Årsrapport for regnskabsåret 2005

Beretning

Miljøstyrelsen er en del af Miljøministeriet. Miljøstyrelsens arbejde er at beskytte mennesker, natur og miljø mod forurening og løse samfundets miljøproblemer på en effektiv måde. Miljøstyrelsen rådgiver regeringen i forvaltningen af en række miljølove, som styrelsen også mere selvstændigt har ansvaret for gennem den løbende enkeltsagsbehandling. Styrelsens opgave er derudover som grundlag for regeringsarbejdet at udvikle indsatser og regler, der mindsker miljøproblemerne samt at informere om miljøets tilstand. Miljøstyrelsen har ansvaret for administrationen af 14 love, ca. 250 bekendtgørelser og et antal EU-retsakter. Styrelsens lovgivning har i stort omfang baggrund i EU-direktiver.

Styrelsens ministerbetjeningsopgaver ligger årligt på niveauet ca. 1600 sagsforelæggelser. Årligt kommer der 250-300 klagesager ind, idet styrelsen er klagemyndighed i forhold til en række afgørelser truffet af kommuner og amter. Miljøstyrelsen er også myndighed ved godkendelse af pesticider og afgør her ca. 160 sager om året. Styrelsen godkender import og eksport af affald, hvor styrelsen afgør ca. 400 sager om året. Endelig har Miljøstyrelsen tilsyns- og kontrolfunktioner, fx via Kemikalieinspektionen. Herudover er der løbende sager, møder og samarbejdsrelationer med regioner, kommuner, erhvervs- og interesseorganisationer, virksomheder og borgere.

Rammerne for Miljøstyrelsens arbejde beskrives i missionen, visionen og værdier.

Mission: Miljøstyrelsen arbejder for miljøet

  • Vi rådgiver regeringen om miljøindsatsen
  • Vi administrerer og udvikler regler og indsatser nationalt og internationalt
  • Vi arbejder i dialog med borgere, virksomheder og andre myndigheder
  • Vi samler og formidler viden om miljøet

Vision: Vi vil øge beskyttelsen af mennesker, miljø- og natur – nationalt og internationalt – ved at

  • Navigere målrettet i en foranderlig verden – på højt, fagligt niveau
  • Samarbejde åbent, engageret og fordomsfrit – udadtil og indadtil
  • Være troværdige, fremsynede og nytænkende
  • Være en attraktiv og familievenlig arbejdsplads, hvor alle bidrager og gør en forskel

Værdier: Vores værdier er Åbenhed, Omtanke, Kreativitet, Engagement og Troværdighed.

Overordnede resultater

Faglige og organisatoriske resultater

Samlet set er resultatet af Miljøstyrelsens arbejde i 2005 meget tilfredsstillende. Styrelsen har overordnet set nået de miljøfaglige og organisatoriske resultatmål for året. Institutionsmålene vurderes overordnet set at være opfyldt. Således er 75 - 80 % af de opstillede resultatkrav for institutionsmålene helt eller delvist opfyldt. Hvis der ses bort fra de resultatmål, som er uopfyldte på grund eksterne faktorer, stiger målopfyldelsen til 90 %. Arbejdsprogrammet vurderes at være opfyldt med 85 – 90 %. Resultaterne fremgår af afsnittet Målrapportering.

Udover de væsentlige faglige udfordringer, som afspejler sig i institutionsmålene og som er afrapporteret i afsnittet Målrapportering, har Miljøstyrelsen i 2005 haft stor fokus på at implementere Miljøstyrelsens vision og værdier. I den sammenhæng har styrelsen iværksat Serviceprojektet. Miljøstyrelsen vil i Service- og visionsregnskabet løbende måle på opfyldelsen af service og visioner. Service- og visionsregnskabet for 2005 er vedlagt som særskilt bilag.

Miljøstyrelsen har været ministeriets koordinator på den AMVAB måling (Aktivitetsbaseret Måling af Virksomhedernes Administrative Byrder), som ministeriet gennemgik i 2005. Virksomhedernes samlede administrative omkostninger som følge af Ministeriets regulering er opgjort til 1,1 mia. kr. Heraf tegner Miljøstyrelsen sig for 955 mio. kr. Endelig har Miljøstyrelsen i 2005 haft stor fokus på at gøre viden og projektresultater tilgængelige på styrelsens hjemmeside.

Økonomiske resultater

Miljøstyrelsens resultat for 2005 blev i det omkostningsbaserede regnskab et underskud på 223,6 mio. kr. I det udgiftsbaserede regnskab blev resultatet (ekskl. bevilling) et underskud på 215,4 mio. kr., jf. tabel 1.

Tabel 1 Oversigt over virksomhedens finansielle resultat (mio.kr)

Mio. kr. Regnskab 2005   Mio. kr. Status pr.
31.12. 2005
Ordinære driftsindtægter 27,3   Anlægsaktiver i alt 5,1
Ordinære driftsomkostninger 246,8   Heraf immaterielle 5,0
Heraf personaleomkostninger 131,7   Heraf materielle 0,1
Andre driftsposter, netto 2,2   Omsætningsaktiver i alt -20,3
Finansielle poster, netto 1,9   AKTIVER I ALT -15,2
Ekstraordinære poster, netto 0,0   Egenkapital -108,2
Årets omkostningsbaserede resultat 223,6   Hensættelser 7,0
      Kortfristet gæld 86,0
Indtægter 9,7   PASSIVER I ALT 15,2
Udgifter 1,5      
Årets udgiftsbaserede resultat 215,4      
Bevilling (nettotal) inkl. TB 216,9      
Årets overskud 1,5      
Til videreførelse 20,7      

Forskellen mellem det omkostningsbaserede og det udgiftsbaserede resultat kan henføres til afskrivninger, anskaffelser og regulering af skyldige feriepenge/overarbejde.

Miljøstyrelsens bevilling udgjorde netto 216,9 mio. kr., hvorefter det samlede resultat i 2005 blev et overskud 1,5 mio. kr. efter det udgiftsbaserede regnskab.

Overskuddet overføres til Miljøstyrelsens samlede akkumulerede videreførelse på 20,7 mio.kr., heri er indregnet et bortfald på 2,1 mio.kr. i forbindelse med Finansministeriets gennemgang af Miljøministeriets videreførelser. Videreførselsbeløbet er bundet til specifikke aktiviteter i forbindelse med aktstykker om Kærgård Plantage og Cheminova, samt engangsudgifter i forbindelse med kommunalreformen. Midlerne forventes anvendt i 2006. Samlet vurderes det økonomiske resultat af være tilfredsstillende.

Forventninger til det kommende år

Miljøstyrelsen vil i 2006 fortsat have stor fokus på initiativer, der opfylder de overordnede produktionsmål, nemlig at løse vores opgaver effektivt til tiden på et højt fagligt niveau, at sikre et effektivt tilsyn med miljøet og et forbedret serviceniveau overfor virksomheder og andre interessenter. Som led i overgangen til digital forvaltning introduceres elektronisk sags- og dokumenthåndtering i 2006 og yderligere digitale services for virksomheder gøres tilgængelige på Virk.dk.

Implementeringen af kommunalreformen vil i 2006 være en stor opgave, hvor arbejdet med tilpasning af lovgivning, bekendtgørelser og vejledninger vil fortsætte. Pr. 1. januar 2007 får Miljøministeriet 700 nye medarbejdere og 7 lokale miljøcentre. Tre af disse nye centre får organisatorisk reference til Miljøstyrelsens direktør. Der skal udarbejdes fælles administrationsgrundlag og den nye organisering vil medføre en række praktiske interne opgaver.

På vandområdet skal Miljøstyrelsen sikre den fortsatte implementering af vandrammedirektivet og der skal fremsættes et lovforslag om implementeringen af idéoplægget om organiseringen ad vandsektoren.

Miljøstyrelsen vil med afsæt i erfaringerne fra arbejdet med Regeringens strategi for Miljø og Sundhed, fortsat have fokus på hvordan vi forebygger at farlige kemikalier, støj og luftforurening gør os syge.

Der skal udarbejdes en handlingsplan for Miljøeffektiv teknologi for at understøtte udvikling og anvendelse af miljøeffektiv teknologi som løsning på væsentlige miljøproblemer.

På affaldsområdet vil Miljøstyrelsen i 2006 udarbejde et oplæg til Folketinget om den fremtidige organisering af affaldsområdet.

Klimaområdet vil fortsat have høj prioritet i 2006, hvor der skal udarbejdes en national allokeringsplan for CO2-emossioner og en klimatilpasningsplan.

Et andet vigtigt fokus er at sikre en omkostningseffektiv miljøpolitik og bedre muligheder for at prioritere indsatsen på miljøområdet. Et værktøj hertil er de økonomiske datakort, som udarbejdes bl.a. ved implementering af lovforslag, bekendtgørelser, cirkulærer, vejledninger, redegørelser og vedtagne EU-retsakter.

I tabel 2 er opstillet en oversigt over udgifter og indtægter på Miljøstyrelsens tilskud og lovbundne ordninger.

Tabel 2 Virksomhedens administrerede tilskud

Art Bevillingstyper Hovedkonti Bevilling Regnskab
Afhjælpende foranstaltninger, værditabsordning Reservation 23.22.06. Udgift 29,2
Indtægt 0,1
Udgift 21,7
Indtægt 0,5
Teknologipulje Anden 23.22.08. Udgift 4,9 Udgift 5,7
Indsamlingsordninger vedr. dæk, blyakkumulatorer og biler Drift 23.23.04. Udgift -1,5 Udgift 55,3
Indsamlingsordning vedr. nikkel-cadmium batterier Lovbunden 23.23.05. Udgift 27,7 Udgift 17,7
Miljømærkeordninger Reservation 23.23.11. Udgift 17,5
Indtægt 0,9
Udgift 25,6
Indtægt 6,8
Aktiviteter vedr. bekæmpelsesmidler Reservation 23.24.31. Udgift 18,8
Indtægt 18,8
Udgift 14,3
Indtægt 9,4
Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter Reservation 23.26.11 Udgift 117,7 Udgift 56,5
Miljøstøtte til Arktis Reservation 23.26.13. Udgift 44,8 Udgift 43,1
Tilskudsordning for reduktion af partikeludslip fra tunge køretøjer Reservation 23.27.05. Udgift 15,0 Udgift -1,1
Virksomhedsordningen Reservation 23.27.06. Udgift 26,3 Udgift 6,2

 



Version 1.0 Maj 2006, © Miljøstyrelsen.