Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

10 Sammenfatning og konklusion

Resultatet af kortlægningen af flydende håndsæber i sommeren 2005 viste, at der i 8 ud af de 15 analyserede produkter var deklareret indhold af allergifremkaldende parfumestoffer (både forbrugerprodukter og produkter til erhvervsmæssig anvendelse), og at der anvendes forskellige (potentielt) allergifremkaldende konserveringsmidler i flydende håndsæber. Resultatet af de supplerende kemiske analyser viste desuden, at der i 9 af de 15 analyserede produkter (nr. 5, 6, 7, 8, 15, 21, 50, 34 og 45) indgik allergifremkaldende parfumestoffer i koncentrationer > 0,01 %. Sammensætningen i produkt 6 er ændret efter analyserne er foretaget, således at produkt nu ikke indeholder nogle af de 26 parfumestoffer. Produkt 7 er nu deklareret i henhold til reglerne. Produkt 21 og 8 er udgået af sortiment.

Ved sammenligning af indholdet af de væsentligste indholdsstoffer (tensider, konserveringsmidler og parfumestoffer) i hhv. forbrugerprodukter og produkter til erhvervsmæssig anvendelse fremgik det, at der generelt ikke ses en markant forskel på hvilke stoffer, der indgår i de to produktkategorier. I begge typer produkter indgår allergifremkaldende parfumestoffer og konserveringsmidler, og ud fra de tilgængelige data er det ikke muligt at vurdere, om allergene stoffer optræder med større hyppighed i produkter, der anvendes af almindelige forbrugere, end i produkter, der anvendes af erhvervsmæssige brugere.

Eksponeringsberegningerne viser en meget lav daglig eksponering og en høj sikkerhedsmargin ved brug af håndsæberne for både voksne og børn og ved erhvervsmæssig hyppig anvendelse. Da der er tale om vurdering af allergifremkaldende stoffer, må det konkluderes, at der for særligt følsomme personer, herunder personer med allergi, kan være en sundhedsrisiko ved brug af produkter med indhold af parfumestoffer.

Dette understøttes af, at der er fastlagt særlig deklarationspligt for disse parfumestoffer. Ifølge kosmetikdirektivet skal koncentrationen af de 26 allergifremkaldende parfumestoffer således oplyses på produkternes INCI-indholdsdeklarationer, hvis de indgår i en koncentration på > 0,01 % i rinse-off produkter, dvs. produkter der vaskes af. Denne regel giver netop mulighed for, at særligt følsomme forbrugere kan undgå disse produkter og derved begrænse antallet af allergitilfælde. Andre parfumestoffer skal deklareres som "parfume" eller "parfum".

Til vurdering af de miljømæssige effekter ved brugen af flydende håndsæber blev der lavet en simulering af den miljømæssige koncentration af tre udvalgte stoffer (Cocamide DEA, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol og Kathon) i Lillebælt. Resultatet af simuleringen viste, at der for Cocamide DEA var risiko for effekter i et betragteligt udsnit af Vejle Fjord, som er karakteriseret af en begrænset vandgennemstrømning. For 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol og Kathon var effekten begrænset til en mindre nærzone omkring spildevandsudløbet. Der var ikke risiko for effekter i andre områder af Lillebælt. Stofferne forventes således ikke at medføre uønskede effekter ved udledning til vandområder med en jævn vandgennemstrømning.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.