Handlingsplan for 'Heavy Duty' branchen

Forord

Korrosionshindrende overfladebehandling af stålkonstruktioner, skibe og vindmølletårne er nødvendig, men omkostningskrævende og både miljømæssigt og arbejdsmiljømæssigt belastende.  På grund af de store værdier, der her skal beskyttes mod rust, er udviklingen af materialevalg og processer tøvende og temmelig konservativ.

For at befordre udviklingen startede Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen i 2000 et udviklingsprojekt af nye metoder og materialer indenfor området.  Af forskellige årsager nåede arbejdet imidlertid ikke længere end til et forprojekt (rapporteret i 2001), som rummede en række forslag til efterfølgende udviklingsprojekter.

I 2004 viste der sig en mulighed for at gennemføre et brancheudviklingsprojekt for ”Heavy Duty branchen” i Miljøstyrelsens regi.  Dette projekt er drøftet med en kæde af involverede brancheforeninger, og på Miljøstyrelsens opfordring er der gennemført et begrænset forprojekt - en ajourføring af det tidligere nævnte arbejde med særligt hensyn til projektideernes livscyklusperspektiv og nyhedsværdi.

Nærværende rapport gør rede for dette forprojekt.  Arbejdet har medført en drejning fra de tidligere projektideer mod helt nye forslag.  Det skyldes dels udviklingen i den forløbne tid, dels at projekterne skal kunne gennemføres inden for de givne økonomiske rammer.

Rapporten er udarbejdet af Anne Abildgaard og Henrik Frederiksen, COWI A/S i samarbejde med Peter Svane, Overfladeteknik, Maleteknisk Rådgivning Aps.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.