Kemisk oxidation med permanganat

Forord

Mange lokaliteter i Danmark er forurenet med chlorerede opløsningsmidler bl.a. perchlorethylen (PCE). Kemisk oxidation af chlorerede opløsningsmidler med permanganat anvendes ved oprensning af forurenede grunde. Teknikken, hvor der introduceres permanganat på enten flydende eller fast form til jord- og grundvandssystemet er allerede på nuværende tidspunkt under afprøvning i fuldskala på en række lokaliteter i Danmark.

I forbindelse med anvendelse af teknikken på lokaliteter, hvor forureningen optræder i morænelersaflejringer med præferentiel strømning i sandlinser og –slirer, er der en række uafklarede spørgsmål vedrørende spredningsegenskaber og effekt af permanganat, som er af afgørende betydning for design af afværgeforanstaltninger med kemisk oxidation.

For nærmere at belyse spredningsegenskaberne og effekten af permanganat oxidation af PCE i medier med præferentiel strømning er i dette projekt udført en række laboratorieskala batchforsøg og forsøg i en 2D boks. Parallelt med disse forsøg er der gennemført undersøgelser af kerneprøver i tilknytning til en fuldskala oprensning på Dalumvej i Odense. Denne rapport belyser resultaterne af forsøg og feltundersøgelser.

Forsøg og feltundersøgelser er udført af Miljø & Ressourcer ved Danmarks Tekniske Universitet. Feltundersøgelserne er udført i samarbejde med NIRAS A/S og Hedeselskabet Miljø og Energi, som står for henholdsvis monitering og etablering af afværgeprojektet på Dalumvej lokaliteten udført for Fyns Amt. Projektet er led i Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening.

Projektet har haft en styregruppe med deltagelse af følgende personer:

Hans Skou, Fyns Amt
Preben Bruun, Miljøstyrelsen
Thomas H. Larsen, Hedeselskabet miljø og energi, faglig sekretær
Peder Johansen, Københavns Amt

Alle deltagere i styregruppens møder takkes for bidrag til diskussioner, kommentering af oplæg og projektrapport.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.