Forceret udvaskning på Hjørring Gasværk - Afslutningsrapport

1 indledning

Forceret udvaskning, som den er gennemført på Hjørring Gasværk, er et forsøg på at udvikle en lavteknologisk in-situ teknologi til at reducere grundvandsforureningen fra de store områder med diffus tjæreforurening i lave koncentrationer som findes på mange tidligere kulgasværker rundt omkring i landet.

Hovedideen bag teknologien er følgende:

  • At introducere grundvand ad de samme transportveje, som forureningen i sin tid er spredt dvs. fra terræn og nedefter.
  • At forøge udvaskningen af forureningskomponenter fra restforurening i den umættede zone (primært tjærestoffer).
  • At forbedre de naturlige nedbrydningsforhold i den umættede og mættede zone ved at anvende behandlet grundvand som bæremedie for ilt, alternative iltningsmidler, næringstoffer mv.

Infiltration af grundvand er teoretisk set ikke den mest optimale metode med henblik på at tilføre den umættede zone ilt og dermed forbedre nedbrydningsforholdene. På grund af ilts ret lave opløselighed i vand er det teoretisk set mere optimalt direkte at tilføre den umættede zone f.eks. atmosfærisk luft, hvis det i øvrigt lykkes at introducere luft til de forurenede dele af jordmatricen.

Da alle jordlag har en mikrostruktur, som bevirker, at der findes små sprækker og kanaler, hvor permeabiliteten er større end gennemsnittet i jordmassen, kan det imidlertid i mange tilfælde være et problem at introducere luft eller lignende til de forurenede partier.

I forhold til flere andre teknologier har forceret udvaskning imidlertid den fordel, at infiltrationsvandet introduceres på samme måde og sandsynligvis ad samme transportveje, som forureningen i sin tid er spredt i jordmatrisen.

Forceret udvaskning kan tilrettelægges på mange måder, men i denne rapport beskrives teknologien, som den er gennemført på Hjørring Gasværk. Her har en af udfordringerne været at infiltrere grundvand over et 8.000 m2 stort område med varierende terrænkoter, geologi og deraf følgende variationer i infiltrationskapaciteten.

Rapporten indeholder, ud over de resultater som er opnået i forbindelse med teknologiudviklingsprojektet, en samlet vurdering af de erfaringer og resultater, der er opnået gennem de i alt 8 år med forceret udvaskning på Hjørring Gasværk. Endvidere indeholder rapporten resultater og konklusioner fra de forsøg, der er udført i tilknytning til videreførelsen af projektet.

Et oversigtskort, der viser gasværkets beliggenhed fremgår af figur 1.1.

Figur 1.1: Oversigtskort, Hjørring Gasværk (1:25.000)

Figur 1.1: Oversigtskort, Hjørring Gasværk (1:25.000)

Rapporten er disponeret på følgende måde:

I kapitel 2 er baggrunden for projektet kort gennemgået, herunder de tidligere gasværksaktiviteter, geologi og forureningsforhold samt en kort beskrivelse af det tidligere etablerede vandbehandlings- og infiltrationsanlæg.

I kapitel 3 beskrives projektets overordnede formål samt en kort gennemgang af projektets hovedaktiviteter i hhv. mættet og umættet zone.

Kapitel 4 og 5 er koncentreret om resultaterne af de gennemførte undersøgelser mv. i hhv. umættet zone (kap. 4) og mættet zone (kap. 5) herunder geniltning, sorption og nedbrydningspotentiale i umættet zone samt nedbrydningspotentiale og vand-, stoftransport i mættet zone.

I kapitel 6 er udviklingen i grundvandskemien og forureningsforholdene i den mættede zone gennemgået og tolket i relation til resultaterne af de gennemførte laboratorieforsøg.

I kapitel 7 er forceret udvaskning vurderet generelt som oprensningsteknologi på gasværker, og der er opstillet anbefalinger, som kan anvendes i forbindelse med tilsvarende projekter.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.