Referencer til BAT vurdering ved miljøgodkendelser

Forord

Det fremgår af miljøbeskyttelsesloven, at forurenende virksomheder skal anvende den bedste tilgængelige teknik for at minimere belastningen af omgivelserne mest muligt. Ved vurderingen af hvad der skal anses som den bedste tilgængelige teknik (BAT) skal der lægges særlig vægt på den forebyggende indsats gennem anvendelse af renere teknologi. Grundlæggende skal renere teknologi prioriteres i forhold til rensningsteknologi [1].

Renere teknologi omhandler ændrede produktionsprocesser eller råvarer, hjælpestoffer og produkter, som mindsker ressourceforbruget og som hindrer, at forureningen opstår, ikke alene i produktionsprocessen, men også i senere led i vare- og produktkredsløbet.

Når en miljømyndighed skal vurdere, om en listevirksomhed kan godkendes, skal det først og fremmest overvejes,

  • om mulighederne for at effektivisere energi- og råvareforbruget er udnyttet,
  • om mulighederne for at substituere særligt skadelige eller betænkelige stoffer med mindre skadelige eller betænkelige stoffer er udnyttet,
  • om mulighederne for at optimere produktionsprocesserne er udnyttet, f.eks. ved benyttelse af lukkede kredsløb eller lign.,
  • og om affaldsfrembringelse kan undgås, eller - hvor dette ikke kan lade sig gøre - om mulighederne for genbrug eller genanvendelse er udnyttet.

Herefter skal det vurderes, i hvilket omfang den uundgåelige forurening kan begrænses ved hjælp af den bedste tilgængelige rensningsteknologi.

Til brug for myndighedernes og virksomhedernes vurdering af BAT for godkendelsespligtige virksomheder har Miljøstyrelsen udarbejdet referencelister for hver enkelt branche omfattet af listen over godkendelsespligtige virksomheder, bilag 1 og bilag 2, jvf. Bek. 943 af 16. september 2004 om godkendelse af listevirksomhed med efterfølgende ændringer.

For hvert enkelt listepunkt er der anført

  • Retningslinier, i det omfang der er sådanne direkte relevante for en specifik branche,
  • Referencer,
  • I det omfang Miljøstyrelsen har kendskab til anden relevant litteratur er denne medtaget under Anden litteratur.

Miljøstyrelsen udsendte første gang listen over referencer til renere teknologivurdering ved miljøgodkendelser i 1994 [2], efterfulgt af en opdatering i 2000 [3] Nærværende orientering indeholder en opdateret gennemgang af referencer og erstatter dermed den tidligere orientering fra 2000. Opdateringen er gennemført med bistand af konsulenter fra COWI og Carl Bro.


Fodnoter

[1] jf. § 3, stk. 1 i lovbekendtgørelse nr. 753 af 25. august. 2001 om miljøbeskyttelse

[2] jf. Orientering fra Miljøstyrelsen , nr. 3/1994. Referencer til renere teknologivurdering ved miljøgodkendelser.

[3] Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 8 2000

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.