Opstilling af forsøgsprotokol til vurdering af mikrobiel vækst i forbindelse med VA-godkendelse af større vandbehandlingsanlæg

13 Diskussion

Den foreslåede protokol, der er beskrevet i kapitel 2 til kapitel 10, er nu afprøvet og fundet anvendelig på 3 koldtvandsanlæg samt 1 varmtvandsanlæg. Det vurderes ud fra det praktiske arbejde, at protokollen er tilstrækkelig robust og fleksibel til at kunne dække de anlæg og principper, der i den nærmeste fremtid måtte ønskes VA-godkendt.

Den foreliggende protokol er specificeret, så den kan efterleves og udføres af et akkrediteret mikrobiologisk laboratorium.

Acceptkriterier er opstillet for at sikre, at der ikke ved introduktion af vandbehandling af drikkevand og varmt brugsvand vil kunne optræde sundhedsmæssige forringelser, som vil kunne skade forbrugeren. Men acceptkriterierne giver mulighed for, at det vil kunne accepteres, at der sker en påviselig forøgelse af den mikrobiologiske belastning af det behandlede vand, såfremt vandbehandling ønskes indført for at løse et ikke bakterielt problem.

Simulering af tilsigtet brug omfatter op til 6 daglige aftapninger (gennemskylninger) i hverdagene samt henstand hen over weekenderne i hele testperioden. Dette synes tilstrækkeligt til at udfordre systemet, så testen vil afsløre, om der er store problemer ved normalt brug og kortere henstand i en normal husholdning. Dog vil det fra den foreliggende test være svært at forudsige, om der kan opstå problemer, såfremt anlæggene installeres i husholdninger, hvor der kun er lejlighedsvis aftapning som for eksempel i fritidshuse, der kun benyttes en del af året med lange henstandperioder.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.