Erfaringer med rensning af drikkevandet i små vandforsyningsanlæg

Forord

Denne rapport er udarbejdet som led i Miljøstyrelsens arbejde med at afklare muligheder i forbindelse med problemer med hyppige fund af forurening i vandforsyninger, som kun forsyner en enkelt eller nogle få husstande.

Forureningsproblemer i de små vandforsyninger løses primært ved renovering af anlægget, etablering af en ny boring eller tilslutning til vandværk. I nogle områder er vandværkstilslutning vanskelig, og i nogle tilfælde kan problemerne ikke løses ved renovering eller etablering af en ny boring. Derfor er der brug for at vurdere mulighederne for rensning nærmere.

Rapporten er udarbejdet af Bente Villumsen, Jan Jul Christensen og Alan Jacobsen, alle COWI A/S, i forår og sommer 2005.

De to leverandørfirmaer, Filtec Vandteknik i Hedehusene og Clevertec.dk ApS i Frederikssund har velvilligt stillet deres erfaringer til rådighed, og har formidlet kontakt til ejere af vandbehandlingsanlæg i Danmark. Grindsted, Ikast og Rosenholm Kommuner har bidraget med oplysninger om deres administration af vandbehandlingsanlæg. Fem ejere af anlæg har vist anlæggene frem og fortalt om deres erfaringer med dem. COWI A/S ønsker at takke alle for hjælpen.

Arbejdet med rapporten er fulgt af en følgegruppe med følgende deltagere:

Svend Erik Jepsen, Miljøstyrelsen (formand, indtil 31. marts 2005)

Martin Skriver, Miljøstyrelsen (formand, efter 1. april 2005)

Karin Randrup Christensen, Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA),

Jørn Leth-Espensen, Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD),

Wisti Wistisen, Dansk Brøndejerforening

Camilla Nordal Rask, Kommunernes Landsforening.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.