Miljøstyrelsens Miljøredegørelse 2005

3 Miljøpolitikken 2005 - 2008

3.1 Miljøministeriets interne miljøpolitik 2005 - 2008

Miljøministeriet vedtog i november 2005 en intern miljøpolitik, som er fælles for hele ministeriet. Den fælles miljøpolitik består af en vision, suppleret af en række mere specifikke indsatsområder

Miljøministeriets vision for den fælles interne miljøpolitik er:

Grøn i eget hus – ét skridt foran!

Det betyder, at Miljøministeriet skal handle miljøbevidst i alle sine aktiviteter, overholde relevant lovgivning på miljøområdet, og være på forkant med udviklingen, når det gælder god husholdning med naturressourcerne, og når det gælder ministeriets aktiviteter indenfor drift, indkøb, anlæg og bortskaffelse af affald.

Medarbejderne i ministeriet skal inddrages aktivt i arbejdet med miljøforbedringer, og vi skal bidrage til, at også andre dele af samfundet handler miljøbevidst.

Målet er ikke blot at efterleve udviklingen i de miljøkrav der stilles, men at komme i front, og dermed være med til at præge udviklingen.

For at sikre at miljøpolitikken er operationel vil vi indarbejde miljøhensyn og miljøbevidst adfærd i alle relevante og væsentlige politikker og strategier i ministeriet.

Fælles indsatser

Miljøministeriets overordnede miljøpolitik kan i de enkelte institutioner suppleres med lokale miljøpolitikker, når blot der er taget hensyn til den overordnede politik.

Indenfor politikperioden skal der gennemføres mindst én årlig overordnet og tværgående indsats på områder, hvor der er væsentlige miljøgevinster at hente. Center for Koncernforvaltning (CFK) er tovholder på processen og de enkelte institutioner skal sikre implementeringen i institutionen.

Områderne er:

- Miljøledelse og aktiv medarbejderinddragelse, hvor vi vil udvikle arbejdet med miljøledelse i ministeriet.

- Formidling, hvor vi vil fremme vores egen miljøbevidste adfærd, og inddrage andre ministerier i arbejdet med at fremme miljøbevidst adfærd.

- Miljøbevidste indkøb, hvor vi vil udvikle miljøhensyn ved indkøb til også at omhandle miljøbevidsthed ved køb af tjenesteydelser.

- Drift og produktion, hvor vi vil arbejde på at øge validiteten i vores data og reducere ministeriets samlede forbrug af ikke fornybar energi.

- Anlæg, hvor vi yderligere vil inddrage miljøhensyn ved ombygninger, renoveringer m.m. i ministeriet.

- Affald, hvor vi vil arbejde på at reducere affaldsmængder yderligere på de områder med størst affaldsproduktion.

- Transport, hvor vi vil arbejde på at reducere den samlede CO2 emission ved brugen af transportmidler i ministeriet.

- Farlige stoffer, hvor vi søge at udfase flere farlige stoffer via krav ved indkøb.

Herudover kan de enkelte institutioner selv i deres miljøhandlingsplaner beskrive og gennemføre yderligere indsatser i det omfang de finder det relevant, for at fremme en mere miljøbevidst adfærd.

Miljøarbejdet i de enkelte institutioner skal tilrettelægges, så erfaringer kan anvendes på tværs og synergieffekter udnyttes. Indsatsen skal løbende fokuseres der, hvor der opnås størst miljøeffekt og besparelser for den givne ressourceindsats.

Ministeriets interne miljøarbejde skal formidles til inspiration for andre institutioner og virksomheder, bl.a. via en årlig miljøredegørelse.

Årlige mål i institutionerne

Alle ministeriets institutioner skal fastsætte årlige mål og udarbejde handlingsplaner for den interne miljøindsats og afrapportere efterfølgende i grønne regnskaber for disse mål. Hvor det er hensigtsmæssigt kan målene være flerårige med årlig afrapportering.

CFK vil, hvor der er tale om fælles indsatser for ministeriet, sikre koordinering af indsatserne og i fornødent omfang etablere fælles fokusgrupper for konkrete indsatsområder.

3.2 Miljøstyrelsens interne miljøpolitik

De dele af ministeriets miljøpolitik, som har relevans for Miljøstyrelsens aktiviteter, udgør rammerne for Miljøstyrelsens interne miljøpolitik. Miljøstyrelsens interne miljøpolitik består af en række målsætninger, der igen sætter rammen for de årlige mål i miljøhandlingsplanerne. Miljøpolitikken er fireårig og det betyder, at der ikke sættes mål indenfor alle målsætningerne hvert år, men over en fireårig periode vil der blive sat mål inden for alle målsætningerne.

Miljøstyrelsen vil:

Integrere miljø- og kvalitetsledelse i medarbejdernes dagligdag og i alle vores aktiviteter og projekter ved at:

  • Sikre høj kvalitet i vores arbejde, dvs. produktion af love, bekendtgørelser, vejledninger, rådgivning og information. Kvaliteten af miljøstyrelsens arbejde har indirekte effekt på miljøet for det hjælper andre med at varetage miljøopgaver og tilsyn på en kvalitativ måde.
  • Sikre et lokalt engagement, aktiv medarbejderinddragelse og indflydelse på arbejdet med at nå miljømålene.
  • Udarbejde en årlig miljøhandlingsplan og evaluere miljøhandlingsplanen og udgive en årlig miljøredegørelse. 

Minimere miljøpåvirkningerne fra vores drift ved at:

  • Sætte nye mål for nedbringelse af vores direkte miljøpåvirkninger
  • Sikre et fortsat minimalt ressourceforbrug ved fortsat at anvende de ressourcer, der indgår i vores drift så effektivt som muligt

Tage miljøhensyn ved indkøb af varer og tjenesteydelser ved at:

  •  Sikre at de samlede påvirkninger af miljø og sundhed inddrages og vurderes på lige fod med pris og kvalitet ved indkøb af varer eller tjenesteydelser gennem CFK
  • Sikre at medarbejderne kender de muligheder Miljøstyrelsen har for at handle miljørigtigt ved indkøb af varer og fremmede tjenesteydelser og er bekendt med det samlede ministeriums grønne indkøb

Minimere transportforbruget samt fremme brugen af de mest miljøvenlige transportformer ved at:

  • Minimere forbruget af taxa til og fra møder ved at opfordre til brug af kollektiv transport og stille cykler til rådighed for medarbejderne
  • Stille faciliteter til rådighed, der kan bidrage til minimere transportforbruget f.eks. videokonferencelokale.
  • Omlægge transporten ved tjenesterejser og drift til mest miljøvenlige transportform.

Formidle Miljøstyrelsen internt og eksternt som en grøn virksomhed, der er parat til at "tage sin egen medicin" ved at:

  • Være et godt eksempel for andre myndigheder og samarbejdspartnere i det private erhvervsliv, som en virksomhed, der arbejder systematisk med at nedbringe sin miljøpåvirkning.
  • Formidle vores miljøarbejde og stille vores erfaringer til rådighed på hjemmesiden og MiljøNyt.dk

Miljøstyrelsens interne miljøpolitik suppleres af en række andre politikker, f.eks. den fælles indkøbspolitik.

Miljøstyrelsen skal som minimum leve op til gældende lovgivning. Også på områder, der ikke er omfattet af håndbogen, skal det sikres, at Miljøstyrelsen til enhver tid overholder gældende lovgivning.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.