Miljøstyrelsen og MAN B&W Diesel A/S - Karakterisering og nedbrydning af organiske indholdsstoffer i furansand fra støberier

1 Indledning

1.1 Baggrund

Fremstillingen af støbte metalemner sker sædvanligvis i forme fremstillet af sand tilsat bindemidler af mineralsk eller organisk oprindelse. Trods en omfattende recirkulation af brugt støbesand i de danske metalstøberier, produceres der hvert år en stor mængde overskudssand, der som følge af et indhold af metaller og forskellige organiske stoffer kan udgøre et miljømæssigt problem.

De danske støberier producerede i 1997 i størrelsesordenen 80.000 t overskudssand. Denne mængde affaldssand kan inddeles i to hovedgrupper af hhv. affaldssand fra vådsandsformning (ca. 60.000 tons/år) og affaldssand fra kemisk bundet formsand (ca. 20.000 tons/år) /1/.

Hovedparten af affaldssandet deponeres i dag på kontrollerede lossepladser, primært fordi begge typer affaldssand indeholder restmængder af phenoler, BTEX’er og andre organiske mikroforureninger.

Rambøll har tidligere gennemført et udredningsprojekt for Miljøstyrelsen, der omhandler mulighederne for at nedbringe indholdet af phenoler mv. i overskudssand af vådsandstypen /2/.

Nærværende projekt omhandler mulighederne for at nedbringe indholdet af kemiske stoffer i sand fra kemisk bundne forme af furansandstypen, som udgør hovedparten af kemisk bundet formsand.

1.2 Formål

Projektets overordnede formål er at tilvejebringe dokumentation for indholdet af kemiske stoffer i forskellige fraktioner af kemisk bundet sand fra et støberi, at indhente informationer om mulige rensningsmetoder for overskudssand, og at gennemføre laboratorieforsøg med henblik på at nedbringe indholdet af særligt problematiske stoffer i enkeltfraktioner af overskudssand.

I fald resultaterne af laboratorieforsøgene peger på egnede metoder til at nedbringe indholdet af særligt problematiske stoffer i overskudssandet, vil der endvidere blive gennemført feltforsøg med rensning af overskudssand.

1.3 Projektgennemførelse og følgegruppe

Projektet er gennemført indenfor Miljøstyrelsens Program for renere produkter mv., under delområdet ”Behandlingsmetoder”.

Projektet er gennemført i et samarbejde mellem MAN B&W Diesel A/S, Alpha Diesel i Frederikshavn (MBD-F) og Rambøll – Afdelingen for Jord & Vandmiljø i Virum.

Miljøstyrelsen har nedsat en styregruppe til at følge arbejdet. Styregruppen har bestået af:

  • Tonny Christensen (formand), Jord & Affald, Miljøstyrelsen
  • Anja Dalberg, Jord & Affald, Miljøstyrelsen
  • Flemming Nygaard, MAN B&W Diesel A/S, Alpha Diesel – Frederikshavn
  • Helle Müller, Frederikshavn Kommune
  • Berit Kjerulf, Nordjyllands Amtskommune
  • Lene Uldall Lebeck, Arbejdstilsynet, Kreds Nordjyllands Amt
  • Tore Vedelsdal, I/S Affaldsselskabet Vendsyssel Øst (AVØ)
  • Kim Frese, Frese Metal- og Stålstøberi A/S, Slagelse
  • Jens Nonboe Andersen, Rambøll - Vand og Miljø, Virum
  • Kim Haagensen, Rambøll – Vand og Miljø, Virum

1.4 Metode

Projektet har været inddelt i følgende faser:

  • Informationsindhentning / litteratursøgning
  • Kemisk / fysisk karakterisering af sandfraktioner
  • Laboratorieforsøg med rensning af en sandfraktion fra støberiet hos MAN B&W Diesel A/S i Frederikshavn

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.