Handlingsplan for 'Heavy Duty' branchen

Sammenfatning og konklusioner

Kortlægning af Heavy-duty branchen

Dette projekt har til formål at identificere relevante udviklingsprojekter til reduktion af miljø- og arbejdsmiljøbelastninger fra heavy-duty branchen. Heavy-duty branchen udfører og overfladebehandler store stålkonstruktioner. Det er haller, fabriksbygninger, broer, skibe og vindmølletårne.

Branchen er samlet set i vækst, dels på grund af en stigning i brugen af stålkonstruktioner til haller og andre bygninger og dels et stigende marked indenfor vindmølleproduktion. Omsætningen i branchen er skønnet til ca. 1,3 mia. kr. Det skønnes, at de værdier branchen beskytter og vedligeholder udgør omkring 50 mia. kr.

Overfladebehandlingen kan foregå udendørs eller inde i store haller. Før overfladebehandlingen udføres, afrenses overfladen for rust og eventuel tidligere maling. Afrensningen medfører risiko for spredning af støv og blæsemiddel til omgivelserne. Den efterfølgende overfladebehandling foregår med opløsningsmiddelholdige malinger. Det betyder, at der sker en emission til det omgivende miljø af organiske opløsningsmidler (VOC). Malingen består desuden ofte af epoxy eller polyurethanmalinger, som har sundhedsskadelige effekter.

Overfladebehandlingen foregår typisk ved manuel påføring, og det betyder en udsættelse af de udførende for sundhedsskadelige stoffer som epoxy og opløsningsmidler. Det er derfor nødvendigt at anvende personlige værnemidler i udstrakt grad for at reducere påvirkningen.

Kortlægningen af branchen viser, at de væsentligste miljø- og arbejdsmiljøbelastninger udgøres af udledning af opløsningsmidler, støv og blæsemidler samt udsættelse af personer, der udfører overfladebehandlingen for sundhedsskadelige stoffer herunder opløsningsmidler.

Branchen er underlagt reglerne i EU's VOC direktiv, dvs. branchen er forpligtiget til at reducere udledningen af opløsningsmidler til miljøet i løbet af de kommende år. For at nå dette mål er det nødvendigt enten at skifte til andre malinger med mindre indhold af opløsningsmidler, reducere forbruget af malinger med opløsningsmidler eller finde alternativer malingstyper.

Katalog over relevante projekter

Projektet har identificeret en række relevante udviklingsprojekter, der kan reducere miljø- og arbejdsmiljøbelastningerne fra branchen. Der er gennemført en vurdering af projekterne i forhold til potentialet for reduktion af branchens miljø- og arbejdsmiljøbelastninger samt en vurdering af projekternes nyhedsværdi.

Der er identificeret projekter indenfor sammenligning af afrensningsmetoder med fokus på økonomi. Projekterne er vurderet at være for specifikke og ikke relevante for hele branchen. Et andet projektforslag vedrører undersøgelse af forurening af overflader i forbindelse med genbrug af blæsemiddel. Dette projekt er imidlertid allerede i gang i et andet regi.

En projektidé vedrørende en vurdering af alternative blæsemidlers miljø- og arbejdsmiljøbelastninger er ikke længere så aktuelt, da et alternativ (Carbogrit), som forventes at blive dominerende, allerede er dokumenteret. En undersøgelse af blæsemidlers effektivitet er heller ikke aktuel længere, da Carbogrit allerede er undersøgt for de samme parametre.

En projektidé omhandlende en vurdering af håndholdte renseværktøjers effektivitet er vurderet at være for specifik til at være relevant som et udviklingsprojekt for hele branchen.

Vurderingen peger på, at en del af de identificerede projekter er for specifikke og ikke indeholder væsentlige miljø- og arbejdsmiljømæssige gevinster.

Tilbage er der tre projekter, som alle indeholder væsentlige miljø- og arbejdsmiljømæssige potentialer. Det er følgende projektidéer:

  • en bemandet, liftbåren kabine til blæserensning og påføring af maling
  • udvikling af automatiseret malingpåføring på vindmølletårne
  • information til rådgivere og projekterende

Forslag til udviklingsprojekter

De to projekter omhandlende en bemandet, liftbåren kabine til blæserensning og påføring af maling og udvikling af automatiseret malingspåføring på vindmølletårne er vurderet i forhold til hinanden med hensyn til miljø- og arbejdsmiljømæssige potentiale.

Vurderingen viser, at der er størst gevinst med hensyn til reduktion af ressourcer og miljøbelastning for projektet til vindmølletårne. Dette projekt er derfor udvalgt som et udviklingsprojekt for branchen.

Derudover er det foreslået, at der igangsættes information om alternative malingssystemer, der er mindre miljø- og arbejdsmiljøbelastende end de traditionelle og anerkendte systemer.

For begge projekter er der udarbejdet mere detaljerede projektforslag. Udviklingen af en automatiseret påføring på vindmøller forudsætter aktiv deltagelse fra producenter af vindmøller, producenter af udstyr til automatiseret påføring, rådgivere, producenter af maling samt udførende indenfor malingspåføring. Projektet forventes at kunne gennemføres i 2 faser, således at fase 1 vedrører forsøg i laboratorieskala og fase 2 er udvikling af anlæg i fuld skala.

Informationsprojektet foreslås gennemført som et tillæg til den eksisterende standard DS/ISO 12944 "Korrosionsbeskyttelse af stålkonstruktioner". Standarden indeholder i dag meget begrænset vejledning i valg af malingssystemer ud fra et miljø- og arbejdsmiljømæssigt synspunkt.

Tillægget tænkes at indeholde en eksempelsamling på miljø- og arbejdsmiljøvenlige alternative systemer samt en folder, med case-stories, med eksempler på entrepriser, der har anvendt alternative malingssystemer.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.