Nyttiggørelse af kommunal indsamlet PVC-affald

2 Analyse af kommunalt PVC affald

Det indsamlede PVC-affald blev vurderet ud fra forskellige kriterier. Behandlingen af PVC-affaldet er vist skematisk i Figur 2. Indledningsvis blev der foretaget en gennemgang af materialet for at vurdere renheden og typen af PVC produkter i affaldet. Affaldet blev læsset af i Stenlille og inden det blev neddelt i shredderen, blev det grovsorteret, således at store emner af letplast blev pillet fra samtidig med, at vi fik et overblik af hvilke typer af plast, affaldet indeholdt. Ved denne sortering kunne en mand fjerne ca. 130 kg/time af affald, der ikke var PVC. Denne måling blev lavet for at sikre det bedste sammenligningsgrundlag mellem PLASTSEP® og den manuelle sortering. Derefter blev affaldet igen blandet med PVC delen, neddelt og blev gjort klart til PLASTSEP®. Enkelte dele af elektronikskrot og husholdningsaffald blev dog ikke taget med i den videre behandling. Massen af dette var samlet ca. 10 kg., svarende 0,5 % af den samlede affaldsmængde.

Affaldet blev neddelt til 8 mm og blev separeret igennem PLASTSEP® anlægget i Stenlille. Ved behandling i PLASTSEP® anlægget sorteres affaldet op i følgende fraktioner:

1) En tung plast, rig på PVC, med mulige forureninger af f.eks. gummi, teflon.

2) En let plast, rig på f.eks. PE, PP og andre brændbare polymere.

3) En metal del, med blandet jern, kobber, aluminium og sand.

Figur 2: Diagram for gennemgang af PVC-affaldet.

Figur 2: Diagram for gennemgang af PVC-affaldet.

Resultaterne for de gennemførte forsøg med er samlet i tabel 2 (side 17)

Figur 3 viser et billede af PLASTSEP® anlægget i Stenlille. Yderst til venstre ses indfødningstragten, bagest er transportsnegl og sink-float enheden. Yderst til højre er rystebordet. Forrest i billedet ved siden af teknikkerne ses containeren med frasorteret letplast og nederst til højre anes containeren med PVC plast og middling, der er en blanding af PVC plast og metal. Denne middling recycles gennem anlægget for at få sorteret alt materialet.

Figur 3: PLASTSEP® anlægget i Stenlille til sortering af letplast og metaller fra PVC affald

Figur 3: PLASTSEP® anlægget i Stenlille til sortering af letplast og metaller fra PVC affald.

2.1 Tølløse

Tølløse kommunes genbrugsstation havde delt indsamlingen af PVC affald op i tre kategorier:

1) WUPPI affald

2) Tagplader

3) Andet PVC affald

WUPPI affaldet er ikke taget med i dette studie af PVC affald, fordi det allerede er indarbejdet i en genanvendelsesproces og derfor ikke belaster anlæggene til deponi. Typen af PVC affald (WUPPI affald) er tidligere behandlet i WAPRO® processen med succes, så WUPPI affald kan behandles i WAPRO® processen, hvis det af en eller anden grund skulle være ønskeligt.

Tagpladerne blev, ligesom affaldet fra Holbæk, neddelt til 8 mm hvorefter metaller og letplast blev sorteret fra med PLASTSEP® anlægget. Det rensede PVC affald, der blev leveret fra PLASTSEP® anlægget, blev analyseret for indhold af bly og cadmium. Disse to tungmetaller er kendte stabilisatorer i PVC compounds og udgør et miljøproblem, hvis affaldet håndteres fejlagtigt jf. ref. 2.

Fraktionen ”Andet PVC-affald” er mere blandet end de to første fraktioner ”WUPPI affald” og ”Tagplader”. Visuelt blev der konstateret en betydelig større mængde forurening af ikke-PVC materialer i denne fraktion. Det ser ud som en del plast affald er kommet i denne container, fordi man har prioriteret, at ukendt plast affald skulle behandles som om det var PVC affald for at være sikker på at undgå PVC i den brændbare fraktion.

Plast-affaldet blev neddelt og PVC delen i affaldet blev opkoncentreret med PLASTSEP® anlægget og analyseret for bly og cadmium. Figur 4 viser et billede af dette affald inden neddelingen.

Figur 4: Blandet blødgjort PVC affald indsamlet i Tølløse kommune.

Figur 4: Blandet blødgjort PVC affald indsamlet i Tølløse kommune.

Det har taget ca. 1 måned at indsamle de 1,8 tons affald af blandet PVC affald. D.v.s. at der bliver indsamlet ca. 2,3 kg blandet PVC affald pr. indbygger i Tølløse.

2.2 Holbæk

Holbæk genbrugsstation indsamler PVC affald i to fraktioner:

1) WUPPI affald

2) Blandet PVC affald

Forskellen på Holbæk kommunes og Tølløse kommunes indsamling er, at Tølløse kommune havde valgt at dele det blandede PVC affald op i en fraktion af tagplader og en anden blandet fraktion.

Figur 5 viser et billede af det PVC affald, der blev indsamlet i Holbæk kommune som blandet PVC-affald. Det ses, at en større del af affaldet er blødgjort plast i forhold til sammensætningen af PVC affald fra Tølløse, hvor den største del af PVC affaldet var tagplader.

Det er kendt, at tagplader og vinduesrammer af PVC kan være stabiliseret med cadmium. Cadmium kræver en lille ændring i fældningsproceduren i WAPRO® processen i forhold til proceduren for den mest almindelige stabilisator bly. Derfor kunne det være fordelagtigt at oprette en særskilt linie til behandling af PVC-affald indeholdende cadmium. Dette kræver selvsagt, at cadmiumholdigt affald let kan sorteres fra cadmiumfrit affald og derfor blev det undersøgt om det affald, der var fri for tagplader også var fri for cadmium. Resultatet er vist i afsnittet om tungmetaller i affaldet. Det blev vist, at der var cadmium både i den del af affaldet, der var tagplader i og den del, der var blandet PVC affald uden tagplader. Resultaterne viste altså, at det ikke er muligt at isolere cadmium blot ved at udsortere tagpladerne og dermed er begrundelsen for denne udsortering væk.

Affaldet fra Holbæk kommune blev derfor behandlet videre som en fraktion uden en manuel sortering af tagpladerne fra det øvrige affald.

Figur 5: Blandet PVC affald indsamlet i Holbæk kommune

Figur 5: Blandet PVC affald indsamlet i Holbæk kommune

Det tog ca. 1 uge at indsamle de 1,3 tons blandet PVC affald i Holbæk kommune. Omregnet til et års indsamling, vil der gennemsnitlig blive indsamlet ca. 2,0 kg blandet PVC affald pr. indbygger.

Resultaterne for de gennemførte forsøg ses i tabel 2.

Indsamlingssted Affaldsmængde PVC indhold
Tølløse, tagplader 1455 kg 89 %
Tølløse, bøjeligt PVC affald fraktionen ”andet PVC-affald” 370 kg 18 %
Tølløse, samlet 1825 kg 75 %
Holbæk, blandet PVC affald 1342 kg 65 %

Tabel 2:PVC indholdet i de indsamlede mængder af blandet PVC affald.

2.3 Tungmetalindhold

I PVC affald, vil en del af plasten være stabiliseret med bly og det er desuden kendt, at tagplader har været stabiliseret med cadmium. Cadmium kan kræve en smule ændret fældningsteknik i forhold til bly og derfor blev det forsøgt, at isolere cadmium med henblik på at kunne behandle dette affald for sig. Isolationen gik ud på at udsortere tagplader og vinduesprofiler, fordi vi antog, at cadmium for langt størstedelen ville være til stede i denne type affald.

Der blev udtaget en prøve af det neddelte plast fra hver af bunkerne med henholdsvis tagplader og øvrigt plast. Disse plastprøver blev afbrændt ved 550 °C i to digler og askeresten blev analyseret for tungmetallerne.

Det viste sig, at cadmium også findes i rig mængde i den del af PVC affaldet der ikke indeholder tagplader. Derfor er der ikke vundet noget m.h.t. cadmium ved at udsortere tagpladerne. Analyseresultaterne fra Tølløse affaldet er vist i tabel 3.

  Cd Pb
Tagplader 97 ± 28 ppm 2260 ± 360 ppm
Øvrigt PVC-affald 62 ± 5 ppm 1107 ± 145 ppm

Tabel 3:Cadmium og bly koncentrationer i plastaffaldet fra Tølløse

På grund af de høje cadmium koncentrationer i det blandede affald blev en udsortering af tagpladerne undladt og affaldet fra Holbæk kommune er derfor behandlet som en fraktion.

2.4 Estimerede mængder kommunalt indsamlet PVC affald i Danmark

Det har ikke været muligt at få en præcis registrering for mængderne af PVC affald, der årligt køres til deponi fra de undersøgte kommuner, fordi PVC affald registreres centralt sammen med andet affald til deponi. I følge de ansatte på genbrugsstationerne fyldes en container på en uge i Holbæk af 34.000 indbyggere (svarende til 1,8 kg plast/indbygger/år), mens det tager ca. en måned for de 9300 indbyggere i Tølløse at fylde en container (svarende til 2,3 kg plast/indbygger/år). Hertil kommer den mindre mængde PVC affald, der er indsamlet under WUPPI ordningen.

Disse tal kan bruges som grundlag for at estimere den totale mængde PVC affald, der kan indsamles i Danmark, hvis det antages at hver dansker udsorterer på samme måde. I nedenstående tabel 4 er vist forskellen i skønnet for hele landet afhængig af om tallene fra Tølløse kommune eller Holbæk kommune lægges til grund for vurderingen. Det ses, at forskellen på de to estimater for PVC mængden kun er ca. 10 %.

  Tølløse basis Holbæk basis
Indsamlet / indbygger / år 1,8 2,3
PVC koncentration 75 % 65 %
Forventet plast mængde Sjælland 4573 ton/år 5715 ton/år
Forventet plast mængde Jylland 5218 ton/år 6667 ton/år
Samlet PVC plast mængde i Danmark (til behandling) ekskl. WUPPI affald 9690 ton/år 12 382 ton/år
Samlet PVC mængde heraf i DK 7268 ton/år 8048 ton/år

Tabel 4: Den totale mængde kommunalt indsamlet PVC plastaffald i Danmark vurderet ud fra henholdsvis Tølløse og Holbæk indsamlingerne ekskl. WUPPI affald.

Hvis det antages, at dette affald vil indeholde samme koncentrationer af tungmetaller som det blev målt i PVC affaldet fra Tølløses kommune, så er det samlede indehold af disse to tungmetaller ca. 10 ton bly og 500 kg cadmium - opskaleret ud fra det undersøgte PVC affald, men eksklusive tungmetalmængden som er indeholdt i PVC-affald indsamlet via WUPPI og eksklusive tungmetalindholdet i det PVC-affald der går til forbrænding.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.