604 0,59
22-07-2003 13:04 22 2,2 2,0 112 36 0,47
13-08-2003 22:35 24 6,0 7,0 432 149 0,57
06-10-2003 14:01 174 4,0 1,6 83 68 0,42
18-06-2002 12:02 42 12,8 14,7 1519 321 0,55
06-09-2002 08:56 87 1,4 1,0 29 25 0,65
06-09-2002 16:17 84 2,0 4,7 169 53 0,79
07-09-2002 13:26 444 16,2 10,0 781 347 0,46
22-09-2002 04:31 168 9,0 3,0 194 247 0,61
05-10-2002 12:08 389 14,2 2,7 169 355 0,54
12-04-2003 13:08 121 4,8 5,3 418 123 0,61
04-06-2003 23:23 109 4,4 4,0 277 116 0,64
08-06-2003 16:22 200 20,6 8,0 641 609 0,63
09-06-2003 02:06 294 6,8 6,3 547 191 0,64
08-10-2003 12:11 300 10,6 4,1 281 288 0,60
Total   248,6     4486  

HR: hydrologisk reduktionsfaktor beregnet ud fra et initialtab på 0,60 mm

*) Hændelsesstarten er angivet som sommertid i ”sommertidsperioden” og ellers som vintertid.

Tabel 2n: Måleresultater - Sulsted.

Antal hændelser: 23
Hydrologisk reduktionsfaktor: 0,55
Initialtab: 0,60 mm
Total regn: 186,2 mm
Total afstrømmet regnvandsvolumen: 4380 m³

Tabel 2o: Stofmålinger - Sulsted.

Stof Enhed Stationsmiddelkoncentration SMK Spredning/
variationsfaktor
middel(vgt.) middel(alm) median
SS mg/l 18 24 19 18 / 1,9
BI5 mg/l 3,9 5,4 4,4 3,7 / 1,9
COD mg/l 26 36 30 21 / 1,8
TOT-N mg/l 1,6 1,8   0,8 / --
TOT-P mg/l 0,1 0,2   0,1 / --

SMK: middel(vgt.) er vandføringsvægtet middel og middel(alm) er et almindeligt middel. Spredning passer sammen med middel(alm), mens variationsfaktor er sammenhørende med medianen.

Tabel 2p: Måleresultater – stofhændelser - Sulsted.

Hændelse start *) Regndybde Total HMK BI5 HMK COD HMK N HMK P HMK SS
    Volumen          
[Dato tid] [mm] [m³] [mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l]
10-06-2002 18:23 10,4 108 11 86 2,77 0,39 79
13-06-2002 14:08 **) 5,2 106 11 120 2,36 0,52 230
18-07-2002 11:06 7,6 125 7,6 57 2 0,18 16
30-08-2002 00:13 2,2 36 8,9 65 3,18 0,36 37
20-09-2002 12:13 5,6 129 7,6 59 1,88 0,25 26
14-10-2002 17:29 3,6 104 3,9 20 0,798 0,12 8
23-10-2002 11:58 1,6 23 4,2 18 1,07 0,054 11
07-11-2002 00:37 0,8 92 12 38 3 0,28 13
12-11-2002 07:15 3,2 73 3,8 24 1,38 0,095 8
14-11-2002 17:50 11,0 268 < 2 21 0,929 0,077 16
25-11-2002 23:05 18,0 407 < 2 15 0,971 0,074 8
19-01-2003 23:13 2,4 47 4,1 49 2,02 0,19 44
21-01-2003 00:49 2,8 63 2,2 19 1,45 0,27 13
01-04-2003 18:20 3,8 65 7 46 2,99 0,13 29
27-04-2003 00:57 26,4 706 < 2 13 1,55 0,12 13
28-04-2003 17:38 18,0 340 < 2 15 1,73 0,094 16
05-05-2003 14:59 7,4 167 2,3 24 2,35 0,1 16
19-05-2003 09:32 5,0 127 < 2 17 0,941 0,1 23
19-06-2003 01:58 0,8 25 6,2 60 2,9 0,46 49
23-06-2003 08:45 21,4 618 3,4 17 1,81 0,085 14
01-07-2003 05:28 22,0 604 3,5 30 1,12 0,098 17
22-07-2003 13:04 2,2 36 8,1 55 2,72 0,2 29
13-08-2003 22:35 6,0 149 15 56 1,86 0,43 57
06-10-2003 14:01 4,0 68 2,8 20 0,838 0,075 8
I alt 191,4 4486          

*) Hændelsesstarten er angivet som sommertid i ”sommertidsperioden” og ellers som vintertid.

**) Fravalgt.

Tabel 2q: Enkeltmålinger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller - Sulsted.

  enhed 14-
11-
02
25-
11-
02
19-
01-
03
27-
04-
03
28-
04-
03
05-
05-
03
23-
06-
03
01-
07-
03
06-
10-
03
Tungmetaller                    
Arsen µg/l 2 2 1,8 1 1,9 1,1 1 1 1
Bly µg/l 7,2 5,4 12 3,9 9,4 4,1 5,6 5,1 3,8
Cadmium µg/l 0,1 0,1 0,15 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Chrom µg/l 1 1 3,9 1,6 4,5 4,6 1 2,1 1
Kobber µg/l 1 2,5 11 3,4 7,1 4,5 3,7 3,7 3,3
Kviksølv µg/l 0,05 0,05 0,05 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Nikkel µg/l 1 1 2,4 1,3 4 4,5 1 1 1
Zink µg/l 84 61 130 5 21 84 49 63 82
                     
PAH-forbindelser                    
Biphenyl µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Acenaphthen µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Fluoren µg/l 0,01 0,01 0,014 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
phenanthren µg/l 0,024 0,047 0,083 0,017 0,021 0,025 0,071 0,016 0,013
Antracen µg/l 0,01 0,01 0,012 0,01 0,01 0,01 0,023 0,01 0,01
2-methylphenanthren µg/l 0,01 0,01 0,019 0,01 0,01 0,011 0,021 0,01 0,01
dimethylphenanthren µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Fluoranthen µg/l 0,023 0,061 0,11 0,021 0,015 0,018 0,43 0,022 0,011
Pyren µg/l 0,022 0,055 0,1 0,018 0,013 0,022 0,38 0,019 0,011
benz(a)fluoren µg/l 0,01 0,015 0,015 0,01 0,01 0,01 0,11 0,01 0,01
1-methylpyren µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,019 0,01 0,01
2-methylpyren µg/l 0,01 0,01 0,016 0,01 0,01 0,01 0,029 0,01 0,01
Benz(a)anthracen µg/l 0,01 0,021 0,019 0,01 0,01 0,01 0,38 0,01 0,01
Crysen/triphenylen µg/l 0,016 0,043 0,071 0,015 0,01 0,014 0,3 0,011 0,01
Benzfluranthen b+j+k µg/l 0,02 0,091 0,1 0,019 0,01 0,013 0,74 0,013 0,01
Benz[a]pyren µg/l 0,01 0,014 0,026 0,01 0,01 0,01 0,43 0,01 0,01
Benzo(e)pyren µg/l 0,011 0,03 0,076 0,01 0,01 0,01 0,31 0,01 0,01
Indone(1,2,3cd)pyren µg/l 0,01 0,042 0,042 0,011 0,01 0,01 0,29 0,01 0,01
Dibenz(ah)anthracen µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,067 0,01 0,01
Benz(ghi)perylen µg/l 0,013 0,037 0,047 0,012 0,01 0,01 0,26 0,01 0,01
moskusxylener µg/l 0,1 - - - - - - - -
                     
Phenol og Chlorphenoler                    
Phenol µg/l 0,1 0,1 0,3 0,1 0,3 0,4 0,2 0,1 0,1
2,4-dichlorphenol µg/l 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
2,4,5-trichlorphenol µg/l 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
2,4,6-trichlorphenol µg/l 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
Pentachlorphenol µg/l 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
4-chlor-3-met.phenol µg/l 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05

0,3 = Resultat større eller lig med detektionsgrænse
0,3 = Resultat mindre end detektionsgrænse

Tabel 2q: Enkeltmålinger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller – Sulsted (fortsat).

  enhed 14-
11-
02
25-
11-
02
19-
01-
03
27-
04-
03
28-
04-
03
05-
05-
03
23-
06-
03
01-
07-
03
06-
10-
03
Phenolforbindelser                    
nonylphenoler µg/l 0,2 0,19 0,35 0,1 0,12 0,14 0,35 0,21 0,12
nonylphenol(NP1EO) µg/l 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
nonylphenol(NP2EO) µg/l 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
octylphenol µg/l 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
bisphenol A µg/l 0,1 0,14 0,2 0,15 0,15 0,29 0,27 0,2 0,17
                     
Pesticider                    
Aldrin µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
AMPA µg/l - - - 0,17 0,6 0,4 0,85 0,42 0,29
Dieldrin µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Endrin µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Glyphosat µg/l - - - 0,082 9 4 1,9 1,2 0,66
isodrin µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Gamma Lindan (HCH) µg/l 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
                     
Phosphor-triestere                    
Tributhylphosphat µg/l 0,025 0,044 0,04 0,02 0,02 - 0,02 0,02 0,05
Triphenylphosphat µg/l 0,037 0,031 0,04 0,084 0,091 - 0,052 0,02 0,1
tricresylposphat µg/l 0,02 0,02 0,04 0,02 0,02 - 0,02 0,02 0,02
TCPP µg/l 0,05 0,18 0,08 0,05 0,05 - 0,078 0,05 0,2
                     
Blødgørere                    
Dibuthylphthalat µg/l 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Benzylbuthylphthalat µg/l 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
DEHP µg/l 1,3 1,5 2,7 0,72 0,72 0,75 0,69 0,5 0,73
di(2-ethylhexyl)adip µg/l 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1
di-n-octylphathalat µg/l 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Diethylphthalat µg/l 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
diisononylphthalat µg/l 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
di(2-ethylhexyl)phthalat µg/l                  
                     
Ethere                    
MTBE µg/l 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
                     
Sumparametre                    
Carbon,org,NVOC mg/l 2,4 2,7 20 3,2 4,9 6,6 6,6 6,8 6,4
Chlor,org,AOX µg/l 10 22 19 13 10 11 16 11 10
EOX µg/l 0,7 0,5 1,9 1,1 0,9 0,5 1,8 2,7 1

0,3 = Resultat større eller lig med detektionsgrænse
0,3 = Resultat mindre end detektionsgrænse

Afløbssystemdata

Fordelingen af ledningsstrækningerne ud fra fald og længder i oplandet i Sulsted er angivet i nedenstående Tabel.

Tabel 2r: Fordeling af ledningslængder i meter.

Fald Regnvandssystem Spildevandssystem
< 1 ‰ 28 0
1-5 ‰ 795 943
5-10 ‰ 1199 1191
10-20 ‰ 188 221
> 20 ‰ 62 188

Nedbør

For at undersøge om de udvalgte hændelser er repræsentative i forhold til årsfordelingen, er de udvalgte regnhændelser plottet op mod samtlige data fra SVK regnmåleren i Sulsted, se figur 2F. Ved afstrømningshændelser sammensat af flere regnhændelser er det enkelthændelser, som er vist.

Figur 2G: Fordelingen af regnhændelser i forhold til regndybde.

Figur 2G: Fordelingen af regnhændelser i forhold til regndybde.

På figur 2G ses ligeledes fordelingen af regnhændelserne fra SVK-regnmåleren, når regnhændelser mindre end 2 mm er fravalgt.

Fordelingen af behandlede afstrømningshændelserne har en acceptabel fordeling.

Dokumentation

Nordjyllands Amts dokumentation:

  1. Data over samtlige hændelser
  2. Notatet ”Oplandsbeskrivelse og beskrivelse og vurdering af afløbssystemet for Sulsted, marts 2003
  3. Kloakplan for oplandet.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.