Nyttiggørelse af kommunal indsamlet PVC-affald

1 Indsamling af kommunalt PVC affald

Et af målene i projektet er at undersøge sammensætningen af det kommunalt indsamlede PVC affald. Det var allerede inden projektets start antaget, at sammensætningen ville variere fra land til by og derfor blev det besluttet at PVC-affald fra en landkommune, en større by og fra København skulle bruges i analyserne.

I projektets start var indsamling af PVC affald lige kommet i gang i enkelte kommuner og en del kommuner samlede på det tidspunkt ikke PVC affald ind til særskilt deponi. I stedet blev PVC-affald lagt sammen med andre typer af affald, der også skulle deponeres. Derfor var det en opgave i sig selv at finde containerpladser, der havde en ordning til indsamling af PVC, der passede til vores krav om en relativ ren plastfraktion.

Allerførst blev Tølløse valgt som repræsentant for en landkommune. Dette blev gjort fordi Tølløse geografisk ligger tæt på WAPRO® anlægget i Stenlille og fordi man i Tølløse allerede indsamlede PVC affald i særskilte containere. Personalet på denne genbrugsstation var desuden meget opmærksomme på, at affaldet fra genbrugsstationen havde en høj kvalitet og så meget som muligt blev nyttiggjort.

Derefter blev informationer fra container stationerne i større sjællandske byer undersøgt fra de kommunale hjemmesider på Internettet. Holbæk kommune indsamlede PVC affald på en måde, der var fuldt sammenlignelig med Tølløse og de var villige til at deltage i forsøget.

På et tidligt tidspunkt i projektet blev Københavns Kommune inddraget i projektet gennem Miljøkontrollen. Her var man også villig til at deltage i projektet og foreslog, at PVC affald blev indhentet både fra sortering af byggeaffald og fra en containerstation. Det var imidlertid ikke muligt for Miljøkontrollen at skaffe en bare nogenlunde ren fraktion af PVC affald tidligt i projektforløbet (første kvartal 2002). En del PVC blev på dette tidspunkt deponeret sammenblandet med andet byggeaffald.

I R98 årsberetningen for 2002 fortælles det at der er indsamlet 11 tons PVC affald, altså under 1 tons om måneden. Dette er svarende til de mængder, der bliver indsamlet i Tølløse Kommune og derfor ville sammensætningen af dette affald formentlig ikke kunne siges at afspejle det virkelige affald i Københavns Kommune.

Konklusionen blev, at det affald, der allerede var indsamlet fra Holbæk og Tølløse kommuner var repræsentativt for sammensætningen af kommunalt indsamlet PVC affald i Danmark. Det var ikke forventet, at flere prøver af PVC affald ville give et væsentligt bedre billede af de reelle affaldsmængder eller sammensætning af affald.

Tølløse og Holbæk leverede henholdsvis 1,8 tons og 1,2 tons PVC affald.

I Tølløse havde man sorteret tagplader ud for sig selv og denne fraktion udgjorde størstedelen af deres affald. Det var i god overensstemmelse med erfaringerne på stedet og det virker rimeligt, at der findes en del tilbygninger med PVC tag i en landzone. Både tagplader og blødt PVC blev kørt til Stenlille, hvor det blev behandlet i WAPROâ processen.

På pladserne i Tølløse og Holbæk var containerne skiltet tydeligt med PVC affald. Desuden var vist symbolet for genanvendelse (pile-trekanten med et 03 tal i midten) og en planche med billeder af de mest almindelige typer af PVC affald, der skal deponeres. Begge pladser er desuden tilknyttet WUPPI ordningen. Det vil sige, at det indsamlede PVC affald ikke indeholder affald, der er egnet til genanvendelse via WUPPI ordningen. PVC-bygningsaffald inklusive WUPPI affald er tidligere undersøgt behandlet med WAPRO® processen uden problemer, så procesteknisk kunne WUPPI affaldet også indgå som en del af affaldet, hvis det var ønskeligt.

Figur 1: Billede af containerpladsen i Holbæk (fra Holbæk Kommunes hjemmeside >www.holbkom.dk)

Figur 1: Billede af containerpladsen i Holbæk (fra Holbæk Kommunes hjemmeside www.holbkom.dk)

1.1 Demografiske data for kommunerne

Tølløse og Holbæk kommuner har henholdsvis 9.300 og 34.000 indbyggere. Tabel 1 viser en oversigt over boligtyperne i de to kommuner.

Det ses, at Tølløse kommune har relativt flere landbrug og parcelhuse end Holbæk kommune har, hvilket kan forklare den større mængde tagplader indsamlet i Tølløse.

Boligtype Holbæk Tølløse
Stuehus til landbrug 562 (3 %) 529 (14 %)
Parcelhus 6369 (41 %) 2276 (60 %)
Række, kæde eller dobbelthus 1792 (12 %) 557 (15 %)
Flerfamiliehus 6206 (40 %) 286 (8 %)
Kollegier 319 (2 %) 3
Anden helårs bolig 62 (1 %) 78 (2 %)
Sommerhus 51 (1 %) 1
Fælles bolig 12 51 (1 %)
I alt 15 373 3781

Tabel 1:Oversigt over boligtyper i Holbæk og Tølløse (kilde: Danmarks Statistik)

Holbæk kommune har desuden ca. 40 % boliger som flerfamiliehuse f.eks. boligkomplekser, mens Tølløse kommune kun råder over 8 % af denne boligtype. Det må forventes, at de mennesker, der bor i en-familie huse vil levere mere affald af bygningsmæssig karakter end de mennesker, der bor i lejligheder.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.