Affaldsforebyggelse ved renovering

1 Indledning

1.1 Projektet ramme og formål

Nærværende projekt er relateret til Udviklingsordningens 2.ansøgningsrunde pkt. 5.3. om affaldsforebyggelse. Projektbeskrivelsen er i løbet af projektet revideret efter ønske fra styregruppen. Projektet er udført fra sommeren 2001 til 2003 af rådgivningsfirmaet NIRAS.

Formålet i den reviderede projektbeskrivelse har været:

  • At få belyst i hvilket omfang bygninger på landsplan nedrives, hvor renovering kunne være et alternativ.
  • At få belyst den konkrete praksis i branchen vedrørende planlægning/ projektering af nedrivningsarbejder ved renoveringer og gennemførelsen af undersøgelser. Herunder omfanget og graden af affaldsforebyggelse ved bevaring i bygningen og/eller selektiv nedrivning med henblik på direkte genbrug i andre bygninger.
  • At få vurderet potentialet for affaldsforebyggelse både i forhold til nybyggeri og i forhold til den nuværende praksis for gennemførelser af renovering.
  • At få belyst mulighederne i myndighedernes vejledende rolle i forhold til affaldsforebyggelse

Det var endvidere hensigten, at få udarbejdet en mindre guide til branchen, hvilket bl.a. er gledet ud af ressourcemæssige årsager.

1.2 Affaldsforebyggelse og affaldsstrategier

Affaldsforebyggelse omfatter generelt alle aktiviteter, der fører til en reduktion i dannelsen af affald. Herunder indgår direkte genbrug, hvor et stof, materiale eller produkt bruges igen i sin oprindelige form og til sit oprindelige formål.

Affaldsforebyggelse har en mere afgrænset definition end begrebet affalds-minimering, som bl.a. i OECD´s definition omfatter såvel affaldsforebyggelse som genanvendelse.

Genanvendelse forstås her som nyttiggørelsen af stoffer og materialer, f.eks. ved regenerering, genvinding eller recirkulation. Begrebet er nærmere defineret i affaldsbekendtgørelsen.

I dette projekt sættes fokus på affaldsforebyggelse med udgangspunkt i nedrivnings- og renoveringsaktiviteten i byggeriet. Definitionen er:

Affaldsforebyggelse omfatter alle aktiviteter, der fører til en reduktion i dannelsen af byggeaffald. I nærværende projekt omfatter affaldsforebyggelsen, at materialer og produkter bibeholdes i bygningen eller genbruges direkte i andre bygninger efter nedrivning eller nedtagning.

For det første sætter definitionen fokus på, at produkter og materialerne bibeholdes i bygningen, hvilket kan ske på to niveauer:

  1. Byggematerialer eller produkter bibeholdes ved, at en bygning renoveres frem for at der sker total nedrivning
  2. Byggematerialer og produkter bibeholdes ved, at renoveringen af en bygning optimeres m.h.t. reduktion af affaldsdannelse

For det andet handler definitionen af affaldsforebyggelsen om, at genbruge produkter eller materialer direkte i andre bygninger.

Miljømæssigt set ligger den affaldsforebyggende indsats øverst i affaldshierarkiet. Først herefter prioriteres genanvendelse, forbrænding og deponering. Den største miljømæssig effekt vil isoleret set ske ved at rette indsatsen mod fraktioner, der går til deponering, efterfulgt af forbrænding og endelig genanvendelse.

I de senere år har der været fokus på ”mest miljø for pengene”. Dette indebærer en afvejning mellem de miljømæssige effekter og de konkrete praktiske og økonomiske problemer. I praksis kan det f.eks. indebære, at strategien om affaldsforebyggelse i nogle tilfælde må erstattes af genanvendelse eller en anden affaldsstrategi, hvis affaldsforebyggelse viser sig for vanskelig og omkostningsfyldt. Dette tema er søgt inddraget i projektets overvejelser.

1.3 Metode

Projektets dataindsamling var som udgangspunkt primært baseret på interviews med kommuner og aktører indenfor byggebranchen. Der har overvejende været tale om telefoninterviews. Det har imidlertid vist sig nødvendigt, at supplere dataindsamlingen med spørgeskemaer, statistisk materiale, såvel som en generel litteratursøgning, da interviewene ikke gav den information, som oprindelig var forventet.

Interviewene har for det første omfattet 14 kommuner fordelt på de fire største kommuner, fem mellemstore kommuner og fem små kommuner fordelt over hele landet. I kommunerne er der gennemført interviews med en medarbejder, der arbejder med byfornyelse, samt med en medarbejder fra byggesagsbehandlingen. Endvidere er der gennemført interviews med affaldsmedarbejdere i Københavns, Århus og Aalborg Kommune.

Der er gennemført 17 interviews indenfor byggebranchen fordelt på

  • 4 arkitekter
  • 5 rådgivende ingeniører
  • 5 entreprenører og håndværkere
  • 3 nedrivere

For det andet blev interviewene suppleret med et spørgeskema, som blev returneret af 10. Endvidere er der gennemført korte interviews med enkelte producenter, herunder af gips og mineraluld.

Der er indhentet statistiske oplysninger fra Danmarks Statistik, samt fra forskellige litteraturkilder. Derudover er der bl.a. indhentet nedrivningsstatistik fra de fire største kommuner. Det har generelt været vanskeligt, at indhente et tilfredsstillende statistisk grundlag omkring byggeaffald, samt nedrivning og renovering. Endelig har der været en screening af relevant lovgivning med henblik på at undersøge mulige offentlige virkemidler på området.

Der er i forbindelse med den oprindelige projektbeskrivelse gennemført en caseundersøgelse af affaldsdannelsen ved en totalrenovering af en etageejendom fra 1920’erne i Aalborg. Dette har involveret de projekterende, entreprenørens medarbejdere, såvel som medarbejdere fra den lokale kontrollerede losseplads.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.