Opstilling af forsøgsprotokol til vurdering af mikrobiel vækst i forbindelse med VA-godkendelse af større vandbehandlingsanlæg

6 Testvand

De benyttes testvand, som afspejler den mikrobiologiske flora i ledningsvand. Testvandet fremstilles ved opkoncentrering af de mikroorganismer, der findes naturligt i ledningsvandet i testinstallationen. Endvidere podes anlægget umiddelbart efter opkoncentrering af bakterierne, så bakterierne antages at være i samme fysiologiske tilstand, som de forekommer naturligt i ledingsvand. Derved sikres, at bakterierne har samme væksthastighed, som de har naturligt i ledningsvandet.

6.1 Fremstilling af testvand til koldtvandsanlæg

Testvandet fremstilles ved at membranfiltrere en mængde ledningsvand fra en koldtvandshane svarende til 10 gange bedvolumen i anlægget (dog minimum 5 liter). Der benyttes et normalt membranfiltreringsaggregat eller et anlæg udviklet i forbindelse med prøvetagning af store vandmængder til bestemmelse af Legionella i drikkevand (11). Der benyttes membranfiltre med en porestørrelse på 0,45 mm.

Efter membranfiltrering opslæmmes mikroorganismerne i 200 ml ledningsvand. Herved er der sket en opkoncentrering, så der i de 200 ml er opslæmmet det antal mikroorganismer, som i alt var til stede i den filtrerede volumen (10 x bedvolumen). Denne opslæmning kaldes nu testvandet.

Med denne teknik vil indholdet af mikroorganismer, som introduceres i anlæggets samlede system, være ca. 10 gange det niveau, der er i ledningsvandet.

Opslæmningen sker ved at overføre filtret til en stomacherpose med 200 ml koldt ledningsvand. Dernæst stomaches posen med indhold i 1 minut, hvorefter suspensionen overføres til en steril flaske. Testvandet er nu klar til podning af anlægget og kan maksimalt opbevares i 2 timer på køl forud for podning. Testvand skal endvidere opbevares mørkt, såfremt suspensionen ikke skal benyttes straks.

Umiddelbart før podning udtages 1 ml af testvandet til kimtalsbestemmelse ved 22 °C og 37 °C, jf. kap. 9.

6.2 Fremstilling af testvand til varmtvandsanlæg

Testvand til brug i varmtvandsanlæg fremstilles efter det samme princip som for det kolde vand. Dog skal testvandet til varmtvandsanlæg indeholde Legionella bakterier. Såfremt der er kendskab til et tappested, hvor Legionella er påvist, kan ovenstående procedure med fremstilling af testvand til koldtvandsanlæg benyttes.

Såfremt der ikke er et egnet tappested med Legionella, skal en testorganisme til podning af testvandet fremskaffes. En mulig løsning er at benytte en standardiseret frysetørret testkultur (mikrobiologisk referencemateriale), som forhandles via Health Protection Agency, Colindale, UK (6). Produktet forhandles under navnet LENTICULE Discs, hvis nuværende specifikation for Legionella er en stamme af Legionella pneumophilla NCTC 12 821 med et indhold på 3 x 10³ CFU/disc.

Denne disc tilsættes testvandet med membranfilteret i stomacherposen efter stomachering. LENTICULE discen opløses automatisk efter ca. 10 minutters henstand. Koncentrationen af Legionella bliver derved ca. 15 pr. ml i testvandet.

Der skal tilstræbes et niveau for Legionella  på 100 pr ml i testvandet, hvilket skal tilpasses ud fra det kvantitative niveau i de frysetørrede kulturer.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.