Finansiel sikkerhedsstillelse til dækning af operatørens betalingsforpligtelser efter miljøansvarsdirektivet

Forord

Danmark er forpligtet til senest 30. april 2007 at gennemføre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/35/EF af 21. april 2004 om miljøansvar for så vidt angår forebyggelse og afhjælpning af miljøskader (Miljøansvarsdirektivet).

Direktivet opstiller rammebetingelser for virksomheders/operatørers ansvar for at forebygge og afhjælpe miljøskader, der bygger på "forureneren betaler-princippet". Ved implementeringen af direktivet i dansk lovgivning skal det sikres, at operatøren ved påbud fra myndighederne kan pålægges for egen regning at foretage afhjælpning eller forebyggelse af miljøskader. "Forureneren betaler-princippet" er for visse erhvervsmæssige aktiviteter baseret på et ubetinget operatøransvar, hvilket betyder, at disse operatører skal kunne mødes med påbud fra myndigheder om forebyggelse eller afhjælpning af miljøskader, uanset hvordan forureningen er sket.

Danmark og de øvrige medlemsstater er ifølge direktivet også forpligtet til at fremme, at der udvikles instrumenter og markeder, som giver operatørerne mulighed for at benytte finansiel sikkerhedsstillelse til dækning af deres betalingsforpligtelser efter direktivet.

Miljøstyrelsen har som led heri anmodet KPMG om at udarbejde en rapport, der beskriver forskellige former for finansiel sikkerhedsstillelse, belyser mulighederne for indførelse samt fordele og ulemper ved forskellige sikkerhedsstillelser i relation til miljøansvarsdirektivet. Rapporten belyser også, hvorledes visse andre EU-lande håndterer spørgsmålet om finansiel sikkerhedsstillelse i relation til direktivet.

Rapporten, der er udarbejdet af KPMG v/Michael Randrup, Lis Reker, Gunhild Ross Lauritsen og Jesper Dan Jespersen, kan danne grundlag for overvejelser om, hvordan markedsudviklingen for finansiel sikkerhedsstillelse kan fremmes som led i implementeringen af miljøansvarsdirektivet i dansk lovgivning.

December 2005

KPMG C.Jespersen

Statsautoriseret Revisionsinteressentskab

Jesper Dan Jespersen

statsaut. revisor

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.