Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

1 Indledning

Forbrugervaner har ændret sig en del gennem de sidste 10-15 år mht. anvendelsen af håndsæber. Tidligere anvendtes fortrinsvis faste produkter fremstillet af fedtsyresalte og med få indholdsstoffer. I dag anvendes i større grad flydende produkter eller skumprodukter, der er mere komplekst sammensat og i langt højere grad indeholder bl.a. konserveringsmidler. I mange tilfælde er produkterne også tilsat parfume- og farvestoffer. Der tilbydes mange forskellige produkter på det danske marked i dag, både i flydende og fast form, og der er forskellige producenter/importører på markedet, afhængigt af om produkterne markedsføres til forbrugerne i detailhandlen eller er rettet mod det professionelle marked (I&I produkter [1]).

Produkterne er omfattet af kosmetikbekendtgørelsen. Alle indholdsstoffer i kosmetiske produkter skal deklareres i rækkefølge efter aftagende vægt. Indholdsstofferne skal så vidt muligt angives i henhold til den fælles nomenklatur for kosmetiske ingredienser (INCI navn). Parfumestoffer skal angives som "parfume" eller "parfum". Fra 11. marts 2005 skal 26 specifikke allergifremkaldende parfumestoffer deklareres særskilt på produkter, der markedsføres efter denne dato. Produkter, der allerede findes i handelen pr. 11 marts 2005, er undtaget denne deklarationspligt. Der er ikke lovkrav om miljøfarlighedsvurdering af indholdsstoffer og produkter. Der findes dog miljømærkekriterier for kosmetiske produkter under det nordiske miljømærke i form af fælles kriterier for alle kosmetiske produkter, der er omfattet af EU's kosmetikdirektiv, og hvor der stilles krav til produkternes miljøegenskaber.

Forbrugeren eksponeres flere gange dagligt for potentielt problematiske stoffer i forbindelse med håndvask. Særligt er parfumestoffer og konserveringsmidler i søgelyset, idet disse stoffer hyppigt er årsag til kontakteksem. Mange konserveringsmidler og parfumestoffer er desuden ikke tilstrækkeligt undersøgt for deres skæbne og effekter efter udledning til miljøet. Der er derfor behov for at få tilvejebragt almen tilgængelig viden om den potentielle risiko, der er forbundet med anvendelse af produkterne, både fra en sundhedsmæssig og en miljømæssig betragtning.

I dette projekt er gennemført en kortlægning af flydende håndsæber, der sælges hhv. i detailhandlen samt til professionel anvendelse (erhvervs- og industrivirksomheder samt pleje- og sundhedssektoren). I kortlægningen af produkternes indholdsstoffer er der fokuseret på stofgrupperne biocider, konserveringsmidler, parfumestoffer og tensider. Der er endvidere foretaget en sammenligning af hvilke indholdsstoffer, som typisk indgår i flydende håndsæber, der sælges i detailhandlen, og i flydende håndsæber, der sælges til professionel brug.

Resultaterne af kortlægningen er blevet anvendt til en vurdering af både brugernes og miljøets eksponering til kemiske stoffer i flydende håndsæber og dermed en vurdering af den risiko, der er forbundet med brugen af flydende håndsæber.


Fodnoter

[1] I&I står for "industri og institutioner", der f.eks. omfatter industri- og erhvervsvirksomheder, børne-, ungdoms- og plejeinstitutioner samt sundhedssektoren

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.