Forebyggelse af farligt affald gennem substitution af farlige stoffer

Bilag 1 Fravalgte affaldsfraktioner

Shredderaffald

Shredderaffald, ISAG 82.00, udgør den klart største fraktion af det modtagne farlige affald i 2002. Affaldsfraktionen vil imidlertid ikke blive undersøgt yderligere i dette projekt, da shredderaffald primært består af ikke-genanvendelige fraktioner fra biler, hårde hvidevarer m.v., og fordi der allerede er igangsat initiativer, som omhandler denne affaldstype. Det forventes ikke at være muligt at foretage en reel kemisk substitution for at nedbringe mængden af det farlige affald gennem dette projekt.

Olieaffald

Olieaffald, ISAG 06.00, 06.01, 06.14 er fravalgt. Der er valgt at se bort fra alle fraktioner af olie og olieaffald, idet der ikke vil kunne findes anvendelige substitutionsmuligheder gennem dette projekt. I dag sker der en genanvendelse af olieaffald, jvf. Affaldsbekendtgørelsens bestemmelse om, at olieaffald så vidt muligt skal regenereres. En ikke ubetydelig fraktion forbrændes.

Blybatterier og andre batterier

Batterier, ISAG 77.00 tages ikke med, da disse er medtaget i en allerede eksisterende særlovgivning og derfor, jf. metodebeskrivelsen, ikke skal undersøges nærmere i denne sammenhæng.

Støvende asbestaffald

Støvende asbestaffald, ISAG 75.00, vil ikke blive undersøgt yderligere, idet affaldet kommer fra allerede eksisterende byggerier og asbest ikke længere er tilladt at producere og anvende; men skal deponeres straks det nedtages. Asbestaffald er således allerede ved at blive udfaset. Fuldstændig substitution er allerede foretaget.

Klinisk risikoaffald

Klinisk risikoaffald, ISAG 66.00, er meget varieret i indhold og reelle substitutionsmuligheder vil være vanskelige at identificere i dette projekt. Det forventes, at emballagen fra det kliniske risikoaffald vil udgøre en væsentlig del af denne fraktion. Klinisk risikoaffald vil ikke blive undersøgt yderligere i dette projekt, da det bør vurderes ud fra en særlig metodetilgang, og fordi kemisk substitution ikke er relevant.

Andre affaldsfraktioner

De øvrige affaldsfraktioner præsenteret i tabel 1 er fravalgt, primært pga. den relativt lave indsamlede mængde. Der er i tabel 1 knyttet en lille kommentar til de enkelte fravalgte affaldsfraktioner.

Bilag 2 Kategorier, hvor der er/skal udarbejdes BAT-noter

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.