Nyttiggørelse af kommunal indsamlet PVC-affald

7 Udfældning ved inddampning modelsalte fra Halosep® RGA behandling

For de tre modelsalte er opløselighedsprodukterne beregnet ud fra kendte klorid og modionskoncentrationer. Disse er vist i tabel 18. Det ses fra tabel 18, at resultatet fra at gange koncentrationerne sammen er mindre end opløselighedsproduktet og dette betyder kort sagt, at alle opløsninger kan inddampes inden en udfældning vil ske.

I tabellen er produktet af de aktuelle koncentrationer divideret op i opløselighedsproduktet for hhv. kold og varm opløsning. Dette giver et billede af hvor meget vand, der skal fjernes inden saltene begynder at fælde ud og det giver endvidere også et godt billede af hvilket salt, der sandsynligvis vil fælde ud først.

Opløsninger med høje koncentrationer af flere salte opfører sig ikke ideelt og balancen forstyrres desuden af andre opløste ioner, der ikke er taget med i disse beregninger, f.eks. sulfat, zink eller magnesium. Derfor var det nødvendigt at udføre en forsøgsserie, for at undersøge hvordan modelsaltene opfører sig ved inddampning og hvilke produkter, der fælder ud undervejs samt undersøge produktsammensætningerne og mængderne heraf.

Det ses fra sammensætningen af modelsaltene, at der er stor forskel i salt koncentrationen i opløsningerne. Fra Halosep, ”AF-sur” vil der teoretisk kunne udfældes salt efter en inddampning på 1,8 gange (det vil sige at 1 liter inddampes til 0,57 liter).

For Halosep, ”AF-Alk.” ses, at en koncentrering på 20 gange kan foretages før NaCl fælder ud i den varme opløsning. Her kan 10 liter teoretisk set inddampes til 488 ml før udfældningen sker.

Halosep, ”AF-sur” indeholder så meget Calcium, at CaCl2 teoretisk set vil fælde ud først på trods af dens betydeligt større opløselighed.

  NaCl KCl CaCl2
Halosep, AF-Sur [Na+][Cl-]=1,8 [K+][Cl-]=1,1 [Ca+][Cl-]²=55,2
Mættet/aktuel konc. kold 4,5 4,5 1,8
Mættet/aktuel konc. varm 4,9 7,3 3,8
       
Halosep,AF-Alk. [Na+][Cl-]=0,11 [K+][Cl-]=0,07 [Ca+][Cl-]²=0,09
Mættet/aktuel konc. kold 18,7 17,8 15,2
Mættet/aktuel konc. varm 20,5 29,0 32,4
       
Halosep,VF-Alk. [Na+][Cl-]=1,8 [K+][Cl-]=1,1 [Ca+][Cl-]²=55,2
Mættet/aktuel konc. kold 11,0 10,3 18,7
Mættet/aktuel konc. varm 12,1 16,9 39,8
       

Tabel 18: Grænse for hvor mange gange opløsningen teoretisk kan koncentreres før saltet fælder ud for de tre modelsalte. De fremhævede tal indikerer hvilket salt der først fælder ud ved de respektive betingelser.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.