Opstilling af forsøgsprotokol til vurdering af mikrobiel vækst i forbindelse med VA-godkendelse af større vandbehandlingsanlæg

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport indeholder en detaljeret protokol for mikrobiologisk afprøvning af vandbehandlingsanlæg, der ønskes VA-godkendt til markedsintroduktion på det danske marked til brug i private boliger.

Formålet med en mikrobiologisk afprøvning er at tilvejebring dokumentation for, at et vandbehandlingsanlæg ved tilsigtet brug ikke kan forårsage mikrobiel vækst i anlægget og dermed påvirke den mikrobiologiske kvalitet af det behandlede vand.

Der er opstillet en protokol for anlæg, der ønskes opsat i koldtvandsinstallationer til fjernelse af uønskede stoffer og/eller smag og lugt samt en protokol, til brug for anlæg, der ønskes introduceret i varmtvandsinstallationer til fjernelse af Legionella. Protokollen for koldtvandsanlæg skal endvidere benyttes for drikkevandskølere.

Som udgangspunkt skal ovenstående anlæg gennemgå en 6 ugers mikrobiologisk afprøvning, som omfatter podning med en opkoncentreret blanding af de bakterier, der findes i ledningsvandet i testinstallationen, og løbende prøvetagning samt for varmtvandsanlægs vedkommende ligeledes en podning med Legionella bakterier. I hele testperioden simuleres normalt forbrug på anlæggene omfattende flere daglige aftapninger på hverdage samt henstand over en kortere periode i weekenderne.

Protokollen er afprøvet i praksis på 3 koldtvandsanlæg samt 1 varmtvandsanlæg og har vist, at protokollen, inden for de teknologier der i dag anvendes til vandbehandling, er tilstrækkelig fleksibel og samtidig tilstrækkelig robust til formålet. Protokollen er samtidig opstillet med det sigte, at den skal kunne implementeres på et akkrediteret mikrobiologisk laboratorium.

Som acceptkriterier er lagt, at der ved introduktion af et vandbehandlingsanlæg kan accepteres, at det aerobe kimtal er lettere forøget, dog maksimalt 5 gange højere i det behandlede drikkevand eller varme brugsvand. Disse kriterier ligger på linie med kriterier fastlagt af internationale institutioner, herunder NSF og DWI.

Endvidere kræves, at der ikke sker en selektering af mikroorganismer i de pågældende anlæg under tilsigtet brug. Derfor er der opstillet krav om, at kimtallet ved 37 grader ikke stiger gradvist og systematisk i de 6 uger, samt at der ikke er tegn på udvikling af en bakterierenkultur i anlægget i koldtvandsanlæg.

For varmtvandsanlæg skal der kunne påvises en reduktion af de Legionella bakterier, som anlægget podes med.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.