Udvikling, produktion og markedsføring af energi- og miljørigtige armaturer til boligmarkedet

2 Delrapport 2. Designkonkurrence fase 2-3

2.1 Sammenfatning og konklusioner – fase 2-3

2.1.1 Erfaringer fra designkonkurrencen

Designkonkurrencen ”Lamper til boligen” vakte stor interesse blandt designere og arkitekter. I alt 99 personer tilkendegav forhåndsinteresse ved at indsende en forhåndstilmelding til konkurrencen. Rent praktisk indkom 88 forslag fra 50 forslagsstillere til konkurrencen. Dette vurderes at være flot sammenholdt med erfaringerne fra tilsvarende konkurrencer.

Konkurrencen har haft en stor appel til studerende, yngre designere og arkitekter, som endnu ikke har fundet endeligt fodfæste på markedet. Tilsvarende har mange mindre etablerede arkitekt- og designfirmaer deltaget i konkurrencen. Flere har fundet det spændende, at der var tale om åben konkurrence med specielt fokus på miljø- og energirigtig boligbelysning, da dette område ikke tidligere har været i rigtig i fokus.

Alle konkurrencedeltagere var blevet lovet gratis lyskilde- og forkoblingskits, men p.g.a. den uforudsete store interesse kunne dette løfte ikke holdes. Der bør derfor findes en anden løsning i evt. senere konkurrencer.

Selve konkurrencekonceptet vurderes ellers at have fungeret godt. Specielt har det været et væsentligt element, at de tre lampeproducenter; Louis Poulsen Lighting, Frandsen Lighting og Horn Belysning, har stået bag ved konkurrencen med et tilbud om på visse betingelser at sætte nogle af lampeforslagene i produktion samt markedsføre disse i en fælles kampagne henvendt til boligmarkedet.

I forbindelse med juryvurderingen af de indsendte forslag blev bemærket det glædelige, at en stor del af forslagsstillerne har formået at tænke miljø- og energiaspektet godt ind i deres forslag. Således har konkurrencen formentlig været en ”øjenåbner” for mange designere og arkitekter omkring det faktum, at der i fremtiden (bl.a. via EUP-direktivet) vil blive stillet øget krav til miljø- og energiaspektet i elektronikprodukter.

2.1.2 Projektets videre forløb

Efterfølgende har det desværre vist sig, at alle tre lampeproducenter sagde nej til at sætte indkomne forslag i produktion bl.a. ud fra en begrundelse om, at ingen af lamperne passede ind i virksomhedernes (nye) forretningskoncept samt at potentialet i produkterne ikke var helt på højde med firmaernes andre produktidéer.

Lysteknisk Selskab vil efter aftale med Miljøstyrelsen derfor i en ny fase 3A ”Projekttilsagn” undersøge mulighederne for at finde alternative metoder til at få udvalgte lampeforslag sat i produktion med tilskud fra Miljøstyrelsen. I første omgang afholdes et informationsmøde for udvalgte forslagsstillere, hvor der redegøres for muligheder og betingelser. Herefter afholdes diverse møde med potentielt interesserede, med henblik på at få lavet egentlige samarbejdsaftaler om videreførelse af projektet.

2.2 Fase 2-3 Designkonkurrence

Fase 2-3 af projekt ”Udvikling, produktion og markedsføring af energi- og miljørigtige armaturer til boligmarkedet” har omfattet udskrivning og afholdelse af designkonkurrencen ”Lamper til boligen”. I det følgende beskrives de enkelte delfaser:

  • Udskrivning af designkonkurrence,
  • Vurdering af indkomne forslag og
  • Præmieoverrækkelse.

2.2.1 Udskrivning af designkonkurrence

I december 2003 og januar 2004 blev indledningsvis afholdt to projektgruppemøder, hvor de overordnede retningslinier i konkurrencen og informationsmaterialet blev udstukket. Herefter udarbejdede Lysteknisk Selskab det endelige oplæg til konkurrencematerialet, som efterfølgende blev godkendt af hele projektgruppen.

2.2.1.1 Udskrivning af designkonkurrence

Designkonkurrencen blev udskrevet i slutningen af marts 2004 i første omgang med afleveringsfrist 17. maj 2004. Afleveringsfristen blev senere forlænget til 1. juni 2004, i det der opstod problemer med at skaffe de i informationsmaterialet lovede lyskilde- og forkoblingskit.

2.2.1.2 Presseaktiviteter

Al informationsmateriale til potentielle konkurrencedeltagere blev lagt på Lysteknisk Selskabs hjemmeside www.lysteknisk.dk. Materialet omfattede:

  • Konkurrencebetingelser
  • Forhåndstilmelding
  • Dokumentationsskema
  • Bestillingsskema lyskilde og forkoblingskits
  • Navneblanket
  • Beskrivelse af konkurrencen

Se bilag 2.1-2.6.

Medio marts 2004 blev udsendt pressemeddelelse, se bilag 2.6, til 32 relevante fagblade. I Lysteknisk Selskabs eget blad LYS blev desuden bragt en notits.

Samtidig blev der udsendt plakater, se bilag 2.7, til opsætning på landets 9 arkitekt og designskoler samt målrettet til Lysteknisk Selskabs ”Ungt Lys” gruppe bestående af lysinteresserede studerende og nyuddannede. Erfaringen var, at plakaterne havde stor gennemslagskraft og blev set af rigtig mange mennesker.

2.2.1.3 Forhåndstilmeldinger til deltagelse i konkurrencen

Der var fra starten af en omfattende interesse for konkurrencen. I alt 99 personer tilmeldte sig konkurrencen og de rekvirerede i alt 271 forslagsnumre. Af de 99 personer var lidt over halvdelen design- eller arkitektstuderende, mens resten var arkitekt- og designfirmaer.

2.2.1.4 Lyskilde- og forkoblingskits

I konkurrencematerialet blev konkurrencedeltagerne stillet i udsigt, at de gratis kunne rekvirere lyskilde- og forkoblingskits til brug for udformning af deres konkurrenceforslag.

Der viste sig desværre en ikke forudset stor efterspørgsel på lyskilder- og forkoblinger og samtidig var der væsentlig længere leveringstider end forudsat. Det bevirkede, at det ikke var muligt at skaffe lyskilder og forkoblinger nok til alle de konkurrencedeltagere, der ønskede samt at fristen for indlevering af forslag til konkurrencen måtte rykkes til den 1. juni 2004.

2.2.2 Vurdering af indkomne forslag

2.2.2.1 Indkomne forslag

Der indkom 88 forslag til konkurrencen fra 50 forslagsstillere, se bilag 2.8. Dette vurderes som rigtig godt sammenholdt med resultatet fra andre tilsvarende konkurrencer samt ud fra den erfaring, at der altid vil være en stor del af de forhåndstilmeldte, som af forskellige årsager ikke får indsendt forslag alligevel.

2.2.2.2 Juryens vurdering

En jury blev nedsat til vurdering af forslagene. Ved jurymødet den 23. juni 2004 udpegede juryen 3 vindere af konkurrencen, som belønnes med henholdsvis kr. 35.000, 25.000 og 15.000. Juryens begrundelse for nominering af de 3 vinderprojekter, se bilag 2.9.

Præsentation af de mange forslag og modeller for juryen var en lokalemæssig udfordring. Løsningen blev leje af et lagerlokale i 14 dage.

2.2.2.3 Producenternes vurdering af de indkomne forslag

Efter jurymødet blev afholdt særskilt møde med lampeproducenterne, hvor producenterne blev bedt redegøre for deres overvejelser. Louis Poulsen Lighting samt Horn Belysning oplyste, at de desværre ikke ønsker at sætte nogle af de indkomne forslag i produktion. Frandsen Lighting bad om yderligere betænkningstid, men meldte efterfølgende tilbage, at de heller ikke ønskede at sætte nogle af de indkomne forslag i produktion.

2.2.2.4 Tilbud til andre boliglampeproducenter

Efter at de tre lampeproducenter havde sagt nej, sendte Lysteknisk Selskab primo august 2004 et tilbud ud til 19 andre producenter af boliglamper med en opfordring til at sætte nogle af de indkomne forslag i produktion. En enkelt producent viste interesse, men dette førte ikke videre.

2.2.3 Præmieoverrækkelse

2.2.3.1 Invitation til præmieoverrækkelse

Primo august 2004 blev der udsendt en invitation til alle konkurrencedeltagerne, Lysteknisk Selskabs medlemmer på Sjælland samt elever fra Danmarks Designskole til at overvære præmieoverrækkelsen den 8. september 2004. Invitation samt program for dagen, se bilag 2.10 og 2.11. Arrangementet gik utrolig godt og der var fin opbakning med ca. 70 deltagere.

Miljøminister Connie Hedegaard havde på forhånd givet tilsagn om, at hun ville foretage præmieoverrækkelsen, men hun måtte desværre melde afbud i sidste øjeblik. I stedet blev hun erstattet af Gert Hansen, Miljøstyrelsen.

2.2.3.2 Presse

Pressen fra 28 relevante fagblade blev inviteret til åbningen og efterfølgende fik de tilsendt pressemeddelelse med beskrivelse af resultatet fra præmieoverrækkelsen, se bilag 2.12.

Berlingske Tidende bragte en lang artikel om vinderne søndag den 12. september og der var en notits i Politiken den 15. september. Desuden bragte en række fagblade information, herunder fagbladet LYS 04 information om projektet og resultatet af konkurrencen.

2.2.3.3 Udstilling af udvalgte forslag

I forbindelse med præmieoverrækkelsen den 8. september blev udstillet 13 af de indkomne konkurrenceforslag med tilhørende 5 modeller.

2.3 Projektets videre forløb

2.3.1 Ny mellemfase – fase 3A.

Ved møde mellem Gert Hansen, Miljøstyrelsen samt Kenneth Munck og Anette Velk, Lysteknisk Selskab den 28. september 2004 blev mulighederne for videreførelse af projektet, efter at de hidtil 3 deltagende producenter har sagt nej til at være med, drøftet.

Gert Hansen oplyste, at det er muligt inden for projektets rammer at tilbyde andre lampeproducenter samt udvalgte konkurrencedeltagere tilskud til produktudvikling, -modning samt markedsføring på nærmere givne betingelser jf. fase1.

Flere af konkurrencedeltagerne har givet interessetilkendegivelse for selv at sætte deres lampeforslag i produktion. På denne baggrund er det besluttet at lave en ny mellemfase, fase 3A, i projektet.

Det er aftalt, at Lysteknisk Selskab får til opgave at undersøge mulighederne for at finde alternative metoder til at få nogle af de indsendte lampeforslag sat i produktion, idet følgende opgaver udføres:

  1. Planlægning og afholdelse af informationsmøde den 26. oktober 2004 for alle potentielt interesserede.
  2. Svare på spørgsmål fra interesserede
  3. Vurdering af indkomne ansøgninger
  4. Forhandling med interesserede
  5. Udarbejdelse af samarbejdsaftale med de interesserede.
  6. Gennemgang af aftale med erhvervskonsulent, miljøkonsulent og evt. belysningskonsulent
  7. Afrapportering til Miljøstyrelsen

Det er en forudsætning, at tilskud bevilges til de af de interesserede, som kan forventes at producere og sælge det største antal lamper.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.