Redegørelse om jordforurening 2005

9 Amternes Videncenter for Jordforurening

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) drives af Amtsrådsforeningen og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Videncentret arbejder med at indsamle, bearbejde og formidle viden om jord- og grundvandsforurening.

Da Videncentrets Handlingsplan for 2005 blev vedtaget af bestyrelsen, stod det klart, at året ville blive præget af strukturreformen og arbejdet med ny lovgivning. Det blev endvidere klart, at der måtte foretages en løbende prioritering af Videncentrets aktiviteter i lyset af amternes ressourcemæssige muligheder for at deltage i projekter, kurser og temadage.

Som det var forventet blev kursusaktiviteten høj, medens projektaktiviteten blev noget lavere.

I 2004 bistod Videncentret ejerkredsen og Miljøstyrelsen i arbejdet med at vurdere kriterierne for kortlægning af jordforureninger. Dette arbejde fortsatte i 2005, hvor Videncentret også deltog i arbejdet med forberedelserne til en ny jordforureningslov.

Kurser og temadage for amternes medarbejdere indeholdt i 2005 bl.a. emner som Mega Sites, JAGG-kursus, Poreluftforurening, Termisk oprensning, Fastsættelse af stopkriterier, Styring og optimering af afværgeanlæg, Jurakursus, Rundt om en boring m.m.

AVJ udgav i 2005 følgende rapporter:

  • Nr. 1 2005: Indsamling og vurdering af data til risikovurdering i JAGG-modellen
  • Nr. 2 2005: Vurdering af afværgepumpning som afværgemetode
  • Nr. 3 2005: Guide til håndtering af jordforurening – Udvikling af ældrehavne- og industriområder
  • Nr. 4 2005: Fremtidens diffuse jordforurening.

Herudover har Videncentret i samarbejde med Miljøstyrelsen udgivet rapporten ”Værditab ved salg af forurenede ejendomme eller tidligere forurenede ejendomme med helårsbeboelse”.

Bladet AVJinfo udkom 4 gange, og der blev løbende foretaget opdateringer af LIX og Miljøordbogen.

Når kommunalreformen træder i kraft 1. januar 2007, fortsætter Videncentret sit arbejde som et selvstændigt Videncenter for Jordforurening.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.