BioGel til rensning af olieforurenet jord

4 Vurderinger

Laboratorieforsøg

Der er gennemført et laboratorieforsøg med stimuleret biologisk nedbrydning af en frisk fyringsolieforurening i en uforurenet sandjord. Tre forskellige stimuleringsstrategier er undersøgt – under optimale forhold:

  1. Stimulering af naturligt forekommende mikroorganismer med ilt og næringssalte.
  2. Stimulering ved tilsætning af en olienedbrydende mikroorganismer, ilt og næringssalte.
  3. Stimulering ved tilsætning af BioGel (olienedbrydende mikroorganismer og gel), ilt og næringssalte.

På baggrund af de gennemførte laboratorieforsøg ses, at der er opnået en signifikant forøget olienedbrydning udelukkende ved stimulering af naturlige mikroorganismer med ilt og næringssalte, mens der tilsyneladende ikke er opnået en signifikant ekstra effekt ved at tilsætning af olienedbrydende mikroorganismer. Den største effekt blev opnået med BioGel-behandlingen, og det er estimeret, at der kan opnås en reduktion af den biologiske oprensningstid på 25 – 30 % frem for udelukkende at stimulere de naturligt forekommende mikroorganismer; et estimat der dog er behæftet med betydelige usikkerheder.

Det bemærkes, at der er taget udgangspunkt i en forsøgsjord med et formodet lavt mikrobiologisk aktivitetsniveau, hvorfor det formodes, at det naturlige nedbrydningspotentiale, ved stimulering med ilt og næringssalte, kan være større på andre lokaliteter.

Biologiske teknikker har potentiale – men tager tid

På baggrund af forsøgsresultaterne vurderes det, at stimuleret biologisk nedbrydning, både med og uden BioGel, har et teknisk potentiale som afværgeteknologi, men det skal fremhæves, at der bør anlægges et realistisk forventningsniveau til oprensningshastigheden. På baggrund af forsøgene er det vurderet, at oprensninger af denne type formentlig tager en årrække; med absolut minimum i størrelsesordenen 1,5 til 3 år, med mindre den biologiske oprensning i væsentlig grad suppleres med en fysisk forureningsfjernelse.

Erfaringsopsamling

Der er foretaget en opsamling på de danske erfaringer fra i alt 15 sager, hvor BioGel eller nært beslægtede teknologier har været anvendt til in-situ oprensning af fyringsolie- eller dieselolie. Heraf var 12 sager afsluttet på indsamlingstidspunktet. Det vides ikke om det foreliggende sagsmateriale kan betragtes som repræsentativt for denne type oprensninger.

Generelt gode erfaringer – dog ikke i ler

På baggrund af de foreliggende sagsoplysninger er der tilsyneladende generelt opnået gode resultater med anvendelsen af BioGel-teknologien og/eller beslægtede teknologier, dog ikke i deciderede lerjorde.

Sagsstatus efter endt afværge

For syv af de 12 afsluttede sager, fremgår det af sagsmaterialet, at fem lokaliteter ikke V2-kortlægges, mens oprensningspåbud fra kommunen betragtes som værende opfyldt i ét tilfælde. I et enkelt tilfælde er sagen afsluttet på en risikovurdering, mens kortlægningsspørgsmålet stadig overvejes. På de resterende fem sager foreligger der ikke oplysninger om sagsstatus efter endt afværge i det fremsendte materiale.

Tidsramme for afværge

Ti af de 15 sager er afsluttet indenfor mindre end ét år. Heraf er seks af sagerne afsluttet indenfor en periode på et halvt år. Dette er bemærkelsesværdigt set i forhold til de opnåede laboratorieresultater.

Generelt meget sparsom dokumentation

Der kan dog stilles spørgsmål ved ovenstående tilsyneladende gode resultater da der generelt, om end ikke for alle sager, vurderes at være tale om en meget sparsom (slut)dokumentation af oprensningen.

Overordnede anbefalinger

På baggrund af gennemgangen af det foreliggende sagsmateriale og erfaringerne fra laboratorieforsøget, er der opstillet nogle overordnede anbefalinger omkring anvendelsen af biologisk afværge:

  • Succeskriterium og dokumentationsniveau bør aftales med miljømyndigheden inden igangsætning af afværgen. Dette har, så vidt det fremgår af det foreliggende materiale, ikke været tilfældet i størstedelen af de gennemgåede sager.
  • Slutdokumentationen bør omfatte prøvetagning i områder udenfor konstaterede hot-spots, hvor der ikke er moniteret løbende under oprensningen.
  • Det vurderes at kunne være økonomisk fordelagtigt at undersøge nedbrydningspotentialet ved stimulering af de naturlige mikroorganismer, og sammenholde dette med potentialet ved stimulering med eksterne kulturer, inden en afværge baseret på tilsætning af olienedbrydende kulturer, herunder BioGel, igangsættes.
  • Der vurderes at være behov for et standardiseret aktivitetsmål, der kan benyttes til at vurdere og dokumentere aktivitetsniveauet for eksterne mikrobielle kulturer der påtænkes tilsat på en given lokalitet.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.