Afløbssystemets levetid og renovering

9 Afsluttende bemærkninger

Det foreliggende miljøprojekt vedrørende afløbssystemets levetid og renovering er initieret af ønsket om at udvikle det samlede danske afløbsnet i en mere bæredygtig retning. Ikke mindst ønsket om at få ”mere miljø for pengene” med de ressourcer, der i disse år ved renovering af afløbsnettet overføres fra samfundet, har været stærkt initierende.

At få ”mere miljø for pengene” i forbindelse med renovering af et afløbssystem betyder nødvendigvis, at renoveringsprocessen skal kunne analyseres og kvantificeres på et teknisk, økonomisk og miljømæssigt grundlag. Overvejelserne vedrørende den valgte metodik har været mange; dette projekt beskriver teori, indhold og eksemplificering, som blev vurderet mest hensigtsmæssig. Samtidigt er der tilstræbt en åbning, der vil kunne udfyldes på lokalt plan. Det blev i projektets startfase klart, at der i virkelighedens verden forekommer forhold i beslutningsprocessen for en renovering, der ikke lader sig objektivt fastlægge. Der er derfor beskrevet en samlet metodik for en renoveringsproces, der sammenknytter den objektivt målbare tekniske, økonomiske og miljømæssige del af processen med en subjektiv del, der er ikke-målbar og som primært relaterer sig til lokalt opstillede målsætninger og myndighedskrav. Den samlede målsætning for en renoveringsproces i form af et tilstræbt ”serviceniveau” omfatter derfor både kvantificerbare og ikke-kvantificerbare elementer.

Det er renoveringsprocessens mål gennem en periode – afløbssystemets teknologiske levetid – at opnå det ønskede serviceniveau. Det er grundlæggende set uinteressant, at vi ved en renovering har opnået lang fysisk levetid af et afløbssystem, hvis dette ikke opfylder det samlede sæt af ønsker og krav, der er omfattet af serviceniveauet. Alligevel bliver der naturligvis en sammenhæng mellem den fysiske og den teknologiske levetid. Har vi ved den teknologiske levetids afslutning en indbygget fleksibilitet, da vil vi med en ny renovering have mulighed for at udnytte en fysisk restlevetid fornuftigt.

Vi kender ikke morgendagens krav til vort afløbssystem. En væsentlig – måske afgørende – faktor ved en renovering er derfor at indbygge fleksibilitet, således at vi senere på optimal vis vil kunne tilføje ny teknologisk levetid. En lang række faktorer, der ikke har været dette projekts mål at medtage, skal derfor overvejes. Eksempelvis valget mellem et fælles- og et separatsystem.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.