Kulbrinte i betonslam

8 Håndtering af betonslam

8.1 Typisk håndtering

Betonaffald, herunder betonslam, behandles på flere måder på de enkelte virksomheder. Efter besøg på en række virksomheder er det indtrykket, at den mest benyttede bortskaffelsesmetode er, at betonslammet eventuelt efter en afdræning sendes til et nedknusningsanlæg for rent betonaffald. Her blandes slammet med nedknust beton, og dette blandingsprodukt anvendes som stabilgrus typisk i forbindelse med vejbelægning.

Der er eksempler på, at myndighederne accepterer denne fremgangsmåde.

8.2 Korsgård Grusgrav

Korsgård Grusgrav i Nysted Kommune har fra Nysted Kommune fået påbud om at anvende en stor mængde betonslam, som var ophobet i grusgraven, ved at iblande det i en mængde på 5 til 10% til stabilgrus og knust beton. Kulbrinteindholdet i slammet (defineret på grundlag af en traditionel GC/FID analyse) var relativt lavt. Analyse af 15 prøver viste et kulbrinteindhold på 22 til 180 mg/kg.

8.3 Mindstrupgård Sortering & Genbrug A/S

Mindstrupgård sortering og genbrug A/S modtager betonslam fra virksomhed B omtalt i kapitel 7. Mindstrupgård sortering og genbrug A/S accepterer betonslam, når indholdet af kulbrinte er lavt. Man har dog ingen fast grænse, men man ønsker kun at modtage det relativt lavtforurenende betonslam, som man kan opnå, fx ved at anvende vegetabilsk formolie på betonvirksomheden.

Hos Mindstrupgård sortering og genbrug A/S tilsættes betonslammet direkte i selve knuseren til betonbrokker og havner på denne måde i nedknust betonaffald, der sælges som stabilgrus især i forbindelse med vejbygning.

Betonslammet tilsættes typisk i nogle få procent af den samlede mængde af betonbrokker, og man har erfaring for at betonslammet forbedre produktet således, at det bliver endnu mere anvendeligt til vejbygning, end det ville være uden betonslam.

8.4 Mogenstrup Grusgrav og Genbrugsindustri

Mogenstrup Grusgrav modtager betonslam med indhold af kulbrinte. Dette slam blandes med 4 dele grus og cement samt et additiv, som er virksomhedens "forretningshemmelighed". Denne blanding udstøbes og nedknuses efter delvis udhærdning. Det nedknuste materiale blandes i nedknust beton, som anvendes som stabilgrus.

Dansk Hydraulisk Institut (DHI) har undersøgt udvaskningsegenskaberne af såvel betonslam som stabiliseret, hærdet og nedknust betonslam og fundet, at udvaskningen af kulbrinter fra det stabiliserede produkt reduceres med en faktor 500 i forhold til udvaskningen fra betonslammet.

På en prøve af betonslam har DHI målt et indhold af kulbrinter på 2600 mg/kg. Fra denne prøve udvaskes 600 mg/kg tørstof, mens der fra de stabiliserede og hærdede slamprøver udvaskes henholdsvis 0,22 mg/kg tørstof og 0,11 mg/kg tørstof efter 14 og efter 28 dages hærdning.

Mogenstrup Grusgrav og Genbrugsindustri har indsendt ansøgning om miljøgodkendelse til myndighederne, og Vestsjællands Amts Vej- og Miljøudvalg har torsdag den 25. september 2003 besluttet, at Mogenstrup Grusgrav og Genbrugsindustri får forlænget sin miljøgodkendelse. Amtets administration er ved at færdiggøre en miljøgodkendelse, der ud over betonknusningen også indeholder tilladelse til oparbejdning af betonslam.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.