Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2005

6 Notifikationer

6.1 Indledning

Via Sikkerhedsstyrelsen modtager Kemikalieinspektionen advarsler (notifikationer) fra andre EU-medlemslande om kosmetik, legetøj og farlige kemiske egenskaber ved andre produkter.

De enkelte medlemslande har jf. produktsikkerhedsdirektivet pligt til at underrette EU-Kommissionen, hvis de ved tilsyn konstaterer farlige produkter. EU-kommissionen sender advarslerne videre til medlemslandene. I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der koordinerer og videreformidler advarslerne til de relevante myndigheder.

Kemikalieinspektionen sender notifikationerne i høring i de relevante brancher/brancheforeninger og større forretningskæder. Sikkerhedsstyrelsen skal underrettes inden 1 måned, hvis Kemikalieinspektionen finder produktet på det danske marked.

Det er forholdsvis sjældent, de notificerede produkter findes på det danske marked.

Hvis de findes, vælger Kemikalieinspektionen i de fleste tilfælde at advare forbrugerne via en pressemeddelelse. Firmaerne opfordres til frivillig tilbagetrækning, i visse tilfælde udsteder Kemikalieinspektionen salgsforbud.

6.2 Udenlandske notifikationer

I 2005 har Kemikalieinspektionen modtaget 59 notifikationer – knap en fordobling af antallet siden 2004. Dette skyldes dels EU´s udvidelse, dels en øget opmærksomhed i de enkelte lande omkring kemiske egenskaber ved forskellige varer.

Der var 25 notifikationer om kosmetiske produkter, 19 om legetøj og 15 om kemiske egenskaber ved en række varer/produkter.

Kosmetiknotifikationer handlede om følgende:

  • Hydroquinonholdige cremer/ansigtsmasker mv. Hydroquinon er forbudt i cremer m.v.
  • Produkter, især mascara´er , med indhold af nitrosaminer (forbudt i EU).
  • Farver til hennatatovering med det sorte farvestof paraphenylendiamin (PPD), som udelukkende er tilladt i hårfarver. PPD kan give kraftige allergiske reaktioner.
  • Bakterieforurenede shampooer og cremer.
  • Parfumer med forbudte indholdsstoffer.
  • Hårfarve med blyacetat (forbudt).
  • Kosmetikprodukter med indhold af K1-vitamin (allergifremkaldende).

Da enkelte af de hydroquinonholdige cremer tidligere er fundet i Danmark fik en række afrikansk inspirerede frisører/butikker særlig underretning om de forbudte cremer.

Legetøjsnotifikationerne handlede om mange forskellige typer legetøj:

  • Frigivelse af bly fra legetøjslommelygte, bondegårdsdyr.
  • Frigivelse af bly og cadmium fra boksesæt, fortorvs/gadekridt og diverse legetøjsbiler.
  • Frigivelse af bl.a. isooctanol, 2-phenyl-2-propylmethylether og 2-phenyl-2-propanol fra skumplastpuslespil.
  • Klistermærker med phenol.
  • Azofarvestoffer i diverse tøjdyr.
  • Gel-penne med diethylenglycol, der er klassificeret som sundhedsskadelig, farlig ved indtagelse.
  • ”Slim”-legetøj med borsyre.
  • En række legetøjsfigurer med cyclohexanon. (et opløsningsmiddel) Efter en risikovurdering i Miljøstyrelsen af produkterne valgte Kemikalieinspektionen at undlade at udsende notifikationerne.

Kun et enkelt produkt blev fundet i Danmark, klistermærker med phenol. Da de udenlandske analyseresultater ikke kunne verificeres, greb Kemikalieinspektionen ikke ind over for salget.

De 15 notifikationer om produkter med farlige kemiske egenskaber handlede om mange forskellige produkter og indholdsstoffer:

  • Azofarvestoffer i karnevalsudstyr, badesvamp, cykelhandsker og div. tøjstykker
  • Cement med for højt chromindhold
  • Lappegrej med benzen
  • Tuschpenne med 2-ethoxyethanol
  • Luftfrisker der kan forveksles med legetøj
  • Viskelædere med phthalater (DEHP). Disse notifikationer blev ikke udsendt, da der ikke er forbud i Danmark mod phthalater i viskelæder.

6.3 Danske notifikationer

I 2005 har Kemikalieinspektionen sendt tre notifikationer til EU-Kommissionen via Sikkerhedsstyrelsen.

Babylegetøj

Kemikalieinspektionen har sendt en advarsel om et stykke babylegetøj med indhold af flammehæmmeren tris(2-chloroethyl)phosphat- TCEP – og en om et stykke babylegetøj med phthalater. Produkterne blev fundet via Miljøstyrelsens kortlægning af forbrugerprodukter.

I forbindelse med Miljøstyrelsens kortlægning af forbrugerproduktet viste en analyse, at et stykke legetøj indeholdt en chloreret flammehæmmer, TCEP.  Der er ikke nogen akut sundhedsfare ved TCEP, men der er tale om et stof, som i dyreforsøg har vist kræft og nyreskader. Miljøstyrelsen vurderede derfor, at legetøjet udgjorde en uacceptabel sundhedsrisiko for børn, der er i tæt kontakt med det gennem længere tid.

Det andet stykke legetøj indeholdt 380.000/360.000 mg/kg diisononylphthalat (en plastblødgører)i plastdele inden i legetøjet. Grænsen er iflg. Phthalatbekendtgørelsen 500 mg/kg.

Den danske importør trak produktet tilbage. Kemikalieinspektionen underrettede Sikkerhedsstyrelsen om at de to produkter efter Miljøstyrelsens vurdering straks skulle notificeres i EU.

Kommissionen besluttede at udsende notifikationerne efter informations-proceduren, der bruges, når der er tale om begrænset fare, samt når produkter er trukket frivilligt tilbage af importøren, hvad der var tilfældet i Danmark.

Miljøstyrelsen udsendte en pressemeddelelse med advarsel til forbrugerne.

Tekstilimprægnering

Kemikalieinspektionen fik fra Giftinformationscentralen en indberetning om et tekstilimprægneringsmiddel til møbelstof.  Midlet havde givet mindst 10 personer lungesymptomer. Importøren trak efter henvendelse fra Kemikalieinspektionen med det samme produktet tilbage. Kemikalieinspektionen underrettede Sikkerhedsstyrelsen, og Kommissionen udsendte en notifikation efter sædvanlig procedure, dvs. så hurtigt som muligt efter modtagelsen fra Danmark.

Miljøstyrelsen udsendte sammen med Giftinformationscentralen en pressemeddelelse med en advarsel mod det farlige produkt.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.