Metoder og procedurer til reduktion af uønskede stoffer i gummi

5 Resultatvurdering og konklusioner

De mange TLC screeninger, der er gennemført i projektet har vist metodens fordele og begrænsninger. Ekstraktionsudbytterne af de forskellige gummityper i forskellige solventer giver et godt billede af mængden af tungtflygtige organiske forbindelser i de undersøgte gummityper.

Siliconegummi (Q)og fluorgummi (FKM) har meget lave ekstraktionsudbytter. De to gummityper giver ikke et karakteristisk TLC kromatogram. For silicone formentlig på grund af denne gummitypes høje renhed og fordi lavmolekylære siliconeforbindelser ikke giver respons på de anvendte visualiseringsmetoder. Fluorgummi vulkaniseres også på anden vis end de sædvanlige gummityper og er ikke tilsat blødgørere.

Ved at sammenholde TLC screeningerne og kontrolanalyserne for de få gummityper, hvor recepten har været kendt har der været overensstemmelse med receptur og de påviste kemiske stoffer.

Det gælder for gummityper hvor der har været anvendt adipatblødgørere eller hvor der har været anvendt 6PPD som antiozonant.

På baggrund af TLC-screeningerne sammenholdt med kontrolanalyserne kan detoverordnet konkluderes at:

Metoden er god til at afgøre, om recepten for en gummi er den samme fra leverance til leverance med hensyn til organiske stoffer.

Metoden er velegnet til at vurdere, hvilket acceleratorsystem der er anvendt i den pågældende receptur, hvis der er tale om svovlvulkaniseret gummi

Metoden er egnet til at screene for tilsatte antiozonanter og antioxidanter.

Metoden er ikke egnet til vurdering af peroxidvulkaniserede gummiprøver for restindhold af peroxid eller omdannelsesprodukter fra peroxidet dannet under reaktionen, eksempelvis acetofenon fra dicumylperoxid.

Metoden er ikke følsom nok til at kunne vurdere organiske stoffer på sporniveau, eksempelvis PAH'er eller nedbrydningsprodukter fra acceleratorerne, eksempelvis nitrosaminer.

Metoden er begrænset anvendelig til bestemmelse af typen af esterblødgørere. Her er FTIR-analyse ubetinget at foretrække (eller GC/MS hvis man ønsker at skelne phthalatblødgørere som DEHP og DNOP fra hinanden).

 



Version 1.0 Maj 2006, © Miljøstyrelsen.