Sammenligning af måleresultater mellem brændeovne afprøvet efter EN 13240 og NS 3058

6. Resultater

Sammenhæng mellem partikelemission og CO-værdi (bilag 2 og bilag 3)

I bilag 2 vises sammenhængen mellem NS samlet partikelemission (dvs. det vægtede gennemsnit af alle fire belastningstrin) og EN-testens CO-værdi.

Det fremgår af grafen, at der ses svagt stigende partikelemission som funktion af stigende CO-værdi. Imidlertid er R² =0,1 så lav, at man ikke med sikkerhed kan tage sammenligningen til indtægt for en sammenhæng mellem CO-værdi og partikelmasse.

En tydeligere sammenhæng ses, hvis man isoleret sammenligner NS-belastningstrin 1 og EN CO-målingen (bilag 3).

Belastningstrin 1 er det laveste belastningstrin i NS-målingen, hvor der i klasse 2 skal forbrændes mindre end 1,25 kg tørstof pr. time.

Belastningstrin 1 er erfaringsmæssigt dér, hvor brændeovnen har sværest ved at klare kravene i NS3058 (vægtet middelværdi over alle 4 belastningstrin maks. 10 g/kg, - og højeste værdi under ét belastningstrin maks. 20 g/kg).

I bilag 3 ses en tydeligere sammenhæng mellem høj CO-værdi og høj partikelemission, om end resultaterne er noget spredte og R² værdien 0,36, jævnfør definitionen oven for, næppe retfærdiggør sidestilling mellem krav til CO-værdi og partikelemission.

Sammenhæng mellem partikelemission og THC/OGC-værdi (bilag 4 og bilag 5)

Selvom THC/OGC ikke er egnet som kravelement i forhold til EN13240, har vi alligevel valgt at medtage resultaterne i denne undersøgelse, da begge parametre er klart forureningsrelaterede.

Mønsteret minder meget om CO-afhængigheden ovenfor, idet der ses stigende tendens i diagrammerne i både bilag 4 og bilag 5. Imidlertid tillader R² værdierne 0,20 for NS samlet og 0,39 for NS belastningstrin 1 isoleret heller ikke håndfast sidestilling af krav til THC/ OGC og partikel-emission.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.