Miljøstyrelsen og MAN B&W Diesel A/S - Karakterisering og nedbrydning af organiske indholdsstoffer i furansand fra støberier

5 Analyseprogram og forsøgsplan

Der er ud fra de indhentede informationer og den gennemførte litteratursøgning, samt afdækning af støbeprocessen og sandkredsløbet hos MAN B&W Diesel A/S i Frederikshavn, udarbejdet et analyseprogram for en indledende karakterisering af de identificerede fraktioner af overskudssand og –støv.

Efterfølgende er der på baggrund af de indhentede oplysninger om mulige rensningsmetoder og en vurdering af deres egnethed, samt resultaterne af den fysiske og kemiske karakterisering af hver af de fem identificerede fraktioner, udarbejdet en forsøgsplan for undersøgelse af nedbrydningen af miljømæssigt problematiske komponenter i en af de identificerede fraktioner af overskudssand og –støv.

5.1 Analyseprogram

På baggrund af den gennemførte informationssøgning og ud fra viden i øvrigt om støbetekniske forhold på furansands støberier, samt resultater af tidligere gennemførte projekter med støbesand, er der udarbejdet et analyseprogram til karakterisering af kemisk bundet støbesand.

Analyseprogrammet er fokuseret på at afdække det generelle indhold af miljømæssigt kritiske indholdsstoffer i hver del af det fraktionerede støbesand, samt at beskrive fraktionernes fysisk kemiske karakteristika. Programmet omfatter en fysisk kemisk karakterisering som angivet i tabel 5.1, og en kemisk analyse for organiske komponenter som angivet i tabel 5.2, og for uorganiske komponenter (tungmetaller) som angivet i tabel 5.3.

Tabel 5.1 Analyseprogram - Karakterisering

Stofgruppe Kvantificering
Anden karakterisering pH
Vandindhold
Glødetab
Kornstørrelsesfordeling (kornkurve)
Komprimerbarhed
Permeabilitet

Tabel 5.2 Analyseprogram – organiske stoffer

Stofgruppe Kvantificering
Phenoler Phenol
Cresoler
Xylenoler
BTEX’er Benzen
Toluen
Ethylbenzen
Xylener
Naphtalener Naphtalen
Methylnaphtalener
Dimethylnaphtalener
PAH’er Acenaphthen
Acenaphthylen
Fluoren
Phenanthren
Anthracen
Fluoranthen
Pyren
Chrysen
Benz(a)anthracen
Benz(b)fluoranthen
Benz(k)fluoranthen
Benz(a)pyren
Benzo(g,h,i)perylen
Dibenzo(a,h)anthracen
Indeno(1,2,3-c,d)pyren
Andre organiske mikroforureninger Formaldehyd
Methylfuraner
Furfurylalkohol
p-toluensulfonsyre

Tabel 5.3 Analyseprogram - metaller

Stofgruppe Kvantificering
Metaller Bly (Pb)
Cadmium (Cd)
Chrom (Cr)
Kobber (Cu)
Nikkel (Ni)
Zink (Zn)

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.