Opstilling af forsøgsprotokol til vurdering af mikrobiel vækst i forbindelse med VA-godkendelse af større vandbehandlingsanlæg

1 Baggrund

Denne rapport danner grundlag for en præcisering af en forsøgsprotokol, der skal anvendes ved vurdering af den indflydelse, som et vandbehandlingsanlæg kan have på den mikrobiologiske kvalitet af drikkevandet eller det varme brugsvand i husinstallationer. Protokollen er en del af det samlede testprogram til VA-godkendelse af vandbehandlingsanlæg til brug i husinstallationer, hvor 1. udgave fremgår af Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 6, 2004 (1).

Formålet er at opstille og afprøve en forsøgsprotokol, der kan benyttes til alle vandbehandlingsanlæg eller udstyr, der ønskes introduceret på det danske marked til brug i private boliger. Protokollen skal tilvejebringe den dokumentation, der er nødvendig for en vurdering af et vandbehandlingsanlægs indvirkning på den mikrobiologiske kvalitet af det behandlede vand.

1.1 Laboratorier

Det praktiske forsøgsarbejde i forbindelse med en mikrobiologisk prøvning af et vandbehandlingsanlæg skal udføres af et uvildigt laboratorium, der råder over det nødvendige udstyr og personale, som er akkrediteret til prøvetagning og udførelse af de mikrobiologiske miljøanalyser.

1.2 Vandbehandlingsanlæg

Ved vandbehandlingsanlæg forstås, anlæg der er beregnet til behandling af drikkevand med henblik på fjernelse af uønskede stoffer og/eller smags- og lugtgener i vandet.

Omfattet er endvidere drikkevandskølere og behandlingsanlæg til fjernelse af Legionella i varmt brugsvand (1).

1.3 Anlæg omfattet af forsøgsprotokollen

Protokollen skal omfatte alle typer anlæg til husinstallationer, uanset om anlægget er beregnet til behandlingen af vand ved indgang til ejendommen (centralt system), eller om anlægget er beregnet til behandling af vand umiddelbart før aftapning. Udstyr og anlæg til vandbehandling af aftappet vand er ikke omfattet af reglerne for VA-godkendelse.

1.4 Koldtvandsprotokol og varmtvandsprotokol

Da der er stor forskel på den acceptable mikrobiologiske kvalitet af koldt drikkevand og varmt brugsvand i husinstallationerne, er protokollen opdelt i en del, der beskriver forsøgsbetingelserne for anlæg beregnet til koldtvandsinstallationer, og en del, der beskriver forsøgsbetingelserne for et varmtvandsanlæg.

Såfremt et udstyr er beregnet til brug i begge installationer, skal begge protokoller gennemføres forud for godkendelsen.

I varmtvandsprotokollen vil der ud over de generelle mikrobiologiske analyser også blive podet med/analyseret for Legionella.

1.5 Anlæggenes eventuelle reduktion af mikroorganismer

Den opstillede protokol er ikke udarbejdet med henblik på at dokumentere en eventuel reduktion af mikroorganismer ved brug af det pågældende vandbehandlingsanlæg. Protokollen er udelukkende beregnet på  at belyse, om et anlæg kan have en negativ effekt i form af mikrobiel vækst og dermed  påvirker det behandlede drikkevands mikrobiologiske kvalitet. Resultaterne tilvejebragt i henhold til denne protokol skal udelukkende benyttes til VA- godkendelsen forud for en introduktion af det pågældende anlæg på det danske marked. Protokollen kan beskrives som en bakteriostatisk test.

Det vil ikke være muligt at benytte de resultater, der opnås ifølge den opstillede protokol, til anprisning af et anlægs eventuelle reduktion af mikroorganismer i markedsføringsøjemed.

Der eksisterer udenlandske protokoller,  som tester et systems reducerende effekt på  mikroorganismer (performance test) for eksempel NSF/DWI (3, 4, 5). Disse protokoller evaluerer for eksempel UV anlæg samt anlæg, der bygger på princippet om omvendt osmose. Lignende protokoller er ikke udarbejdet af danske myndigheder.

1.6 Acceptgrænser

Som udgangspunkt er det målsætningen, at et anlæg ikke kan godkendes, såfremt det kan påvises, at der sker vækst af mikroorganismer i anlægget ved normalt brug. Det vil sige, at protokollen skal afsløre, såfremt der i anlægget på nogen måde er forhold,  som kan understøtte vækst af mikroorganismer.

For varmtvandsanlæg kræves det endvidere, at der ikke kan ske vækst af Legionella i systemet, og at anlæggene har den forventede effekt  med henblik på reduktion af indholdet af Legionella i det behandlede vand.

1.6.1 Udenlandske acceptgrænser

I protokollerne udarbejdet af NSF/DWI for aktivt kulfiltre (3), keramiske filtre og patronfiltre (5) samt omvendt osmose enheder (4) specificerer de opstillede kriterier for mikrobiel vækst potentiale (bakteriostatisk effekt),  at det er acceptabelt, såfremt det aerobe kimtal (TVC 22 °C) efter vandbehandlingen ikke overstiger 5 gange det aerobe kimtal i detindkommende) vand. I vand fra henstandsprøver (stagnation) kan det accepteres, at kimtallet er op til10 gange så højt som niveauet i det indkomne vand. Et tillægskriterium er, at der ikke sker en øgning i antallet af Pseudomonas aeruginosa. I disse protokoller arbejdes der også med en evaluering af systemerne ved podning med testvand.

1.6.2 Danske acceptgrænser

Der er i denne protokol lagt op til, at acceptgrænserne ligger op ad de grænser, der accepteres internationalt, bl.a. som nævnt ovenfor at en øgning i kimtal efter vandbehandling med op til 5 gange kan accepteres. Som yderligere kriterier er medtaget, at der ikke må ske en systematisk forskydning mod et højere 37 °C kimtal hen mod slutningen af testperioden, og at den mikrobiologiske flora vurderet ud fra karakterisering af den dominerende flora ikke viser skift mod en renkultur i det behandlede vand. Floraen i det behandlede vand skal stadig efter de 6 ugers testperiode bestå af en blandingsflora, der i sammensætning ligner den flora, der er i det indkomne vand. Dette kriterium undersøges ved at bedømme den mikrobiologisk flora af ledningsvandet før vandbehandling samt efter vandbehandling i den sidste uge af afprøvningens løbetid.

Forskydning af balancen mellem bakterier i det behandlede vand i forhold til bakterier i det indkomne ledningsvand er en vigtig parameter til vurdering af den sundhedsmæssige sikkerhed af det enkelte vandbehandlingsudstyr. En forskydning i forholdet mellem 22 °C kimtal og 37 °C kimtal kan betyde en øget risiko for patogene bakterier Det vurderes, at den normale mikrobiologiske flora i vand målt ved 22 °C ikke udgør en sundhedsmæssig risiko (2), men at der i 37 °C kimtallet er flere potentielle patogene bakterier.

For varmtvandsanlæg kan samme argumentation for kimtalsgrænserne anvendes. Her kan der også argumenteres for, at det er acceptabelt, såfremt der arbejdes med et kriterium, der ligger 5 gange højere end kimtallet i ledningsvandet på tappestedet, og et tilsvarende krav med hensyn til forskydning i den mikrobielle flora vil også være værdifuldt. Som et tillægskriterium skal det fastlægges, at det pågældende vandbehandlingsanlæg kan reducere antallet af Legionella i det vand, der ledes gennem anlægget. Som minimum skal der ske en reduktion på 99 %, svarende til, at der ud fra det pågældende podeniveau ikke påvises Legionella i det behandlede vand.

1.6.2.1 Acceptgrænser og kriterier for koldtvandsanlæg
  • Aerobt kimtal 22 °C samt 37 °C kimtal (ifølge DS/EN ISO 6222) målt i vand udtaget umiddelbart efter vandbehandlingsanlægget skal være mindre end 5 gange indholdet i vandet fra ledningsnettet målt ved tilgangen til vandbehandlingsanlægget. En værdi på 10 gange indholdet i tilgangsvandet umiddelbart efter podning vil dog kunne accepteres.
  • Kimtal bestemt ved 37 °C må ikke stige systematisk og gradv ist hen over forsøgsperioden.
  • Der må ikke ske en selektering af kimtallet ved22 °C og ved 37 °C hen mod en renkultur ved testperiodens afslutning. Dette krav vurderes ud fra en florakarakterisering og, om nødvendigt, identifikation af den dominerende flora i uge 6 af såvel det vand, der ledes ind i anlægget, som af det behandlede vand.
1.6.2.2 Acceptgrænser og kriterier for varmtvandsanlæg
  • Aerobt kimtal 44 °C samt 55 °C kimtal (DS 2402) målt i vand udtaget umiddelbart efter vandbehandlingsanlægget skal være mindre end 5 gange indholdet i vandet fra ledningsnettet målt ved tilgangen til vandbehandlingsanlægget. En værdi, der er 10 gange så højt som indholdet i tilgangsvandet umiddelbart efter podning vil dog kunne accepteres.
  • Legionella må ikke kunne påvises i det behandlede vand, hvilket svarer til en reduktion af Legionella på minimum 99 %.

1.7 Ændringer og modifikationer

Såfremt der sker ændringer i anlægget eller modifikationer i den oprindeligt specificerede anvendelse, skal anlægget gennemgå en ny afprøvning  i henhold til protokollen.

1.8 Eksisterende dokumentation

Tidligere udførte mikrobiologiske afprøvninger (danske eller udenlandske) kan, såfremt leverandøren ønsker det, medsendes med henblik på en evaluering, om disse afprøvninger kan erstatte eller supplere den mikrobiologiske protokol, der er specificeret i denne rapport.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.