Kulbrinte i betonslam

10 Laboratorieforsøg

Med det formål at undersøge, hvorledes formolie bindes til betonslam, er der gennemført et laboratorieforsøg, hvor olierne tilsættes en cementopslemning, der er meget lig betonslam.

Til en blanding af 150 gram rapidcement og 500 ml vand er der tilsat ca. 10 dråber formolie. Der gennemføres et forsøg med vegetabilsk olie (emulsion) og et andet forsøg med mineralolie. Det er valgt at anvende cement uden sand for på den måde at sikre homogene blandinger af hensyn til den efterfølgende prøvetagning og analyse.

Cement-/vand-/olieblandingen omrøres i 6 timer og henstår derefter uden omrøring. Der udtages prøver til analyse efter 1, 3 og 7 dage, og disse prøver analyseres ved hjælp af GC/MS. Alle prøver analyseres efter en ekstraktion med dichlormetan i to timer, mens enkelte af prøverne analyseres efter en ekstraktion med pentan i 16 timer. Alle analyser er foretaget af Teknologisk Institut.

Resultaterne ses i figur 10.1 og 10.2.

Figur 10.1 Fedtsyreester i betonslam

Figur 10.1 Fedtsyreester i betonslam

Figur 10.2 Kulbrinte i betonslam

Figur 10.2 Kulbrinte i betonslam

Disse målinger viser, at den vegetabilske formolie bindes stærkt til cementen under hærdningsprocessen. Bindingen er så stærk, at formolien kun i meget begrænset omfang kan ekstraheres med et organisk opløsningsmiddel.

Binding af den mineraloliebaserede formolie til cementen er ikke så stærk, som tilfældet er for den vegetabilske formolie.

Forsøgene viser endvidere, at der ikke er nævneværdig forskel på ekstraktionseffektiviteten, alt efter om der anvendes diclormetan (2 timers ekstraktion) eller pentan (16 timers ekstraktion).

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.