Miljøprojekt nr. 1098, 2006

Miljøstyrelsen og MAN B&W Diesel A/S

- Karakterisering og nedbrydning af organiske indholdsstoffer i furansand fra støberier

Resumé
I dette projekt er fem fraktioner af kemisk bundet furansand fra et støberi karakteriseret fysisk såvel som kemisk. I de fem fraktioner af overskudssand er indholdet af organiske stoffer og tungmetaller afdækket, og for én af de fem fraktioner er nedbrydningen af organiske stoffer fulgt i en forsøgsopstilling i laboratoriet gennem en periode på 14 uger under forhold svarende til simple renseteknikker med befugtning, beluftning og podning med bakterier. Resultaterne af laboratorieforsøgene viser, at der gennem denne periode ikke kan konstateres nogen nedbrydning af de undersøgte organiske komponenter i overskudssandet, men at de kemiske reaktioner der danner den organiske harpiks i støbesandet fortsætter og derved reducerer indholdet af enkelte af de påviste indholdsstoffer. Ved afslutningen af forsøgsperioden ses i den podede forsøgsopstilling dannelse af en række phenoler, der antyder en påbegyndt nedbrydning af den organiske harpiks i støbesandet.

Denne publikation udkommer udelukkende elektronisk.

Lęs projektartikel

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [125 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [3.335 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.