Affaldsforebyggelse ved renovering

Forord

Byggeaffald udgør en væsentlig del af de samlede affaldsmængder og fremkommer ved nedrivninger, renoveringer og nybyggerier. Siden 80érne er en væsentlig del af byggeaffaldet flyttet fra deponering til genanvendelse på baggrund af en målrettet indsats på området.

En række udviklingsprojekter har sigtet mod at anvise muligheder for en affaldsforebyggende indsats i byggesektoren. Affaldsforebyggelse har dog ikke på den baggrund vundet større indpas i byggesektoren.

I nærværende projekt tages der fat i affaldsforebyggelse i forbindelse med renoveringsarbejder. Det er to omdrejningspunkter. For det første om renovering er et alternativ til total nedrivning af bygninger. For det andet om renovering af bygninger kan udføres således, at byggematerialerne i høj grad bevares i bygningen eller genbruges direkte i andre bygninger.

Udgangspunktet for projektet har bl.a. været usikkerhed om, i hvilket omfang affaldsforebyggelsen gennemføres i praksis og hvilket potentiale, der yderligere måtte være for affaldsforebyggelse. Nærværende projekt søger at afdække disse forhold og vurderer på den baggrund mulighederne for at forbedre affaldsforebyggelse ved renovering og den tilknyttede nedrivning.

Den primære målgruppe for projektet er Miljøstyrelsen, kommunerne og centrale aktører i byggebranchen, herunder hovedorganisationer og brancheforeninger for rådgivere, entreprenører og nedrivere.

Projektet har været fulgt en følgegruppe bestående af:

  • Lone Kielberg, Miljøstyrelsen
  • Henrik Eggersen, Byggeriets Arbejdsgivere
  • Lars Søborg, Arbejdstilsynet
  • Jens Kristoffersen, Byfornyelse Danmark
  • Christian Duch, Byfornyelse Danmark
  • Tove Palnum, Danske Entreprenører
  • Jan Brandis, Danske Entreprenører

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.