Nyttiggørelse af kommunal indsamlet PVC-affald

10 Konklusion

Kommunalt indsamlet PVC affald fra to genbrugspladser i henholdsvis Tølløse og Holbæk kommuner er analyseret for indhold af PVC og tungmetaller.

Landkommunen Tølløse leverer betydeligt mere stift PVC, hovedsagelig fra tagplader mens Holbæk kommune overvejende indsamler blødt PVC.

Indholdet af PVC i ”PVC affald” blev fundet til 65 % i Holbæk og 75 % i Tølløse, d.v.s. målt i forhold til den totale plastaffalds mængde. Den del, der ikke var PVC var hovedsagelig letplast, men der blev også fundet en del metaller, træ, husholdningsaffald og elektronikaffald.

Koncentrationen af tungmetaller i PVC delen var 1100-2300 ppm bly og 60-100 ppm cadmium. Det skal bemærkes, at der er i kabelaffald tidligere fundet 10 gange så høje blyindhold.

PVC affaldet med op til 80 % tagplader og ned til 10 % tagplader blev pyrolyseret i laboratoriet. WAPRO® processen er stabil overfor disse udsving i sammensætningen. Fra behandlingen i WAPRO® processen fremkom dog mere organisk kondensat (olie) end behandling af samme mængde kabel affald ville have gjort.

Koksen kunne udvaskes til en bly koncentration under 1000 ppm og cadmium under 10 ppm i et 150 kg pilot skala forsøg.  Disse metalindhold i koksproduktet er under de succeskriterier for tungmetalindhold, der tidligere er fastlagt.

Calciumklorid produktet kunne fremstilles uden bly (< 0,1 ppm Pb) og cadmium (< 0,05 ppm Cd). I laboratorie forsøgene med 0,5 kg PVC var det nødvendigt at bruge en sulfid polering ved pH 9,5 for at bringe cadmium koncentrationen ned under 0,05 ppm. Disse indhold i saltproduktet er ligeledes under de succeskriterier for tungmetalindhold, der tidligere er fastlagt.

En effektiv renseproces til det organiske kondensat er udviklet således at WAPRO® kan levere organiske oliekondensater med et klorid indholdet på under 2-10 g/kg og dioxin-indholdet samtidig blev målt til 3-11 ng I-TEQ/kg.

Samlet vurderes det kommunalt indsamlede PVC affald til at være en meget inhomogen type plast affald, der indeholder en del affald, der kan sorteres fra.

PLASTSEP® processen er i stand til at frasortere den del af affaldet, der er enten brændbart eller foreligger som rene metaller. I det undersøgte affald udgjorde denne mængde 25-35 vægt-% af affaldet. De rene metaller kan sendes til genbrug eller recycling via eksisterende ordninger og letplasten kan søges genbrugt ved mekanisk recycling eller til energiudnyttelse.

På grundlag af de indsamlede mængder fra Tølløse og Holbæk kommuner vil et estimat for indsamlingspotentialet for hele Danmark være 10.000-12.500 tons ”Indsamlet PVC affald” eller ca. 7.300-8.000 tons rent PVC affald/år. Dette affald vil samlet indeholde ca. 20 tons bly og 1 tons cadmium, som kan koncentreres i tungmetal filterkagen i WAPRO®.

Det konkluderes, at det kommunalt indsamlede PVC affald vil kunne behandles med samme omkostningsniveau som andet undersøgt PVC affald.

En række forsøg er lavet med adskillelse af blandet salt, der er fremkommet fra Halosep stabilisering af røggasrensningsprodukter (RGA). Dette har simuleret virkningen af at bruge en uren kalkkilde i WAPRO®. Der er lavet forsøg med en calciumrig væske fra RGA fra Amagerforbrændings (AF) (sur stabilisering), en mindre calciumrig væske fra ekstraktion af RGA fra Amagerforbrændings (AF) (alkalisk stabilisering) og en væske, der havde højere natrium og kalium koncentration end calcium koncentration fra RGA fra Vestforbrænding (VF) (alkalisk stabilisering).

Det er undersøgt om natrium, kalium og calcium kan adskilles i en enkel saltseparationsproces, således at der kan laves produkter med specifikationer, som svarer til kommercielt tilgængelige salt produkter.

Det er vist, at det er muligt at fremstille tre saltprodukter, der var rige på henholdsvis natrium, kalium og calcium med RGA fra AF, (HCl stabiliseret) og med RGA fra VF, (alkalisk stabilisering).

Med RGA fra AF, (sur stabilisering) kunne NaCl fremstilles med mere end 90 % renhed. KCl kunne ikke isoleres i dette tilfælde, men endte i CaCl2 produktet. Sammensætningen af CaCl2-produktet var på trods heraf tæt på de kommercielle specifikationer for vejsalt.

Med RGA fra VF, (Alkalisk stabilisering) kunne KCl fremstilles mere end 90 % ren.

Med RGA fra AF, (Alkalisk stabilisering) kunne natrium og kalium ikke separeres. Det blev dog vist, at det skyldtes opløst SO42-. Ved en HCl stabilisering vil det opløste calcium fra CaCO3 undertrykke sulfatet, der vil blive i RGA som gips.

Behandlingsprisen for kommunalt indsamlet PVC affald vil samlet set være den samme som for andet PVC affald, såfremt der kan skaffes affald af samme renhed, som det, der er brugt her i studiet. Vedrørende behandlingsomkostninger for PVC affald henvises til ref. 3.

Beregninger i de Miljø og Samfundsmæssige analyser har vist, at behandlingsprisen for kommunalt indsamlet PVC ved sambehandling i af plastaffald med røggasaffald fra forbrændingsanlæg med Watech processer vil udgøre 800 – 900 kr/ton.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.