Miljøstyrelsen og MAN B&W Diesel A/S - Karakterisering og nedbrydning af organiske indholdsstoffer i furansand fra støberier

Forord

Bortskaffelse af overskudssand og –støv fra støbning af metalemner udgør et væsentligt problem for støberibranchen. Det er hovedsagelig overskudsmaterialernes indhold af miljømæssigt kritiske komponenter der udgør en begrænsning i materialernes frie anvendelse.

Der er tidligere gennemført en undersøgelse af problemstillingens omfang og karakter for overskudssand af vådsandstypen, og i nærværende projekt er der derfor fokuseret på overskudssand af furansandstypen.

Overskudssand af furansandstypen indeholder hovedsagelig rester af komponenter fra de kemiske processer, der danner bindematerialet i fremstillingen af forme og kerner til støbeprocessen. Foruden disse restkoncentrationer af organisk kemiske stoffer kan der i forbindelse med den varme smeltes kontakt med forme og kerner dannes en række kemiske forbindelser ved pyrolyse.

Det er formålet med dette projekt at identificere miljømæssigt kritiske stoffer og deres koncentrationer i forskellige fraktioner af overskudssand og –støv fra et jernstøberi, der fremstiller forme og kerner af furansandstypen.

Efterfølgende er der forsøgsvis foretaget en indledende undersøgelse af potentialet for nedbrydning af en række af disse organiske stoffer.

Projektet er gennemført som et samarbejde mellem MAN B&W Diesel A/S i Frederikshavn og Rambøll – Vand og Miljø i Virum, Afdelingen for Jord- og vandmiljø.

Projektet er gennemført for Miljøstyrelsen under Miljøstyrelsens Program for renere produkter mv. under delområdet ”Behandlingsmetoder”.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.