Referencer til BAT vurdering ved miljøgodkendelser

1 Indledning

For hvert listepunkt på listen over godkendelsespligtige virksomheder findes oplysninger om:

- Retningslinier

- Referencer til Renere Teknologi (RT)

- Anden litteratur

Under punktet Retningslinier er anført branchespecifikke bekendtgørelser, branchevejledninger og brancheorienteringer, i det omfang disse relaterer sig til branchens processer og BAT.

Herudover findes der en lang række generelle bekendtgørelser, vejledninger mv., som for eksempel luftvejledningen og støjvejledningen, som ikke er medtaget i denne liste, da de ikke knytter sig til en specifik branche. Kun i helt specielle tilfælde, hvor der kan refereres til et konkret afsnit for den pågældende branche, er tværgående retningslinier medtaget med henvisning til specifikke afsnit.

Vejledninger, bekendtgørelser m.v. kan hentes på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk./

Under punktet Referencer til RT findes fortrinsvis litteratur med oplysninger, der retter sig mod branchens muligheder for at anvende renere teknologi og BAT. De referencer, som Miljøstyrelsen har vurderet vil være de mest relevante for flest virksomheder, er listet først. Der er medtaget referencer på dansk, svensk, norsk og engelsk.

Det er op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvilke af de nævnte referencer der er relevante for den pågældende produktion.

EU Kommissionen er i øjeblikket i gang med at udarbejde EU BREF-dokumenter ("BAT reference documents" eller "BREF") i forbindelse med gennemførelsen af IPPC-direktivet. Disse BREF-dokumenter vil blive udarbejdet for de fleste processer, der foregår på (i)-mærkede listevirksomheder. En række BREF-dokumenter er allerede færdige, nogle er under udarbejdelse og andre allerede taget op til revision.

Ved udvælgelsen af referencerne er der først og fremmest taget udgangspunkt i EU kommissionens BREF-dokumenter og i miljøprojekter, arbejdsrapporter, pjecer og andet publiceret fra Miljøstyrelsens Renere Teknologi Program og Program for Renere Produkter.

Litteraturen, der er listet under Anden litteratur, er det ikke pligtigt at forholde sig til i forbindelse med en godkendelse. Afsnittet indeholder nyttig information for den pågældende branche, uden at det nødvendigvis forholder sig til BAT eller renere teknologi. Anden litteratur kan være materiale, der er udarbejdet i forbindelse med vurdering af forurening fra forskellige brancher, livscyklusvurderinger, udredninger, stoflister, materiale om miljøledelse m.v.

Litteraturen, der er listet, er ikke et resultat af en systematisk søgning for relevant litteratur, men alene litteratur som Miljøstyrelsen ad forskellige veje er blevet opmærksom på.

Efter listepunkterne i dokumentet er anført en række tværgående vejledninger og referencer, som også bør konsulteres, i det omfang disse er relevante for den pågældende branche. Disse tværgående referencer er bl.a. EUs BREF-dokumenter om overvågning, om køling, om opbevaring af farlige stoffer og om energieffektivitet. BREF om spildevands- og luftrensning og dertil hørende styringssystemer er tværgående, men specifik for kemisk industri.

1.1 Hvor kan materialet findes?

I Kapitel 5 er listet kilder til referencer anvendt i dette dokument. For alle referencer, undtagen referencer fra Miljøstyrelsen og EUs BREF dokumenter, er der anført links direkte til det pågældende dokument, hvor dette har været muligt, eller til en hjemmeside, hvor referencen kan findes.

Alle Miljøstyrelsens publikationer kan rekvireres via Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk (søg under "Udgivelser") eller ved henvendelse til Frontlinien, Rentemestervej 8, 2400 København NV, Tlf: 70 12 02 11, Åbent 9 - 16
Frontlinien@Frontlinien.dk

EU BREF-dokumenter kan downloades via Miljøstyrelsens hjemmeside http://www.mst.dk./produkt/01010000.htm. Udkast til BREF-dokumenter kan downloades fra http://eippcb.jrc.es/pages/FActivities.htm

Referencer mærket med (*) omfatter diverse materiale, som kan rekvireres hos Miljøstyrelsen, Industri & Transport, Strandgade 29, 1401 København K, tlf. 32 66 01 00, fax. 32 66 04 79, epostadresse intr@mst.dk. En del af det (*) mærkede materiale kan kun kopieres i begrænset omfang (f. eks. indholdsfortegnelsen og sammendraget) af hensyn til ophavsrettigheder.

1.2 Anvendelse

For virksomheder med aktiviteter optaget på Bilag 1, jvf. Bek. 943 af 16. september 2004 om godkendelse af listevirksomhed, skal listen læses som et idekatalog og henvender sig såvel til industrien som til miljømyndighederne.

Miljøstyrelsen forventer, at der i en ansøgning om miljøgodkendelse er taget stilling til, om virksomheden kan anvende de teknikker, der er medtaget under "Referencer til RT" i referencelisten, og som umiddelbart forekommer relevante for den pågældende virksomhed. Samtidig forventer Miljøstyrelsen, at miljømyndighederne orienterer sig i referencelisten med henblik på en aktiv stillingtagen til mulighederne for at anvende renere teknologi. Listen udgør med andre ord et udgangspunkt for den fremtidige dialog mellem myndighed og virksomhed.

For enkelte brancher har det ikke været muligt at finde relevante referencer om renere teknologi. I disse tilfælde anbefaler Miljøstyrelsen, at man, som ved enhver anden vurdering af renere teknologimuligheder på en virksomhed, følger de her beskrevne principper for renere teknologi, og at vurderingen foretages specifikt for de processer, stoffer og teknologier, der anvendes på den enkelte virksomhed. I denne forbindelse kan almen litteratur om renere teknologi og BAT anvendes som inspiration.

For så vidt angår de tværgående referencer, der er listet i Kapitel 3, forventes det at disse konsulteres, i det omfang det skønnes relevant for den pågældende virksomhedstype.

Såfremt en virksomhed har aktiviteter under flere listepunkter (hoved- og biaktiviteter), skal flere referencelister konsulteres.

For virksomheder med aktiviteter omfattet af Bilag 2, jvf. Bek. 943 af 16. september 2004 om godkendelse af listevirksomhed, skal listen læses som inspiration og henvender sig såvel til virksomhederne som til miljømyndighederne. Hvis der for den pågældende virksomhedstype er anført en reference for renere teknologi, som er relevant for den pågældende virksomhed, skal der redegøres for mulighederne for at anvende de teknikker, der er beskrevet. [4]

Hvis virksomhedens aktiviteter er omfattet af et Branchebilag for pågældende virksomhedstype, [5] skal denne referenceliste ikke benyttes. Den kan naturligvis tjene som inspiration for virksomheden, men standardvilkårene er allerede baseret på BAT.

Miljøstyrelsen gør samtidig opmærksom på, at en lang række bekendtgørelser, der fastsætter grænseværdier for industriens udledning af forskellige stoffer, fortsat skal betragtes som minimumskrav, der under alle omstændigheder skal overholdes. Tilsvarende betragter Miljøstyrelsen emissionsgrænseværdier, der er medtaget i Luftvejledningen, som minimumskrav, der skal overholdes.


Fodnoter

[4] Jf. Bek. 943 af 16. september 2004 om godkendelse af listevirksomhed, Bilag 4, punkt 19

[5] Jf. Bilag 5 i Bek. 943 af 16. september 2004 om godkendelse af listevirksomhed

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.