Afløbssystemets levetid og renovering

Definitioner

Afløbssystem

Et afløbssystem defineres i dette projekt som summen af de tekniske installationer i form af ledninger, bygværker, indretninger på byoverfladen mv., der betinger, at byspildevand og regnvand kan opsamles og transporteres i det offentlige rum frem til renseanlæg eller anden form for afledning. Afløbssystemet omfatter dermed indretninger til regnvandets eventuelle håndtering i oplandet, men ikke installationer, der specifikt vedrører slutbehandling af spildevand på renseanlæg.

Annuiseringsmetoden

En økonomisk analysemetode, hvor investeringer omregnes til annuiteter, som derved umiddelbart kan sammenlignes med årligt forekommende driftsudgifter og -indtægter resulterende i en samlet årlig omkostning ved en renoveringsproces. Det afløbssystem, som har lavest annuitet i forhold til effekten, er derfor omkostningsmæssigt mest attraktivt. En PI-værdi kan anvendes som mål for opnået effekt forudsat at dennes enhed er angivet på årsbasis.

Cost-Effectiveness Analyse (CEA)

CEA er en økonomisk analyse af et teknisk løsningsforslag, som finder sted på et selskabsøkonomisk grundlag, idet ”Cost” er den annuiserede nettoomkostning ved løsningsforslaget og ”Effectiveness” måles i form af summen af en række ændringer i værdierne for de valgte performance indikatorer. Et antal løsningsforslag til en kloakrenovering kan dermed rangordnes mht. omkostningseffektivitet.

Performance indikator (PI)

En indikator, der kvantificerer graden af ønsket tilstand, funktion eller indretning (ydeevnen) for et afløbssystem og som dermed kan benyttes for at angive graden af ønsket opfyldelse af en given egenskab ved systemet. En PI-værdi er dermed det bestemmende bindeled mellem en teknisk-miljømæssig analyse og en økonomisk analyse. Som kvantificerbar størrelse (numerisk værdi) omfatter en PI-værdi derfor også en fysisk enhed, eksempelvis antal overløb per år, hyppigheden af terrænoversvømmelser eller indsivet vandmængde per år.

Renoveringsproces

En proces der kan iværksættes, når det opstillede serviceniveau for et afløbssystems tilstand, funktion og indretning ikke længere opfyldes i ønsket omfang. Sådanne manglende servicemål kan være af teknisk, miljømæssig eller økonomisk karakter eller de kan være fastlagte i form af lokalt opstillede målsætninger eller myndighedskrav.

Serviceniveau

Et kvalitetsniveau for et afløbssystem i form af ønsket tilstand, funktion eller indretning, der kan omfatte aspekter af teknisk, miljømæssig og økonomisk karakter samt omfatte forhold, der er afledt af lokale ønsker og krav fra myndigheder. Et serviceniveau relaterer sig til ledningsejeren, kloakforsyningens mandskab, brugerne af systemet eller det eksterne miljø. Et serviceniveau fastlægges ud fra en kvantificerbar (objektiv) CEA, der overlejres af en ikke-kvantificerbar del, som omfatter en (subjektiv) hensyntagen til ikke-målbare forhold. Et serviceniveau er underlagt variationer i både tid og sted. Som eksempel på serviceniveau kan nævnes, at der højest accepteres terrænoversvømmelse fx hvert 10 år eller at indsivning højest må udgøre fx 20% af den samlede vandmængde i afløbssystemet.

Teknologisk levetid

Den tidsperiode inden for hvilken et afløbssystem opfylder de krav og ønsker, der fremgår af de opstillede mål i form af et serviceniveau. Den teknologiske levetid er typisk betragtelig mindre end den rent fysiske levetid, der udelukkende omfatter konstruktions- og materialemæssige forhold.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.