Bekæmpelsesmiddelstatistik 2005 - Salg 2003, 2004 og 2005: Behandlingshyppighed 2005

Landbrugets Pesticidanvendelse

1 Indledning

Pesticidanvendelsen i dansk landbrug opgøres hvert år særskilt af Miljøstyrelsen og publiceres i form af dette supplement til den foranstående, mængdebaserede bekæmpelsesmiddelstatistik. Opgørelsen har gennem en årrække udgjort en del af evalueringsgrundlaget for de af Folketinget vedtagne pesticidplaner, p.t. Pesticidplan 2004-2009.

Behandlingshyppigheden opgøres efter to metoder; den gamle (oprindelige) metode, der blev anvendt i forbindelse med Pesticidhandlingsplan I, og den nye metode, der er en opdateret udgave af denne. Den nye beregningsmetode giver resultater, der ligger lidt højere end den gamle metode, og derfor beregnes behandlingshyppigheden indtil videre efter begge metoder for at give mulighed for sammenligning med tidligere års resultater. Forskellene mellem de to opgørelsesmetoder er beskrevet i "Bekæmpelsesmiddelstatistik 1998".

Opgørelsen er baseret på salgstallene for aktivstoffer og produkter i 2005, som indberettes af firmaerne til Miljøstyrelsen. Vurderingen af anvendelsesmønstre for de enkelte midler er foretaget i samarbejde med Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Flakkebjerg.

Arealdata for de konventionelt dyrkede landbrugsarealer i 2005 stammer fra Danmarks Statistik, mens de økologisk dyrkede arealers størrelse er opgjort af Plantedirektoratet. Beskrivelserne af klimaforhold og skadegørere er i det væsentlige baseret på "Oversigt over landsforsøgene 2005", der udgives af Landsudvalget for Planteavl.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.