Afløbssystemets levetid og renovering

Forord

Det er afgørende for forfatterne indledningsvis at fastslå, at der med denne publikation ikke nødvendigvis lægges afstand til det grundlag, som mange kommunale tekniske forvaltninger allerede benytter i forbindelse med igangsætning af renoveringsprojekter for deres afløbsnet. Det nye ligger i systematiseringen og bevidstgørelsen af hvilke elementer og beslutningsveje, der indgår i den samlede proces. Det har været forfatterne magtpåliggende, at denne proces bliver logisk besluttet og gennemført, især derved, at den indledende analyse af afløbssystemets tilstand både adskilles fra og integreres med den tilhørende virkning og de potentielle gener – det er jo på grund af generne, at vi overhovedet ofrer tanker og ressourcer på afløbsnettets renovering! Har vi først på logisk vis gennemført denne samlede analyse, ligger vejen åben for både den økonomiske vurdering og den enkelte kommunes efterfølgende stillingtagen til hvilke specifikke mål, der skal opnås for afløbssystemets udbygning og – forhåbentlig – fremtidssikring. Hermed har vi fået hvad vi ønsker, nemlig ”mere for pengene” eller sagt mere nøgternt ”optimal udnyttelse af ressourcerne”. Hvilke mål der vægtes tungest og hvordan disse mål bliver fortolket, er en kommunalpolitisk beslutning, der skal være synlig og danne ledetråden for forvaltningens udbygning, drift og vedligehold af afløbssystemet.

Nærværende projekt giver et bud på en sådan systematisk integrationen af det tekniske grundlag for renoveringsbehovet, de økonomiske overvejelser der skal gøres samt de politiske mål for afløbssystemets funktion – herunder forhold der vedrører ledningsejeren, kloakforsyningens mandskab, brugerne af systemet og det eksterne miljø.

Denne rapport retter sig basalt mod at etablere en metodik for hvorledes et højt serviceniveau af et kommunalt afløbssystem kan opnås. Dette serviceniveau skal i en udvidet forståelse ikke blot etableres over for brugerne af systemet, men i lige så høj grad over for de fysiske omgivelser, som påvirkes af afløbssystemets eksistens. Det er således et helhedssyn på afløbssystemets funktion, der vil blive lagt til grund for begrebet ”et godt afløbssystem”. Det er ledningsejerens legitime ret og pligt, at dette helhedsorienterede serviceniveau opnås på et økonomisk forsvarligt grundlag. Dermed bliver der lagt op til en sammenhængende teknisk og økonomisk analyse, som vil blive efterfulgt af en vurdering og afvejning af de kvalitetskriterier, som ikke er sammenlignelige. Denne samlede forståelse udgør således det logiske grundlag for renoveringsprocessens planlægning og gennemførelse. Tidshorisonten er afløbssystemets teknologiske levetid, dvs. den tidsperiode, hvor systemet opfylder de krav og ønsker, der fremgår af de opstillede servicemål.

Det bliver dermed dette projekts overordnede mål at beskrive og etablere metodikken for håndteringen af disse forhold.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.